iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΑΛΙΑ  

Υπάρχουν μερικά σημάδια που μαρτυρούν ότι τα αγαπημένα μας χαλιά, που δημιουργούν αίσθηση ζεστασιάς στο σπίτι τους κρύους μήνες του χειμώνα, χρειάζονται αντικατάσταση. Θα βρεις πέντε από αυτά στο παρακάτω κείμενο.

«Ήρθε η ώρα να στρώσουμε τα χαλιά», μου είπε πριν από περίπου δύο μήνες η συγκάτοικός μου, όταν είχαμε αρχίσει να μπαίνουμε στα πρώτα κρύα του χειμώνα. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα χαλιά που υποτίθεται ότι θα στρώναμε ήταν μια μοκέτα διαστάσεων μικρότερων από το τραπέζι του σαλονιού μας, αναδιατυπώσαμε τη φράση ως εξής: «Ήρθε η ώρα να αγοράσουμε χαλιά».

Πριν βιαστείς να με κρίνεις, θα πω ότι τα χαλιά έκαναν φτερά από το σπίτι μας λόγω πρόσφατης μετακόμισης. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτά αποτελούν ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ του χειμώνα γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, «κρατάνε ζέστη», και προσφέρουν αυτή τη χουχουλιάρικη αίσθηση που έχεις ανάγκη όταν είσαι στο σπίτι σου.

Προφανώς θα ξέρεις ότι τα χαλιά και οι μοκέτες χρειάζονται την αλλαγή τους. Γενικά, μπορεί η αγορά ενός ποιοτικού χαλιού να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση του να το αντικαθιστούμε ανά τα χρόνια, αλλά τις περισσότερες φορές τα χαλιά μας θα μπορέσουν να «βγάλουν» μόνο μερικούς χειμώνες. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα εμφανή σημάδια που τα κάνουν να μην μπορούν να κρυφτούν από τη φθορά του χρόνου και να ζητούν απεγνωσμένα αντικατάσταση.

1. Ξεθώριασμα ή λεκέδες

Η αλλαγή χρώματος, κυρίως το ξεθώριασμα, και οι λεκέδες που δεν καθαρίζουν ούτε με επαγγελματικό καθαρισμό, ίσως είναι ένα από τα «καμπανάκια» ότι τα χαλιά μας χρειάζονται αλλαγή. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν δεν τα προσέχουμε, δηλαδή περπατάμε με τα παπούτσια ή δημιουργούμε δύσκολους λεκέδες, όπως κρασί, τότε το ξεθώρισμα του χρώματος επέρχεται γρηγορότερα.

χαλιά
iStock

2. Τα χαλιά μας έχουν άσχημη μυρωδιά

Η μυρωδιά είναι επίσης ένα σαφές σημάδι ότι το χαλί πρέπει να αντικατασταθεί. Γενικά, η απομάκρυνση των άσχημων οσμών από αυτό είναι δύσκολη υπόθεση και τις περισσότερες φορές απαιτεί την παρέμβαση ενός επαγγελματία. Ωστόσο, αν το αγαπημένο σας χαλί παρά τις φορές που το έχετε πάει στο καθαριστήριο συνεχίζει να μυρίζει κάθε άλλο παρά ευχάριστα, ίσως θα πρέπει να το αποχωριστείτε μια και καλή.

3. Άλλες φθορές

Με την πάροδο του χρόνου, τα χαλιά φυσικά χάνουν μέρος της απαλότητας και της μαλακής τους υφής, ιδιαίτερα σε σημεία που πατάμε πολύ ή έχουμε έπιπλα. Δυστυχώς, μόλις συμβεί αυτό, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να τα «σώσουμε». Αν παρατηρήσετε «γυμνά» σημεία πάνω στο χαλί, ίσως έχει έρθει η ώρα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της αντικατάστασης.

4. Το χαλί είναι πάνω από 15 ετών

Οι ειδικοί λένε ότι ένα χαλί εάν καθαρίζεται και συντηρείται σωστά μπορεί να αντέξει περίπου 10-15 χρόνια. Εάν δεν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε σαφώς το προσδόκιμο ζωής του πέφτει. Αν έχουμε ένα χαλί για περισσότερο από 15 χρόνια (ορισμένοι ειδικοί θέτουν το όριο στα 10 χρόνια) τότε η βρομιά που έχει συσσωρεύσει με τα χρόνια δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε με επαγγελματικό καθαρισμό και η αντικατάσταση μοιάζει μονόδρομος.

χαλιά
iStock

5. Παρατηρούμε συμπτώματα αλλεργίας

Καθώς τα χρόνια περνούν, σκόνη, βρομιές αλλά και οι τρίχες από τα κατοικίδιά μας μπορεί να «εγκατασταθούν» στις μοκέτες και τα χαλιά μας και να μην καθαρίζουν με τίποτα. Ως αποτέλεσμα, τα μέλη του σπιτιού μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας όπως συνάχι, φτέρνισμα ή βήχα. Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα και δεν υπάρχει κάποιος άλλος προφανής λόγος, τότε μπορεί να ευθύνεται η παλιά μοκέτα που -όσο κι αν δεν θέλετε- πρέπει να αποχωριστείτε για το καλό σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.