iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΕ «ΚΡΥΦΑΚΟΥΕΙ»

Δεν είναι η ιδέα σου. Το μικρόφωνο του κινητού σου είναι διαρκώς ανοιχτό, καταγράφει ό,τι λες και το μεταφράζει σε διαφήμιση. Υπάρχει, όμως, τρόπος αν θες να το σταματήσεις.

Είναι ένα πράγμα να δίνεις μια φωνητική εντολή στη συσκευή σου και αυτή να την εκτελεί (π.χ. να λες κάλεσε τη μαμά, αν χρησιμοποιείς το Google Assistant) και είναι άλλο πράγμα να συζητάς με τις συναδέλφους στο γραφείο για ένα φοβερό άρωμα που μύρισες πρόσφατα, να κοιτάζεις έπειτα την οθόνη που έχει μείνει ανοιγμένη σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και με το πρώτο scroll να εμφανίζεται το άρωμα ως πρόταση αγοράς! Όχι, αυτό δεν είναι σύμπτωση. Είναι ξεκάθαρη δολιοφθορά. Σα να κουβαλάς μόνιμα μαζί σου έναν κοριό που μετατρέπει κάθε σου λέξη σε εμπορικό μήνυμα και το αποστέλλει στον κατάλληλο δέκτη. Ποιος ξέρει, μάλιστα, τι άλλες προεκτάσεις μπορεί να έχει το να σε «ακούει» το κινητό σου…

Στην πραγματικότητα, είναι η Google και η ρύθμιση «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» που μέσω του μικροφώνου του κινητού μας (που αναγκαστικά είναι πάντα ανοιχτό) μας ακούει, συλλέγει τα ηχητικά δεδομένα, τα επεξεργάζεται και «τραβά» στην οθόνη μας τις αντίστοιχες, στοχευμένες διαφημίσεις. Από την άλλη, είναι καθεμία εφαρμογή στην οποία έχουμε δώσει το ΟΚ να είναι πάντα ενεργό το μικρόφωνο που στη συνέχεια εμφανίζει αυτές τις διαφημίσεις.

Και επειδή μάλλον αναρωτιέσαι: Ναι, όλα αυτά γίνονται νόμιμα, καθώς εμείς οι ίδιοι έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας όταν αποδεχόμαστε τους όρους και προϋποθέσεις των εφαρμογών που κατεβάζουμε ή των ενημερώσεων του λογισμικού.

Αν, ωστόσο, η ιδέα του να παρακολουθείται κάθε σου λέξη πλέον σε «φρικάρει», οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει τρόπος να μην συμβαίνει αυτό, απενεργοποιώντας τη λειτουργία του μικροφώνου, τόσο κατά τη χρήση του Google λογαριασμού σου όσο και μέσω των εφαρμογών που χρησιμοποιείς. Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και συμβουλές.

Πώς θα κάνεις το κινητό σου να μη σε ακούει

Βήμα #1

1. Μπες στον λογαριασμό σου στη Google.

2. Επίλεξε «Δεδομένα και απόρρητο» (Data & Privacy).

3. Στην ενότητα «Ρυθμίσεις ιστορικού» (History Setings), επίλεξε «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity).

4. Δίπλα στη «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), μπορείς να δεις αν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι επιλεγμένη ή όχι. Στη δική μου συσκευή δεν ήταν επιλεγμένη. Αν, όμως, στη δική σου είναι, απλά την αποεπιλέγεις.

Βήμα #2

Για να διακόψεις τη μεταφορά δεδομένων από το μικρόφωνό σου στην κάθε εφαρμογή κάνε το εξής:

  1. Πήγαινε στις κεντρικές Ρυθμίσεις της συσκευής.
  2. Επίλεξε «Ασφάλεια και Απόρρητο».
  3. Επίλεξε «Απόρρητο» και σκρόλαρε μέχρι να εμφανιστεί η «Πρόσβαση Μικροφώνου» – αν έχεις iPhone θα εμφανιστεί η εφαρμογή «Μικρόφωνο». Αυτή η ρύθμιση κατά 99% θα είναι ενεργοποιημένη, οπότε μπορείς να την απενεργοποιήσεις. Με τον τρόπο αυτόν καμία εφαρμογή (π.χ. Instagram, Facebook κλπ, και υπηρεσία δεν θα έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο). Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι δεν μπορείς να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις μέσω των εφαρμογών αυτών (ούτε να στέλνεις ηχητικά μηνύματα). Η δωρεάν επικοινωνία έχει, βλέπεις, το τίμημά της!
    Πώς θα σταματήσεις το κινητό σου από το να σε «ακούει»

Βήμα #3

Κάθε φορά που «κατεβάζεις» μία νέα εφαρμογή η οποία σε ρωτάει αν επιτρέπεται να έχει σε αυτήν πρόσβαση το μικρόφωνο, επίλεγε «όχι».

Βήμα #4

Έχε υπ’ όψιν πως το μικρόφωνο του κινητού σου λειτουργεί πάντα, ακόμα κι αν απενεργοποιήσεις τη συσκευή σου. Συνεπώς, δυνητικά μπορεί να καταγράψει κάθε στιγμή, όποιον ήχο ακούσει τριγύρω του. Ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί αυτό είναι είτε να βγάλεις τη μπαταρία του κινητού ή… να μην έχεις κινητό!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.