Δήμος Τρικκαίων

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ

Αν στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουν όλα στραβά, τα Τρίκαλα είναι από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις ελληνικών πόλεων που κάτοικοι και επισκέπτες νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν τόπο (κι έναν δήμο) που τους νοιάζεται, σέβεται τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, έχει διαρκώς το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και έναν αέρα που τον λες και ευρωπαϊκό. Τα Τρίκαλα, με άλλα λόγια, είναι από τα αστικά εκείνα παραδείγματα που σε κάνουν να λες ότι, ναι, υπάρχει και άλλος δρόμος.

Έχει τύχει να επισκεφθώ και να γράψω για τα Τρίκαλα αρκετές φορές και με διάφορες αφορμές. Είναι, άλλωστε, από τους προορισμούς εκείνους που σημειώνουν αξιοζήλευτους αριθμούς τουριστικής προσέλευσης, ειδικά τον χειμώνα και πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα, εξαιτίας του Μύλου των Ξωτικών αλλά όλων εκείνων των στοιχείων που τα καθιστούν πόλη ιδανική για ένα city break στην καρδιά της Ελλάδας και που θα καταγράψουμε και στη συνέχεια.

τρικαλα1
Δήμος Τρικκαίων

Στα Τρίκαλα πρωτοπορούν

Τι είναι όμως αυτό που έχει κάνει τα Τρίκαλα τόσο αγαπητά στους επισκέπτες τους και αναντικατάστατα για τους κατοίκους τους; Γιατί λέμε και γράφουμε ότι τα Τρίκαλα είναι πόλη για να ζεις; «Γιατί πας παντού με τα πόδια ή με το ποδήλατο, γιατί τελειώνεις τις δουλειές και τα ψώνια σου γρήγορα και γιατί κάνεις μια βόλτα πλάι στο ποτάμι και ηρεμεί το κεφάλι σου», μου λέει χωρίς ανάσα ο Τρικαλινός Θανάσης Μιχαλάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμο. Δεν παραλείπει να μου πει επίσης ότι υπολογίζεται πως εντός πόλης κυκλοφορούν περί τα 45.000 ποδήλατα (σε σύνολο 70.000 περίπου κατοίκων στα Τρίκαλα), ενώ μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου το συνολικό μήκος των ποδηλατόδρομων αναμένεται να φτάσει τα 20 χλμ.

Στην Κεντρική Πλατεία της πόλης υπάρχει το info point του Δήμου, στο οποίο διατίθενται 36 ποδήλατα. Μπορεί να τα δανειστεί κανείς για τρεις ώρες αφήνοντας την ταυτότητά του. Ανάμεσα στα ποδήλατα αυτά υπάρχει και ένα διπλό, καθισματάκια και κράνη για παιδιά, και η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής ειδικού μηχανισμού σε αναπηρικά καροτσάκια, μετατρέποντάς τα σε ποδήλατα. «Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έρχονται από τα χωριά, παρκάρουν εκτός κέντρου τα αυτοκίνητά τους και διεκπεραιώνουν τις δουλειές τους τριγύρω με αυτά τα ποδήλατα», μου λέει ο ίδιος, ενώ σημειώνει ότι στο info point υπάρχουν επίσης και lockers, προκειμένου να αφήνει κανείς τα πράγματά του και να κινείται πιο άνετα.

ποδηλατάδα
Δήμος Τρικκαίων

Υπάρχει πρόβλεψη για όλα, σκέφτομαι, και γρήγορα η συζήτηση πηγαίνει σε εκείνα τα περίφημα λεωφορεία χωρίς οδηγό που είχαμε δει πριν από χρόνια να κινούνται στους δρόμους της πόλης. Τι γίνεται με αυτά;

«Αυτό ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έτρεξε στα Τρίκαλα για 7 μήνες, με σκοπό να δούμε αν μπορεί στο μέλλον να εφαρμοστεί κανονικά. Ξέρετε, τολμάμε να δοκιμάζουμε εδώ στα Τρίκαλα και αυτό το ξέρουν καλά στην Ευρώπη, απ' όπου μας έρχονται πολλές προτάσεις για νέα προγράμματα. Στην ίδια κατεύθυνση θα τεθούν σε κυκλοφορία, το επόμενο διάστημα και για ένα χρόνο, δυο εννιαθέσια αυτόνομα βαν που θα κινούνται από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τα ΤΕΦΑΑ με χρήση τεχνολογίας 5G».

ρομποτ
Δήμος Τρικκαίων

Εντυπωσιακά ακούγονται όλα αυτά, όπως εντυπωσιασμένοι έμειναν και οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του χριστουγεννιάτικου Μύλου, όταν η μεταφορά των παιδικών γραμμάτων από το Ταχυδρομείο των Ξωτικών προς τον Αη Βασίλη γινόταν με τα αυτόνομα ρομπότ μεταφορών (delivery droids) YAPE, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW. Ρομποτάκια που κινήθηκαν επίσης στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας κυρίως εφημερίδες και μικρά πακέτα από τους προμηθευτές στα τοπικά καταστήματα. «Άλλο ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόσαμε στον Δήμο Τρικκαίων και ολοκληρώνεται με σημαντικά συμπεράσματα για τις μικρομεταφορές εντός πόλεων», εξηγεί ο κ. Μιχαλάκης.

Κρίμα, σκέφτομαι, αλλά απ' την άλλη δεν μοιάζουν να έχουν ησυχία σε αυτήν την πόλη. Επίσης, εκτός από όλα τα άλλα, τα πρωτοποριακά και τα μεγάλα, έχουν και δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ για όλους. Εντάξει, μπορεί να μην πιάνει παντού τέλεια, αλλά σε γενικές γραμμές, στα κεντρικά σημεία και στα σημεία ενδιαφέροντος δηλαδή, το Smart Trikala WiFi πιάνει και λειτουργεί μια χαρά!

βαρουσι
Δήμος Τρικκαίων

Γνωριμία με την πόλη

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε τα Τρίκαλα και ως επισκέπτες. Η εξερεύνηση της πόλης μπορεί να ξεκινήσει από το Βαρούσι, τη συνοικία με τα καλοδιατηρημένα διώροφα αρχοντικά και τις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης. Εδώ βρίσκεται επίσης ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου και από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει προς το Φρούριο, το παλιό βυζαντινό κάστρο δηλαδή, όπου στέκει το περίφημο και πολυφωτογραφημένο Ρολόι. Εδώ σημειώστε και την ωραία θέα από ψηλά.

βαρουσι ρολοι
Κική Βασσάλου

Ακολουθεί η έτερη παλιά γειτονιά της πόλης, τα Μανάβικα, μια γειτονιά γεμάτη ταβέρνες, τσιπουράδικα και εστιατόρια, αλλά και τον πιο γνωστό και πλέον ιστορικό τοίχο της πόλης. Αναρωτιέστε γιατί; Είναι επειδή στο σημείο αυτό, Γάλλοι ζωγράφοι της ομάδας Cite de la Creation (μέσω διακρατικού προγράμματος) «ζωντάνεψαν» το 2006 με τα σχέδια και τα χρώματά τους τον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα να παίζουν μουσική στα μπαλκόνια, ενώ Τρικαλινές γυναίκες ψωνίζουν από τους πάγκους των μανάβηδων και στο πλάι ένας μικρός ποδοσφαιριστής φορά τη φανέλα με τα χρώματα της τοπικής ομάδας.

μαναβικα
Δήμος Τρικκαίων

Στα Μανάβικα αξίζει να σημειώσετε για φαγητό το πολύ καλό Λαδοφάναρο (Υψηλάντου 6, τηλ. 2431074610) και την εξίσου «νόστιμη» Παλιά Ιστορία (Υψηλάντου 3, τηλ. 2431077627), αν και ολόκληρη η περιοχή δύσκολα θα σας απογοητεύσει γαστρονομικά. Για επιδόρπιο αξίζει επίσης μια στάση στο αριστοκρατικό καφέ-ζαχαροπλαστείο Νάρκισσος (Υψηλάντου και Κάνιγγος, τηλ. 2431078628). Και αν κινηθείτε πιο κεντρικά και συγκεκριμένα στην κεντρική οδό Ασκληπιού αρ. 21, η Κόκκινη Σβούρα (τηλ. 2431551077) είναι μια gastropub με ενδιαφέρουσα κουζίνα.

Η Ασκληπιού είναι ο ένας από τους τέσσερις κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατά κύριο λόγο πεζοδρομημένος, όπου αναπτύσσεται μεγάλο τμήμα της εμπορικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων, καθώς εδώ και στους γύρω πεζόδρομους βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και το Δημαρχείο, αλλά και cafe, εστιατόρια, μπαρ, τα πάντα.

ποταμι
Κική Βασσάλου

Από την Κεντρική Πλατεία εκκινεί και μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή που κινείται παράλληλα με το ποτάμι. Ο Ληθαίος (σημαίνει λήθη, λησμονιά) που διασχίζει και χαρίζει ιδιαίτερη ομορφιά στην πόλη είναι παραπόταμος του Πηνειού και οι όχθες του, εντός Τρικάλων, ενώνονται με δεκατρείς γέφυρες, οι μισές από τις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πεζούς. Ακολουθώντας το ποτάμι με νότια κατεύθυνση, θα δείτε τις παλιές φυλακές Τρικάλων που σήμερα στεγάζουν το Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη, ενώ συνεχίζοντας θα φτάσετε στο μνημείο οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος του Οσμάν Σαχ (τηλ. 2431076647) και στο επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Από εδώ, περνώντας από την άλλη μεριά του ποταμού, και με τη βοήθεια του gps, αναζητείστε την ωραία και αρκετά χιπ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ (Θεοτοκόπουλου 3), ειδικά αν έχει καλό καιρό και πολύ περισσότερο αν είστε με παιδιά, καθώς η παράκαμψη αυτή περιλαμβάνει καφέ ή μπύρα, street νοστιμιές και ένα πάρκο για ατελείωτο παιχνίδι.

αμερικανα
Κική Βασσάλου

Κατά τ' άλλα, επιστρέφοντας στην προηγούμενη θέση και με κατεύθυνση προς Δυσμάς θα φτάσετε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρικάλων, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1886 επί Χαριλάου Τρικούπη, και φυσικά στο συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου (που κάθε Χριστούγεννα καταλαμβάνεται από τα... ξωτικά), που χτίστηκε το 1884 και αποτελεί αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Εδώ κοντά σημειώστε και την πολύ καλή παραδοσιακή ταβέρνα Το Χάνι (Πύλης 2, τηλ. 2431028502).

Όσο για το κλείσιμο της μεγάλης αυτής βόλτας, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στα τσιπουράδικα της πόλης. Δυο «unreground» προτάσεις, όπως αρέσκονται να λένε οι Τρικαλινές φίλες μου, είναι ο Ζυγούλης (Τιουσόν 22, τηλ. 2431075383) και η Χαβάη (Γεωρ. Κονδύλη 31, τηλ. 2431074280), ενώ μια επίσης πολύ καλή επιλογή που αξίζει να σημειώσετε είναι ο Βασίλης (Βύρωνος 21, τηλ. 2431070428). Cheers!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.