iStock

ΣΑΣ «ΕΠΙΑΣΕ» ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕΞ; 3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Υπάρχει τίποτα πιο αμήχανο από το να «πιάνει» ένα παιδί τους γονείς του να κάνουν σεξ; Κι όμως, ίσως αυτό αποτελέσει ευκαιρία για γόνιμες συζητήσεις…

Μπορεί τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να κοιμούνται λίγο πιο αργά, το πρωτόκολλο ωστόσο παραμένει λίγο-πολύ ίδιο: Βραδινό φαγητό, παραμύθι ή λίγη κουβεντούλα (αν διαβάζουν μόνα τους), καληνύχτες, καναπές, πόρτα γέρνει, αγαπημένη τηλεοπτική σειρά, αγκαλίτσα και… η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Κοιμήθηκαν; Σίγουρα κοιμήθηκαν;

Τι γίνεται, όμως, αν δεν κοιμήθηκαν; Αν -παρόλο που το επεισόδιο έχει τελειώσει και εσείς βρίσκεστε πλέον πολλά στάδια μετά τις αγκαλιές- η πόρτα ανοίξει απότομα και η πιο χιλιοειπωμένη φράση του ανθρώπινου είδους ακουστεί για μία ακόμα φορά; «Μαμά;;;»

Πρώτη αντίδραση: Δείξτε ψυχραιμία και επιστράτευσε το χιούμορ!

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς ενήλικες που βίωσαν μια αντίστοιχη εμπειρία ως παιδιά, έχουν να τη θυμούνται ως κάτι τραυματικό, το οποίο έκαναν το παν για να ξεχάσουν. Το συμβάν τους πανικόβαλλε, τους άγχωσε, μπορεί -αν ήταν πολύ μικρά- να τους γέμισε ερωτηματικά, τους έκανε να ντρέπονται τόσο που ούτε να κοιτάξουν δεν μπορούσαν τους γονείς τους για μέρες μετά. Τους έκανε να νιώσουν ενοχές και σίγουρα να μην πλησιάσουν ποτέ ξανά την κλειστή πόρτα του δωματίου των γονιών, ορθώνοντας ίσως και έναν αόρατο τοίχο ανάμεσά τους.

Συμφωνούμε, ότι κανείς, σε όποια πλευρά της ιστορίας κι αν βρίσκεται, δεν θέλει να βρεθεί σε μία τέτοια θέση. Όμως μπορεί να συμβεί. Και η πρώτη αντίδραση του ενήλικα είναι αυτή που θα καθορίσει αν το παιδί θα τραυματιστεί ψυχικά ή αν θα το προσπεράσει, λίγο-πολύ σα να μην έγινε τίποτα.

Μία καλή φίλη, για παράδειγμα, που βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση πρόσφατα, όταν η 10χρονη κόρη της τής αποκάλυψε «με νόημα» ότι κάποια βράδια ακούει περίεργους ήχους από το δωμάτιό της, έδωσε την τέλεια απάντηση: «Θα πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που η μαμά και ο μπαμπάς παραμένουν ακόμα τόσο αγαπημένοι!» (ok, η μικρή ίσως εκείνη τη στιγμή να μην βρήκε τόσο τέλεια αυτή την απάντηση, αλλά στο μέλλον θα καταλάβει). Η φίλη μου κατέληξε, βέβαια, πως το βραδινό σεξ όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είχε μόλις τελειώσει.

Το παιδί σας “έπιασε” να κάνετε σεξ; Πώς δεν θα τραυματιστεί ψυχικά για πάντα
iStock

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν σε αυτό και επιμένουν ότι σε ένα μεγάλο παιδί που καταλαβαίνει δεν θα πρέπει να πείτε ψέματα. Μπορείτε, ωστόσο, εκείνη τη στιγμή να ζητήσετε ευγενικά να βγει έξω, λέγοντας ότι θα πάτε εσείς σε αυτό σε μερικά λεπτά. Ένα μικρότερο παιδί μπορεί να αρκεστεί σε φράσεις όπως: «Η μαμά και ο μπαμπάς κάνουν αγκαλιές» ή «η μαμά κάνει μασάζ στον μπαμπά» ή «είχε πολλή ζέστη και βγάλαμε τα ρούχα μας, βγες λίγο έξω για να ντυθούμε και να μας πεις μετά τι θες».

Δεύτερη αντίδραση: Αξιοποιήστε την ως μια καλή ευκαιρία επεξηγήσεων για το σεξ

Οι περισσότεροι γονείς, όταν εμείς ήμασταν παιδιά, θα προσπαθούσαν να «θάψουν» το συμβάν στα τρίσβαθα των οικογενειακών αναμνήσεων, όμως αυτή η αντίδραση μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί την εντύπωση, ότι το σεξ είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να μιλάμε, κάτι που προκαλεί ντροπή.

Αν, λοιπόν, το παιδί έχει κατανοήσει τι είδε, βρείτε μια καλή ευκαιρία, κοιτάξτε το στα μάτια και μιλήστε γι’ αυτό. Μια άλλη μαμά, με την οποία μιλούσα κάποια στιγμή, μου είπε πως όταν ο 8χρονος γιος της τους «έπιασε» να κάνουν σεξ φώναξε «αηδία!» και έφυγε τρέχοντας. Λίγο αργότερα, η μαμά του εξήγησε ότι «μπορεί τώρα να σου φαίνεται αηδία και λυπάμαι που ένιωσες έτσι, όμως είναι κάτι φυσιολογικό για τους μεγάλους που αγαπιούνται».

Ψάχνοντας διάβαζα ότι τα πάντα μπορούν να εξηγηθούν στα παιδιά, αρκεί ο τρόπος να είναι κατάλληλος για την ηλικία τους. Η Dr. Emily Kline, για παράδειγμα, ψυχολόγος, μητέρα και συγγραφέας του βιβλίου «The School of Hard Talks: How to Have Real Conversations with Your (Almost Grown) Kids» συμβουλεύει να μιλήσουμε στο παιδί με λόγια κατανοητά, δίνοντας εύπεπτες εξηγήσεις: «Ναι, κάναμε σεξ, γιατί είναι κάτι που κάνουν οι μεγάλοι. Είχαμε κλείσει την πόρτα, γιατί αυτή είναι μια ιδιωτική στιγμή, όμως λυπάμαι που μας άκουσες».

Το παιδί σας “έπιασε” να κάνετε σεξ; Πώς δεν θα τραυματιστεί ψυχικά για πάντα
iStock

Σε ένα μικρότερο παιδί που ίσως να μην κατάλαβε τι είδε ή άκουσε αλλά μπορεί να φοβήθηκε από τους ήχους, μπορούμε να πούμε ότι «δεν τσακωνόμασταν, ούτε πονούσαμε ο ένας τον άλλον, απλά κάναμε ένα δικό μας παιχνίδι! Λυπόμαστε πολύ αν σε τρομάξαμε».

Τρίτη αντίδραση: Αφήστε την πόρτα των συζητήσεων ανοιχτή (και μόνο αυτή)

Δεν χρειάζεται να πείτε περισσότερα από τα παραπάνω, εκτός αν το παιδί αρχίσει τις ερωτήσεις (πράγμα απίθανο). Αυτό, όμως, που έχει νόημα να κάνετε, όπως συμβουλεύει η Dr. Kline, είναι να αφήσετε την συζήτηση του σεξ ανοιχτή, ώστε να μπορεί το παιδί να επανέλθει όποτε το επιθυμεί στο μέλλον, λέγοντας κάτι όπως «όποτε θέλεις να μιλήσουμε γι’αυτό είμαι εδώ για’σένα».

Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν σχετικά βιβλία για το σώμα και την αναπαραγωγή κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών στην βιβλιοθήκη τους, ανάμεσα στα παραμύθια με πριγκίπισσες και δράκους, ώστε να μπορείτε να τα διαβάζετε ανά πάσα στιγμή, χωρίς ταμπού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.