iStock

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΖΥΜΩΝΕΙ – ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 3 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΤΙ

Το καλοκαίρι κανένα παιδί δεν θέλει να διαβάζει. Ούτε και χρειάζεται. Τι γίνεται όμως τώρα που επιστρέψαμε από τις διακοπές; Πώς μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά στο κλίμα; Μία εκπαιδευτικός δίνει ιδέες για δραστηριότητες που εμπλέκουν τα παιδιά στη μάθηση, αλλά μοιάζουν με παιχνίδι.

Ένα από τα σκούρα σημεία των διακοπών με τα παιδιά είναι για τους γονείς η... βαρεμάρα τους. Αυτή η παρατεταμένη απραξία τους, που τα κάνει νωθρά ή κολλημένα σε κάποια οθόνη τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Και είναι σχεδόν αδύνατον να μην εκνευριστούμε, όσες φορές κι αν έχουμε ακούσει ότι το να αφήσουμε τα παιδιά να βαρεθούν κάνει καλό, όσα κόλπα κι αν έχουμε δοκιμάσει για να τα ξεκολλήσουμε από τις οθόνες... Τώρα μάλιστα που η επιστροφή στην πόλη είναι γεγονός, αυτές οι συνήθειες μπορεί να φέρουν περισσότερο εκνευρισμό στο σπίτι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά εκτός σχολείου;

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε είναι να τους ζητάμε, σχεδόν ικετευτικά, να διαβάσουν κάτι,. Ακόμη κι αν εκείνα δεν θέλουν, που τις περισσότερες φορές δεν θέλουν, ακόμη κι αν βλέπουν εμάς να μην κάνουμε το ίδιο. Από την άλλη, μήπως έχει νόημα να βάλουν το μυαλό τους λίγο να δουλέψει;

Παιδιά και μάθηση
iStock

Ρωτήσαμε την Ειρήνη Χουντάλα, δασκάλα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αν έχει νόημα τα παιδιά να κάνουν επαναλήψεις ή κάποιου είδους μελέτη έστω λίγο προτού ξεκινήσουν τα σχολεία και μας απάντησε κατηγορηματικά: Όχι! Μας είπε επίσης ότι και η προτροπή να διαβάσουν κάποιο εξωσχολικό βιβλίο συνήθως δεν ωφελεί.

«Η εποχή μας έχει ένα μεγάλο καλό: Προσφέρει πολλά ερεθίσματα. Υπάρχουν πολλά βιβλία στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ορισμένα σερβίρουν την ιστορία μέσα από διηγήσεις. Κάποια καλλιεργούν τη λογική μέσα από γρίφους και παιχνίδια. Άλλα βοηθούν στην ορθογραφία μέσα από σταυρόλεξα. Όλα αυτά είναι χρήσιμα, αρκεί να αρέσουν στο παιδί και να τα έχει επιλέξει» μας είπε χαρακτηριστικά.

Παιδιά και μάθηση: Δραστηριότητες που μοιάζουν με παιχνίδια

Μας επεσήμανε όμως 4 πολύ ωραίες ιδέες για να εμπλέξουμε τα παιδιά στη μάθηση, μέσα από απλές δραστηριότητες που χρησιμεύουν και στην πράξη

Παιδιά και μάθηση
iStock

  • Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη δεξιότητα της γραφής και της ορθογραφίας, καλούμε το παιδί να φτιάξει τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Έτσι θα νιώσει χρήσιμο στο σπίτι, αλλά θα μπορεί να προσθέσει κάτι που το ίδιο επιθυμεί. Του ζητάμε να μας βοηθήσει να γράψουμε ένα e-mail ή αν έχουμε πάρει από τον τόπο των διακοπών μας ταξιδιωτικές κάρτες να τις γράψουμε μαζί σε φίλους και συγγενείς.
  • Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη λεπτή κινητικότητα (αν το παιδί δεν πιάνει καλά το μολύβι), το ζύμωμα και τα μαστορέματα είναι δύο απλοί και ιδανικοί τρόποι εξάσκησης. Φτιάξτε σπιτικό ψωμί ή ακόμη και ζύμη για πίτσα (που θα απολαύσει μετά κι εκείνο) ή συναρμολογήστε μαζί κάποιο έπιπλο.
  • Αν το παιδί δυσκολεύεται στα μαθηματικά, η εκτέλεση των συνταγών είναι μια ευκαιρία να κατανοήσει τα κλάσματα και να υπολογίσει αθροίσματα. Διαλέξτε μια συνταγή που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα ένα παγωτό με μπισκότο.
  • Αν δυσκολεύεται στην οργάνωση της σκέψης του, μια χειροτεχνία για την οποία πρέπει να εκτελέσει μια σειρά εντολών είναι ό,τι πρέπει. Θα το βοηθήσει να βάλει σε σειρά τις σκέψεις του. Θα το διδάξει να βρίσκει τρόπους για να ολοκληρώνει ένα έργο. Μπορείτε για παράδειγμα να ζωγραφίσετε βότσαλα ή να φτιάξετε ένα moodboard. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, όμορφο είναι και ένα ημερολόγιο ή και η ζωγραφική με καθημερινά αντικείμενα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.