Freepik

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ GALLERY WALL ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΑΔΕΙΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ

Θες να μεταμορφώσεις έναν άδειο τοίχο στο σπίτι σου σε εικαστική παρέμβαση; Οι προτάσεις που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις τον δικό σου πρωτότυπο τοίχο-γκαλερί.

Η αλλαγή στο χρώμα του τοίχου είναι η πιο απλή κίνηση που μπορείς να κάνεις, αν θες να ανανεώσεις τον χώρο σου. Υπάρχει, όμως, ένας πιο δημιουργικός και λιγότερο ακατάστατος τρόπος να ομορφύνεις το σαλόνι, το μπάνιο, το υπνοδωμάτιό σου. Ποιος; Ένας τοίχος-γκαλερί!

Η παραδοσιακή μορφή ενός gallery wall περιλαμβάνει φωτογραφίες, πόστερ, πίνακες και η οπτική ευχαρίστηση που προσφέρει βασίζεται στη συμμετρία. Μην φοβάσαι, όμως, να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο και να πειραματιστείς μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Μπορείς, για παράδειγμα, να προσθέσεις τρισδιάστατα στοιχεία, όπως καθρέφτες, πιάτα, καλάθια. Μπορείς, επίσης, να μετατρέψεις έναν τοίχο με ράφια σε τοίχο-γκαλερί, χρησιμοποιώντας βιβλία, φυτά, βάζα, κεραμικά διακοσμητικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταμορφώσεις έναν κενό τοίχο και παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες για να εμπνευστείς.

1. Κρέμασε καθρέφτες στον τοίχο-γκαλερί

Οι καθρέφτες διαθέτουν ποικιλία σε σχήματα και υλικά και προσθέτουν φως σε ένα δωμάτιο. Επίσης, έχουν πρακτική λειτουργία, οπότε είναι εύκολο να μπουν ακόμα και σε ένα μπάνιο ή ένα υπνοδωμάτιο. Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, τους καθρέφτες που έχεις αποθηκεύσει σε κουτιά και πατάρια. Εναλλακτικά, κάνε μια βόλτα σε μερικά παλαιοπωλεία και online καταστήματα με αντίκες. Επίλεξε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη, χρώματα και υλικά για να δημιουργήσεις έναν τοίχο-γκαλερί με βάθος.

τοίχος γκαλερί
iStock

2. Δείξε τα καλά σερβίτσια

Τα πιάτα είναι μια υπέροχη εναλλακτική σε έναν τοίχο-γκαλερί. Γιατί να κρύψεις όλα τα καλά σου σερβίτσια, όταν μπορείς να τα μετατρέψεις σε υπέροχη διακόσμηση και να γεμίσεις έναν κενό τοίχο. Μπορείς να τα τοποθετήσεις είτε σε ράφια είτε να τα κρεμάσεις απευθείας στον τοίχο, κάτι που είναι πιο κοντά στη λογική του παραδοσιακό gallery wall. Αν, μάλιστα, τους συμπεριφερθείς όπως σε κάθε άλλο έργο τέχνης, μπορείς να σπάσεις τα όρια της κουζίνας και της τραπεζαρίας και να προσθέσεις κάτι απροσδόκητο π.χ. στο μπάνιο.

τοίχος γκαλερί
Freepik

3. Εκμεταλλεύσου τις συλλογές σου

Αυτή η ιδέα μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί από όσους αρέσκονται στο να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Αν συλλέγεις, π.χ. κανάτες, σετ τσαγιού, ποτήρια, αξίζει να τα παρουσιάσεις. Έτσι, θα τα απολαμβάνεις κι εσύ περισσότερο, αλλά θα μπορούν να τα θαυμάσουν και οι επισκέπτες σου. Επίσης, μπορείς να αξιοποιήσεις τα διαφορετικά αντικείμενα που αγοράζεις από τις τοπικές αγορές, όπως καπέλα, βεντάλιες, καλάθια και να δημιουργήσεις μια σύνθεση με διαφορετικές υφές, αλλά μια κοινή θεματική.

4. Χρησιμοποίησε μεγάλους καθρέφτες

Σου αρέσουν οι απλές καθαρές γραμμές της διάταξης που προσφέρει ένας κλασικός τοίχος-γκαλερί; Εμπνεύσου από αυτήν την ιδέα και αντικατάστησε τους μεγάλους πίνακες ή τις μεγάλες αφίσες με καθρέφτες χωρίς πλαίσιο. Με την κίνηση αυτή ο χώρος θα φωτίσει περισσότερο, ενώ η αντανάκλαση του δωματίου θα προσφέρει παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό που προσφέρουν οι πίνακες και οι αφίσες.

τοίχος γκαλερί
Freepik

5. Παίξε με διαφορετικά μοτίβα

Ένας τοίχος-γκαλερί δεν χρειάζεται απαραίτητα μονόχρωμο ή μουντό φόντο. Επίλεξε μια ταπετσαρία με έντονα χρώματα ή γεωμετρικά μοτίβα και πάνω σε αυτή δημιούργησε τον gallery wall, κρεμώντας εικόνες, πίνακες ή φωτογραφίες που δημιουργούν αντιθέσεις σε χρώματα και σχέδια.

τοίχος γκαλερί
Freepik

6. Φτιάξε έναν τοίχο-γκαλερί με ράφια

Η χρήση ραφιών για την τοποθέτηση φωτογραφιών και πόστερ προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία από έναν παραδοσιακό τοίχο γκαλερί. Κατ’ αρχάς, δεν σε περιορίζει με το να πρέπει χωρέσουν όλα τα κομμάτια σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια. Επίσης, η λύση αυτή σε αφήνει να τα τοποθετήσεις σε στρώσεις και να τους αλλάζεις θέση εύκολα όσο συχνά θες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.