iStock

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ: ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Οι πολυαναμενόμενες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου γίνονται αφορμές για Σαββατοκύριακα με αρχαιολογικό, γευσιγνωστικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο στις ήρεμες θάλασσες και εξοχές της Αργολίδας.

Η Επίδαυρος, αυτή η κουκίδα στον σχολικό άτλαντα της Ελλάδας των Σιόλα-Αλεξίου, που περνούσε απαρατήρητη στα παιδικά μας χρόνια, γίνεται στα καλοκαίρια της νεότητας αλλά και της ωριμότητας, ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός με οδηγό το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου.

Και χρονιά με τη χρονιά όλο και κάτι περισσότερο μαθαίνουμε, όλο και κάτι βαθύτερο βιώνουμε βαδίζοντας εκεί που χιλιάδες καλοκαίρια πριν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έσωζαν το σώμα και την ψυχή τους. Εκεί όπου από αρχαιοτάτων χρόνων λειτουργούσε στο όνομα του Ασκληπιού η σωτήρια «δραματοθεραπεία».

Πληρής οδηγός για ένα wellness Σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο

Θέατρο στο όνομα του Ασκληπιού

Το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείο Επιδαύρου οικοδομήθηκε γύρω στο 340-330 π.Χ., στο πλαίσιο της γενικής ανοικοδόμησης του ιερού του Ασκληπιού, του θεού-θεραπευτή, που χάριζε τη γιατρειά στους πιστούς του. Η χρήση του θεάτρου ήταν καταρχήν λατρευτική και ιαματική, καθώς στον χώρο αυτό τελούνταν οι μουσικοί και δραματικοί αγώνες των Ασκληπιείων, αλλά και παραστάσεις με ευεργετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Σήμερα, αρκετοί από τους χιλιάδες θεατές των παραστάσεων επισκέπτονται και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, αυτού του διεθνώς φημισμένου ιαματικού κέντρου της αρχαιότητας, που θεωρήθηκε μάλιστα αφετηρία της ιατρικής επιστήμης.

Στα ερείπια των οικοδομημάτων του, υπάρχουν επιγραφές με πληροφορίες για τους επισκέπτες, η φαντασία των οποίων παίρνει φωτιά: Πώς να ήταν άραγε η ζωή στο Καταγώγιο, το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Ασκληπιείου, που φιλοξενούσε δεκάδες ασθενείς και τους συγγενείς τους;

Tip: Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ασκληπιείο Επιδαύρου, που κατά τους θερινούς μήνες μένει ανοιχτό για το κοινό από τις 8:00 έως τις 20:00 και ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο.

Εισιτήριο, μαξιλαράκι και φύγαμε!

Αληθινοί θεατρόφιλοι, επίδοξες στάρλετ και νεαροί θηρευτές του ρόλου που θα τους καθιερώσει ως ζαν πρεμιέ, σεβαστοί καλλιτέχνες αλλά και καθημερινοί άνθρωποι της πόλης, που θέλουν να δουν από κοντά τους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς ηθοποιούς να ζωντανεύουν ρόλους της αρχαιοελληνικής γραμματείας…

Το κοινό της Επιδαύρου είναι πολυπρόσωπο και πολύβουο, τόσο που αδυνατεί να νιώσει την αύρα του Καρόλου Κουν, του Αλέξη Μινωτή, του Μάνου Κατράκη, του Δημήτρη Ροντήρη, της Ειρήνης Παππά, της Άννας Συνοδινού, της Πίνα Μπάους… Κι όμως, είναι όλοι τους εκεί στριμωγμένοι στα πέτρινα καθίσματα, που για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια προσφέρουν θέα στα θεατρικά δρώμενα.

Για να δούμε τι θα δούμε;

Αν αποφασίσετε να εκδράμετε στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου με κεντρικό άξονα μία παράσταση, πριν περιηγηθείτε στον χάρτη της Αργολίδας, ξεναγηθείτε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου για να πάρετε μία ιδέα των έργων και να κλείσετε έγκαιρα θέσεις.

Εμείς σας προτείνουμε γι' αυτό το καλοκαίρι την γερμανόφερτη παράσταση «Άλκηστη» του Ευριπίδη (1 & 2 Ιουλίου). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του γερμανικού θεάτρου  Schauspielhaus Bochum και του Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Johan Simons.

Στα δικά μας τώρα, δεν ξέρουμε τι να πρωτοδούμε: τη «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού για το Εθνικό Θέατρο (8 & 9 Ιουλίου) ή τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (15 &16 Ιουλίου);

Μποστ
«Μήδεια» του Μποστ. Ελίνα Γιουνανλή
«Μήδεια» του Μποστ.

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει επίσης στις 29 & 30 Ιουλίου και την τραγωδία του Σοφοκλή, «Αίας», σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η πολυδιαφημιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, στις 19 & 20 Αυγούστου, είναι μία ακόμη παράσταση-μαγνήτης για το ευρύ κοινό, που ήδη κλείνει εισιτήρια.

Όσο για το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ενδιαφέρον έχουν οι «Επιτρέποντες», του Μένανδρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου (22 & 23 Ιουλίου) και η «Τουρνέ», το νέο έργο του ταχύτατα ανερχόμενου παγκοσμίως Ευριπίδη Λασκαρίδη (29 & 30 Ιουλίου).

Γύρω-γύρω όλα

Η Επίδαυρος, Αρχαία και Νέα δεν είναι ο ομφαλός της Γης, αλλά γίνεται το πολιτισμικό κέντρο της Επικράτειας τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου ή –για να είμαστε πιο ακριβείς– τις μέρες των θεατρικών παραστάσεων.

Τόπος για ξεκούραση ή δράση, για βουνό ή θάλασσα, για οικογένειες, ζευγάρια ή παρέες, αλλά και για μοναχικούς καλλιτέχνες που αναζητούν τα πατήματά τους στους «Άγιους τόπους» του θεάτρου, η Επίδαυρος σκορπά τις χάρες της αλλά και τα αξιοθέατά της απλόχερα.

Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφτεί κανείς τον βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, κτίσμα του 11ου αιώνα στο Λυγουριό, όπου βρίσκονται και 12 ακόμη βυζαντινά ξωκλήσια. Στο Λυγουριό μπορείτε να δείτε και την «Πυραμίδα», που χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. – συνομήλικη του θεάτρου δηλαδή, από την οποία διασώζεται μόνο η βάση της. Βγαίνοντας από το Λυγουριό, αναζητήστε τη μυκηναϊκής κατασκευής Γέφυρα της Καζάρμας, που θεωρείται το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης.

Στη Νέα Επίδαυρο θα θυμηθείτε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, βολτάροντας στην Πλατεία Α' Εθνοσυνέλευσης. Αν έχετε χρόνο και καλή φυσική κατάσταση, μπορείτε να ανεβείτε ως την κορυφή του βενετσιάνικου κάστρου παίρνοντας το πλακόστρωτο μονοπάτι που διασχίζει το χωριό.

Γαστρονομικός προορισμός που σημαδεύουν οι καλοφαγάδες είναι η Τραχειά για τα φημισμένα τυροκομεία της. Η Τραχειά βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την Αρχαία Επίδαυρο, απόσταση που διανύεται σε περίπου 20 λεπτά. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε και – αν έχετε μαζί σας ψυγειάκι – να αγοράσετε εξαιρετικά τυριά και βούτυρο. Από την Τραχειά κινηθείτε νότια, περάστε τη Μονή Αυγού για μία στάση – και πολλές φωτογραφικές λήψεις – και συνεχίστε προς τον Νότο με προορισμό τα επισκέψιμα σπήλαια Δίδυμα.

Επίδαυρος
iStock

Μία βουτιά ακόμη

Από την οργανωμένη παραλία της Βαγιωνιάς στην Αρχαία Επίδαυρο μέχρι την πιο «εναλλακτική» παραλία Πολέμαρχας στη Νέα Επίδαυρο και το Πηλιοστάσι, οι επιλογές είναι πολλές: Το διάσημο Καλαμάκι στην Αρχαία Επίδαυρο, η παραλία της Βαγιωνιάς και η πολυσύχναστη παραλία Γιαλάσι κάτω από το Λυγουριό για «εξωστρεφείς» λουόμενους που αναζητούν πολυκοσμία με μία μπίρα στο χέρι.

Οι πιο ωραίες βουτιές γίνονται στην Παραλία Πολεμάρχας, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία της περιοχής, η οποία κτίστηκε το 1100 στα θεμέλια ενός αρχαίου ναού. Ο δρόμος που οδηγεί στην υπέροχη αυτή παραλία, όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και οι πετσέτες στρώνονται πάνω σε βότσαλα-μικρά έργα τέχνης, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για ένα συμβατικό αυτοκίνητο, αλλά ο κόπος ανταμείβεται και με το παραπάνω. Ακόμη πιο δύσκολα φτάνει κανείς στο Πηλιοστάσι μιαπαραλία για μοναχικές βουτιές.

Συμβουλή που σώζει το διήμερο: Στο Πηλιοστάσι και στην Παραλία Πολεμάρχας δεν υπάρχουν καντίνες και beach bars οπότε οργανωθείτε και μείνετε ενυδατωμένοι με νερό που θα φέρετε μαζί σας.

«Τον κατάλογο, παρακαλώ»

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Λεωνίδα την ιστορική ταβέρνα στο Λυγουριό, που έχει ταυτιστεί με το θέατρο της Επιδαύρου και τους πρωταγωνιστές του. Οι γεμάτοι με φωτογραφίες και αυτόγραφα κορυφαίων πρωταγωνιστών τοίχοι διηγούνται μαγικές ιστορίες, πολλές από τις οποίες αποτυπώθηκαν πριν από δύο χρόνια στο λεύκωμα Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος, Φώτης Απέργης. Έκδοση των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή δεν έφτασε σε πολλά χέρια, αλλά ψηφιοποιήθηκε και μέχρι πρότινος ταξίδευε στο διαδίκτυο.

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος, «έφυγε» πριν από τρία χρόνια, η Κάκια Λιακοπούλου όμως μαγειρεύει ακόμη για τους πιστούς της θαμώνες.

Άλλο θρυλικό εστιατόριο είναι η Μουριά, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τη Μικρή Επίδαυρο. Λέγεται ότι την ανακάλυψε ο Αλέξης Μινωτής το 1955, τη χρονιά που ξεκίνησε και επίσημα το Φεστιβάλ Αθηνών. Σήμερα, αν και διατηρεί τις παραδοσιακές συνταγές – με κορυφαίες επιλογές τα λαδερά – εξελίσσεται σε ολοήμερο στέκι, που διαθέτει και κάμπινγκ, αλλά και δωμάτια και στούντιο.

Άλλες αξιοπρεπείς ταβέρνες είναι το Ακρογιάλι για θαλασσινά στη Νέα Επίδαυρο και τα Κλήματα για κρεατικά στην Αρχαία Επίδαυρο.

Για επιδόρπιο, όλοι ζητούν το ιταλικού τύπου ντόπιο παγωτό Epidavros και το βρίσκουν στο café Πρόπυλο στο Λυγουριό.

Επίδαυρος
iStock

Πού να μείνετε

Σε κάμπινγκ ή σε ξενοδοχείο; Στο κλασικό Aktis Hotel στο λιμάνι της Επιδαύρου, ή στο Hanni Inn στο Λυγουριό για να είστε κοντά στο Αρχαίο Θέατρο; Στο Yialasi Hotel ή στα στούντιο της Μουριάς;

Τα διλήμματα μπορεί να μην έχουν κανένα νόημα αν περιμένετε να βρείτε δωμάτιο την τελευταία στιγμή. Οι φανατικοί των Επιδαυρίων κάνουν κρατήσεις πριν ακόμη η θερμοκρασία αγγίξει τους 30°C. Μην απογοητεύεστε πάντως. Η παραλία της Αρχαίας Επιδαύρου βρίθει δωματίων, ενώ στις γύρω περιοχές τα ενοικιαζόμενα εντός και εκτός πλατφόρμας περισσεύουν. Κι αν τίποτα δεν βρεθεί, υπάρχουν τα εξαιρετικά κάμπινγκ της περιοχής: Το Bekas Camping στο Γιαλάσι, το κάμπινγκ Βερδελής στην ίδια περιοχή, η Νέα Επίδαυρος και τα Nicolas I και Nicolas II.

Θαλασσινοί και πεζοπόροι

Οι πιο ωραίες εκδρομές στην Επίδαυρο έχουν αφετηρία τις δύο μαρίνες: Αυτή της Νέας Επιδαύρου και τη γραφική μαρίνα της Αρχαίας Επιδαύρου, γραφικά λιμανάκια όπου αράζουν καΐκια και ιστιοπλοϊκά. Αν οργανωθείτε από νωρίς και σας αρέσει η θάλασσα περισσότερο από το βουνό, βιράρετε τις άγκυρες ενοικιάζοντας ένα μικρό ή μεγαλύτερο σκάφος, ανάλογα με το πόσο πολυπληθής είναι η παρέα σας και ταξιδέψτε στους γύρω κόλπους ως καπεταναίοι αν έχετε δίπλωμα ή ως «πλήρωμα», εάν νοικιάσετε πλεούμενο με skipper.

Αν πάλι σας αρέσει η πεζοπορία ανοίξτε τους ειδικούς ηλεκτρονικούς χάρτες και πάρτε το σωστό μονοπάτι. Σας προτείνουμε τη διαδρομή που αφορά το τμήμα του αρχαίου δρόμου από τη σημερινή Παλαιά Επίδαυρο προς το μεγάλο ιερό και το θέατρο, το οποίο έχει αποκατασταθεί με ενέργειες της Εφορίας Αρχαίων Μνημείων.

Ακόμη, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου έχουν σηματοδοτηθεί διαδρομές όπως η κυκλική πορεία γύρω από τον χώρο του Ασκληπιείου.

To savoir-faire του καλού θεατή

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι αρχαιολογικός χώρος και απαιτεί τον σεβασμό μας για να αντισταθεί στη φθορά της χρήσης μέσα στον χρόνο. Δεν φοράμε ψηλά τακούνια, δεν αφήνουμε πουθενά σκουπίδια, και δεν κολλάμε την τσίχλα μας στα αρχαία μάρμαρα. Όσον αφορά στη συμπεριφορά απέναντι στους ηθοποιούς ισχύει ό,τι και σε κάθε παράσταση: Δεν καπνίζουμε και δεν καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά στον χώρο του θεάτρου, δεν κάνουμε χρήση του κινητού μας κατά τη διάρκεια της παράστασης –δεν το βάζουμε ούτε σε δόνηση –, δεν φωτογραφίζουμε, δεν μαγνητοσκοπούμε, δεν μαγνητοφωνούμε.

Δεν εισερχόμαστε στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, αλλά στο διάλειμμα (αν δεν προβλέπεται διάλειμμα δεν προβλέπεται και η είσοδός μας). Επιπλέον, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απαγορεύεται το φιλοδώρημα και η είσοδος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.

Επίδαυρος
iStock

Και με τα παιδιά, τι γίνεται;

Για τα παιδιά που δεν «σηκώνουν» τα Επιδαύρια, υπάρχουν οι Μικροί Ιχνευτές, το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που απασχολεί δημιουργικά τα βλαστάρια μας, ενώ εμείς παρακολουθούμε την παράσταση. Το είδος της απασχόλησης έχει να κάνει με το περιεχόμενο του έργου που βλέπουν οι γονείς. Έτσι, μικροί και μεγάλοι μοιράζονται μία κοινή εμπειρία από τη σκοπιά τους και το θέατρο επιτελεί τον σκοπό του: την ψυχαγωγία, δηλαδή την αγωγή της ψυχής.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών. Για κράτηση θέσης στους Μικρούς Ιχνευτές, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με εκείνη της κράτησης εισιτηρίου για την παράσταση. Πατήστε δηλαδή «Αγορά εισιτηρίου» στην παράσταση που σας ενδιαφέρει και θα δείτε την επιλογή της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Μια στάση εδώ

Το ταξίδι δεν είναι μακρύ, αλλά μπορούμε να το κόψουμε στα δύο και να διασκεδάσουμε το πήγαινε-έλα. Στο πήγαινε οι καλοφαγάδες κάνουν στάση στα Ίσθμια, για μία οστρακομακαρονάδα στην Παγώνα, δηλαδή στην κυρία που κάνει το θαύμα της στην ψαροταβέρνα Κάβος. Η κράτηση είναι απαραίτητη τα Σαββατοκύριακα.

Επιστρέφοντας, μια βόλτα στο Ναύπλιο αφήνει την καλύτερη γεύση: Gelato στον Ιταλό, δηλαδή στο ονομαστό Antica Gelateria di Roma, που σερβίρει τα καλύτερα σορμπέ, gran finale του ταξιδιού μας στην Επίδαυρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.