iStock

ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΚΑ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τυχαία ανακάλυψα πρόσφατα ότι υπάρχουν πάρκα σκύλων σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Οι σκύλοι μου ξεδίνουν κι εγώ απολαμβάνω το τρέξιμο ή απλώς τον καφέ μου. Αν έχεις... ξεμείνει στην Αθήνα, ευκαιρία να τα ανακαλύψεις.

Μένω στο Δήμο Νέας Σμύρνης, όπου –δίχως υπερβολές– το 50% των κατοίκων του έχουμε σκύλο. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε πάρκο σκύλων, καθώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αρχικά αντιστάθηκαν σθεναρά στην ιδέα. Μετά, διάλεξαν χώρο μεταξύ του γκαράζ των απορριμματοφόρων και του νεκροταφείου, με περίοικους να πετούν και φόλες γιατί ενοχλούσαν οι σκύλοι. (Μάλλον είχαν συνηθίσει όλους τους άλλους ήχους και τις μυρωδιές.)

Κατόπιν έντονων πιέσεων, κάποιους μήνες αργότερα δημιουργήθηκαν δυο πάρκα στην Άνω Νέα Σμύρνη – ίσως στο πλέον ακατάλληλο μέρος: έναν από τους χώρους συγκέντρωσης σε έκτακτες ανάγκες. Εκεί πάτησαν οι γείτονες που ενοχλούνταν και πέτυχαν το γκρέμισμα. Υπήρχε νόμιμος τρόπος να αλλάξει το καθεστώς. Αντί της λογικής, επικράτησε η δύναμη όσων εξέφραζαν αντιθέσεις. Παρεμπιπτόντως, στον ίδιο χώρο (συγκέντρωσης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης) υπάρχει παιδική χαρά. Που επίσης θα έπρεπε να γκρεμιστεί.

Δεν είχα προλάβει, λοιπόν, να αποκτήσω εμπειρία του πώς μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή μου –και αυτή των σκύλων μου– τα dog parks, πριν χρειαστεί να εγκαταλείψω το διαμέρισμά μου –ένεκα ανακαίνισης– και να φιλοξενηθώ στο σπίτι συγγενή μου που μένει στον Νέο Κόσμο.

Ανακαλύπτοντας τα πάρκα σκύλων στον Νέο Κόσμο

Προορισμός στις βόλτες έγινε το «βουναλάκι», όπως το αποκαλούν οι περίοικοι – Λόφος Λαμπράκη για όλους τους άλλους. Δηλαδή, ο πεζόδρομος που έχει εστιατόρια, καφέ, αλλά και ένα πάρκο που είναι καθαρό, έχει επαρκέστατο φωτισμό (εδώ να πω ότι την πρωινή βόλτα με τους σκύλους μου την κάνουμε πριν τις 6 το πρωί, οπότε έχω πάντα ένα άγχος μέσα στο μαύρο σκοτάδι) και σε βοηθά να νιώθεις ασφαλής. Νιώθεις πως χαλαρώνεις βλέποντας τα σκυλιά σου να ξεδίνουν. Μπορείς να ξεδώσεις κι εσύ, στη διαδρομή που υπάρχει για όσους απολαμβάνουν το τρέξιμο.

Στην περιοχή υπάρχουν δυο πάρκα σκύλων – ένα για μικρόσωμα και ένα για μεγαλόσωμα. Σου είπα πως η πρώτη επίσκεψη έγινε αξημέρωτα, οπότε διάλεξα το πάρκο για τα μικρόσωμα, γιατί αν πηγαίναμε στην απέραντη έκταση που έχει δημιουργηθεί για τα μεγαλόσωμα και η Μυσιρλού (αυτό είναι το όνομα του θηλυκού) είχε κέφια –άρα καμία διάθεση να με ακολουθήσει στο «φεύγα»–, ακόμα θα προσπαθούσα να την πείσω.

Πέραν του ελεύθερου χώρου, στον οποίο μπορεί να τρέξει το κατοικίδιό σου, υπάρχει και εξοπλισμός που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να... κουράσεις το μυαλό του. Μη γελάς. Μου το έχει προτείνει κτηνίατρος όταν η υπερκινητική Μυσιρλού έτρωγε όλο το σπίτι, γιατί «βαριόταν».

Αν έχεις χρόνο να διαθέσεις, μπορείς να επιτύχεις την κατάκτηση της ανάβασης σε ράμπα ή το πέρασμα μέσα από λάστιχο. Γενικά, υπάρχουν διάφορα «εργαλεία» εξοπλισμού εκπαίδευσης και εκτόνωσης για κατοικίδια που θα βρεις μπροστά σου. Όλο και κάτι θα βρει ενδιαφέρον το τετράποδό σου.

πάρκα σκύλων
iStock

Εξαιρουμένης μιας βόλτας σε πάρκο (που περισσότερο παρέπεμπε σε δάσος) στην επαρχία της Γερμανίας, δεν έχω αισθανθεί τόσο ασφαλής και ανάλαφρη (μηδέν άγχη, μηδέν αγωνίες) σε βόλτα με τα κατοικίδιά μου στην Αθήνα.

Να μην έχω δηλαδή διαρκές άγχος:

  • Για τον κάθε κηδεμόνα που αποφασίζει, γιατί έτσι θέλει –ενάντια στον νόμο– να πάει βόλτα τον σκύλο του χωρίς λουρί. Το «με ακούει» δεν με ενδιαφέρει από τη στιγμή που στο παρελθόν «υπάκουος» σκύλος επιτέθηκε στον Μπέμπη (το όνομα του αρσενικού μου σκύλου).
  • Για να μην με πατήσει μηχανάκι ή αυτοκίνητο, στην προσπάθειά μου να βρω ελεύθερο χώρο να περπατήσω, καθώς τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τη δεύτερη φορά που πήγα στο πάρκο σκύλων ήταν απόγευμα. Δεν είχε ζέστη. Είχα πάρει μαζί μου έναν καφέ και τον απόλαυσα, όσο τα «παιδιά» έκαναν τις «δουλειές» τους (προφανώς και τις μάζεψα και με χαρά διαπίστωσα πως υπήρχαν διαθέσιμες σακούλες στο χώρο – δεν είχε καταστρέψει κάποιος το stand όπως γίνεται συνήθως). Μετά, περπατήσαμε παρέα γύρω γύρω στο πάρκο και δεν μας ενόχλησε κανείς. Επίσης, ουδείς φάνηκε να ενοχλείται από εμάς. Συνυπήρχαμε όλοι αρμονικά. Και αυτό είναι κάτι που σπανίως ζεις στην Ελλάδα αν έχεις κατοικίδιο.

πάρκα σκύλων
iStock

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχουν πάρκα σκύλων;

Αναζητώντας σχετικές πληροφορίες για άλλα πάρκα που θα μπορούσα να επισκεφτώ τώρα τον Αύγουστο που αδειάζουν οι δρόμοι και άρα οδηγώ προς πάσα κατεύθυνση (κάτι που όλους τους άλλους μήνες αποφεύγω όσο τίποτα άλλο), ανακάλυψα πως στο Παλαιό Φάληρο υπάρχουν δυο πάρκα (ένα κοντά στην Αχιλλέως και το δεύτερο στην παραλία), στον Άγιο Δημήτριο (στον Ασύρματο) ένα και δυο στην Καλλιθέα. Το ένα στην Αγία Ελεούσης.

Η έρευνα που έκανα, μού αποκάλυψε πως υπάρχουν πάρκα σκύλων στα τελευταία σημεία που θα περίμενα. Πέραν του ότι στον Νέο Κόσμο υπάρχει πάρκο σκύλων και αλλού (στην πλατεία Οβρένοβιτς), ειδικοί χώροι για τα κατοικίδιά μας βρίσκονται και σε κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Παράδειγμα; Απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης, όπου αξιοποιήθηκαν λέει, 4 στρέμματα και μέσα σε όσα δημιουργήθηκαν για τους κατοίκους ήταν και πάρκο σκύλων. ‘Η στο Άλσος Χωροφυλακής, επί της Μεσογείων στους Αμπελόκηπους, στο Άλσος Προμπονά στον Περισσό, δίπλα στο γήπεδο της Ριζούπολης, πίσω από το ΚΥΒΕ Περιστερίου, πολύ κοντά στη Λεωφόρο Κηφισού.

Ο χάρτης που παρέχει πληροφορίες για όλα τα διαθέσιμα πάρκα στην Αθήνα έχει και τα δυο στη Νέα Σμύρνη. Ελπίζω ότι στην πράξη δεν έχουν εξαφανιστεί και άλλα, όπως τα δικά μας.

Ίσως να κάνω έναν έλεγχο σε όλα, τώρα που έχω χρόνο και διάθεση να οδηγήσω (αφού δεν έχει κίνηση), για να αναζητήσω νέα μέρη και να αλλάξω παραστάσεις παρέα με τους καλύτερούς μου φίλους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.