Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ένας μπαμπάς τριών παιδιών προτείνει το σύστημα που εφαρμόζουν με τη γυναίκα του για να έχουν ο καθένας τον απαραίτητο προσωπικό χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση.

Οι περισσότεροι γονείς που εργαζόμαστε με πλήρες ωράριο ξέρουμε πόση σημασία έχει για την ψυχική και σωματική μας υγεία ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος. Η σκληρή δουλειά απαιτεί ξεκούραση και χαλάρωση. Πόσοι από εμάς, όμως, αποφασίζουμε να το κάνουμε πράξη;

Ένας μπαμπάς τριών παιδιών και ειδικός στην παραγωγικότητα, ο Matt Ragland, δοκίμασε να εφαρμόσει στην πολυάσχολη οικογενειακή ζωή του μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ως επιχειρηματίας. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει στον ίδιο και τη γυναίκα του να ξεκουράζονται, παρά τις αμέτρητες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Το σύστημα αυτής της οικογένειας για περισσότερο προσωπικό χρόνο

Ο ίδιος έγραψε πρόσφατα σε ανάρτησή του στο Twitter (που έγινε αμέσως viral): «Η σύζυγός μου και εγώ δοκιμάζουμε ένα οικογενειακό πλάνο που μας επιτρέπει να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ο χρόνος που έχουμε ορίσει, σε πρώτη φάση, είναι ο εξής: 1 βράδυ ανά εβδομάδα, μισή μέρα ανά ένα σαββατοκύριακο του μήνα και ένα πλήρες σαββατοκύριακο ανά τρίμηνο».

Αυτό σημαίνει ότι τις ώρες αυτές ο κάθε γονιός παίρνει χρόνο για τον εαυτό του, ενώ ο άλλος αναλαμβάνει μόνος του τα παιδιά.

«Το να μεγαλώνεις μικρά παιδιά είναι ένα από τα ουσιαστικά πράγματα στη ζωή. Την ίδια ώρα, όμως, το δώρο του προσωπικού χρόνου είναι ο καλύτερος τρόπος να στηρίξεις τον σύντροφό σου», συνέχισε, εξηγώντας γιατί κατέληξαν σε αυτό το πλάνο. «Χρησιμοποιούμε τον προσωπικό αυτό χρόνο για να συναντήσουμε φίλους, να κοιμηθούμε παραπάνω, να πάμε για κάμπινγκ, να παίξουμε γκολφ (εγώ), να πάμε για τρέξιμο (εκείνη), να διαβάσουμε, να γράψουμε ή απλά να χαλαρώσουμε. Είναι δύσκολο να τρέχεις στον καθημερινό αγώνα δρόμου με άδειο ρεζερβουάρ και οι στιγμές αυτές είναι απαραίτητες για να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας».

Στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση πρόσθεσε ότι προσπαθούν, βέβαια, να βρίσκουν και χρόνο για να τον περάσουν οι δυο τους, χωρίς παιδιά, επιστρατεύοντας κάποια babysitter ή τους παππούδες.

Και, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί χρήστες της πλατφόρμας σχολίασαν πόσο λογικό τους φαίνεται αυτό το σύστημα.

«Τέλεια ιδέα», έγραψε ένας μπαμπάς. «Νομίζω πως ως γονείς συχνά θυσιάζουμε την ευτυχία μας, τον χρόνο μας και τις προτεραιότητές μας για τα παιδιά μας. Και έτσι πρέπει να κάνουμε. Αλλά μερικές φορές είναι σημαντικό να ανεφοδιάζουμε το ρεζερβουάρ μας για να μπορούμε να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι γονείς και σύντροφοι».

«Αυτό που κάνετε είναι το καλύτερο», σχολίασε κάποιος άλλος. «Εμείς παίρνουμε 1-2 σαββατοκύριακα τον χρόνο. Και μόνο η προσμονή αυτών των στιγμών μας γεμίζει ενέργεια στην καθημερινότητα».

Προσωπικός χρόνος: Η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους νέους γονείς
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Εξαιρετική ενσυναίσθηση», έγραψε κάποιος άλλος. «Οι άνθρωποι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι οι μικρές στιγμές όπως αυτές πραγματικά σε κάνουν καλύτερο γονιό. Έχουν πραγματικά νόημα».

Ένας άλλος μπαμπάς αντιπρότεινε το πλάνο της δικής του οικογένειας, το οποίο περιλαμβάνει χρόνο για το ζευγάρι, όχι μεμονωμένο. «Μπορεί να είναι μία ολόκληρη μέρα ή ένα απόγευμα τον μήνα, κατά το οποίο είμαστε οι δυο μας μόνοι μας, σαν ζευγάρι».

Ωστόσο, υπήρχαν και οι γονείς που εξέφρασαν προβληματισμό: «Καλή τύχη. Μερικές φορές η ζωή και τα παιδιά δεν διευκολύνουν τέτοια οργάνωση. Καλύτερα να είμαστε πιο ελαστικοί», σχολίασε μια μαμά.

Ενώ ένας άλλος γονιός αναρωτήθηκε πώς γίνεται να τα καταφέρνουν, όταν τα παιδιά έχουν καθημερινά τόσες δραστηριότητες που είναι αδύνατον για έναν γονιό να ανταπεξέλθει μόνος του.

Εννοείται πως η κάθε οικογένεια θα επιλέξει τελικά αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τα ίδια τα μέλη. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς νέους γονείς που συνειδητοποιούν τι ρόλο παίζει η προσωπική τους χαλάρωση στο να γίνονται καλύτεροι γονείς -το ίδιο, άλλωστε, δεν ισχύει και με τη δουλειά μας; Δεν αποδίδουμε καλύτερα έπειτα από μερικές ημέρες άδειας;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.