www.akamatra.com

2 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αφιερώστε αυτή τη μέρα στα παιδιά σας. Κλείστε το κινητό και αφοσιωθείτε μαζί στη δημιουργία! Αυτές οι 2 κατασκευές που σας προτείνουμε είναι εύκολες και πολύ διασκεδαστικές.

Μία από τις ωραιότερες στιγμές της ημέρας είναι η στιγμή της χειροτεχνίας μαζί με τα παιδιά. Ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε, σκύβοντας μαζί για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε ιδέες, είναι ανεκτίμητος για τη σύνδεση μαζί τους.

Έχω παρατηρήσει ότι οι πιο αγαπημένες μας κατασκευές έχουν μερικά κοινά σημεία:

 • Δεν έχουν τεράστιο επίπεδο δυσκολίας.
 • Δεν απαιτούν χρονοβόρα προετοιμασία από τους γονείς.
 • Τα υλικά τους βρίσκονται σχετικά εύκολα και τις περισσότερες φορές προέρχονται από το καλάθι της ανακύκλωσης!
 • Δεν απαιτούν χρόνο αναμονής.
 • Το αποτέλεσμα είναι πολύχρωμο και αντέχει στον χρόνο.

Δύο διασκεδαστικές κατασκευές

Δύο από τις πιο αγαπημένες μας κατασκευές που συγκεντρώνουν αυτά τα σημεία είναι οι αετοί Waldorf και τα μαγικά ραβδάκια.

– Φτιάξτε αετούς Waldorf

Ας δούμε πρώτα από όλα τι είναι η παιδαγωγική Waldorf. Πρόκειται για μια παιδαγωγική μέθοδο που ξεκίνησε από τον Rudolf Steiner, η οποία επιδιώκει να διαμορφώσει ελεύθερους και πολύπλευρους ανθρώπους, που θα δώσουν οι ίδιοι νόημα στη ζωή τους. Τα ελεύθερα σχολεία Waldorf στην προσχολική ηλικία εστιάζουν στο ελεύθερο παιχνίδι, στην κίνηση, στην επαφή με τη φύση, ενώ δίνουν έμφαση στην τέχνη και στη δημιουργικότητα.

Ο αετός Waldorf είναι ένα μαγικό παιχνίδι, που όλα τα παιδιά ξέρουν ενστικτωδώς να παίζουν χωρίς να χρειάζονται κάποιου είδους οδηγίες. Τον κρατούν στο τεντωμένο χέρι τους και τρέχουν θαυμάζοντας τις πολύχρωμες κορδέλες που ανεμίζουν πίσω τους, τον κρεμάνε στα δέντρα, τον κάνουν γαϊτανάκι, στριφογυρίζουν κρατώντας τον! Στόχος είναι να τον εντάξουν στο ελεύθερο παιχνίδι με όποιον τρόπο εκείνα επιθυμούν.

waldorf kite

Θα χρειαστείτε:

 • έναν ξύλινο κρίκο (μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με κουρτίνες),
 • ένα ψαλίδι,
 • μερικές πολύχρωμες κορδέλες.

Βήμα #1: Κόψτε τις κορδέλες στο επιθυμητό μήκος. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορεί είτε να μετρήσει το μήκος της κορδέλας και να κόψει μόνο του τις κορδέλες στο ίδιο μήκος, είτε να το κάνετε παρέα (προσοχή το ψαλίδι στα μικρά χεράκια!).

Βήμα #2: Διπλώστε την κορδέλα στη μέση, ώστε να δημιουργηθεί μια θηλιά. Περάστε τη θηλιά μέσα από τον κρίκο και τις άκρες της κορδέλας μέσα από τη θηλιά. Περάστε την μία άκρη της κορδέλας ξανά μέσα από τον κρίκο. Τώρα υπάρχει μία άκρη της κορδέλας σε κάθε πλευρά του κρίκου. Κάντε έναν κόμπο και στερεώστε τη κορδέλα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλες τις κορδέλες.

αετός waldorf

Βήμα #3: Αν θέλετε, μπορείτε να περάσετε τη φλόγα από έναν αναπτήρα από τις άκρες της κορδέλας για να μην ξεφτίσει. Αυτό το βήμα είναι για ενήλικες μόνο.

– Δημιουργήστε μαγικά ραβδάκια

Το ίδιο όμορφο και ανοικτού τύπου παιχνίδι είναι και το μαγικό ραβδί. Αυτό απαιτεί περισσότερα υλικά, αλλά όχι κάτι πολύ ιδιαίτερο ή δύσκολο.

ραβδάκι

Θα χρειαστείτε:

 • χαρτόνι από μία κούτα,
 • λίγο χαρτί αφής,
 • αραιωμένη ατλακόλ ή κόλλα χειροτεχνίας,
 • θερμοκόλλα,
 • ψαλίδι,
 • τέμπερες ή νερομπογιές ή μαρκαδόρους,
 • ξυλάκι chopstick ή ένα λεπτό κλαδάκι ή ακόμα και ένα παλιό μολύβι,
 • κορδέλες,
 • κουδουνάκι.

Βήμα #1: Κόψτε 3 σχήματα αστεριού από το χαρτόνι. Στερεώστε το ξυλάκι με λίγη θερμοκόλλα στο ένα αστέρι και κολλήστε τα άλλα δύο αστέρια εκατέρωθεν, δημιουργώντας ένα σάντουιτς για να στερεωθεί το ξυλάκι.

Βήμα #2: Κόψτε το χαρτί αφής σε μικρά κομμάτια (μία διαδικασία που σίγουρα θα χαρούν να κάνουν και τα μικρά παιδιά, καθώς γίνεται και με το χέρι) και κολλήστε το με την κόλλα χειροτεχνίας ώστε να καλύψει το αστέρι. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο να καλυφτεί η περίμετρος του αστεριού, ώστε να μην φαίνονται τα τρία μέρη του σάντουιτς.

Βήμα #3: Μόλις στεγνώσει η κόλλα, δώστε στο παιδί τα χρώματα και αφήστε το να δημιουργήσει πάνω στο αστέρι!

ραβδάκια

Βήμα #4: Όταν ολοκληρωθεί το έργο τέχνης, κόψτε τις κορδέλες και δέστε τις με ένα κόμπο στη βάση του αστεριού. Για να μην γλιστρήσουν μπορείτε να βάλετε μία σταγόνα θερμοκόλλα σε εκείνο το σημείο.

Βήμα #5: Περάστε το κουδουνάκι σε μία από τις κορδέλες και κάντε ένα κόμπο.

Καλή επιτυχία!

H @akamatra είναι crafter και blogger.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.