10 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
Δέκα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν μας ταξιδεύουν από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, την Ουρουγουάη και την Αλγερία ως τη Βραζιλία, την Ταϊβάν, το Μεξικό και την Αγγλία του περασμένου αιώνα. Μάλιστα, δύο από αυτά φιλοδοξούν να μας μάθουν την τέχνη της αγάπης και την τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο.
Το φθινόπωρο έχει φτάσει και οι ρυθμοί επιστρέφουν λίγο πολύ στο κανονικό. Όμως, υπάρχει μια αγαπημένη συνήθεια των καλοκαιρινών μηνών, την οποία παίρνουμε μαζί μας στην πόλη. Αυτή δεν είναι άλλη από το διάβασμα αγαπημένων βιβλίων, που μπορούμε να απολαμβάνουμε μετά τη δουλειά, με έναν καφέ το Σαββατοκύριακο ή στις διαδρομές μας στο μετρό.
Οι επιλογές μας σε βιβλία για αυτό το φθινόπωρο περιλαμβάνουν πολυσέλιδα page turner, βιβλία «μικρά και θαυματουργά» και δοκίμια. Εσύ ποιο θα επιλέξεις από τις προτάσεις που ακολουθούν;
10 βιβλία που θα σου κρατούν παρέα αυτό το φθινόπωρο
1. «Δεν είμαστε αγγελούδια», Mathieu Belezi
Το πρώτο από τα βιβλία που έχουμε να σου προτείνουμε για αυτό το φθινόπωρο διαβάζεται με μια ανάσα και μας καταφέρνει μια γερή γροθιά στο στομάχι. Στο «Δεν είμαστε αγγελούδια», η εισβολή των Γάλλων στην Αλγερία, το 1830, ζωντανεύει μέσα από τους πρωταγωνιστές της. Οι δύο αφηγητές, ένας στρατιώτης και μια άποικος, ανήκουν σε ομάδες που ακούσια βρέθηκαν εκεί, έχοντας πιστέψει στις υποσχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Ωμό, αλλά με λόγο ρέοντα, το βιβλίο του Γάλλου Ματιέ Μπελεζί μας δείχνει ξεκάθαρα ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε κάθε είδους επεκτατικές πολιτικές.
2. «Ντίμον Κόπερχεντ», Barbara Kingsolver
Ο Ντίμον Κόπερχεντ είναι ένα μικρό κοκκινομάλλικο αγόρι, που μεγαλώνει στη μέση του πουθενά στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ως άλλος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Τσαρλς Ντίκενς μας αφηγείται τη ζωή του που βρίθει αναποδιών. Μαζί με τις περιπέτειες του ορφανού Ντίμον από τη μία ανάδοχη οικογένεια στην άλλη, η συγγραφέας φέρνει στο προσκήνιο και την μάστιγα των οπιοειδών, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς. Για το βιβλίο αυτό η Κίνγκσολβερ τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας 2023, όπως και με το Women’s Prize for Fiction 2023 (για δεύτερη φορά).
3. «Ραγισμένοι», Alaida Ventura Medina
«Εμείς, οι ραγισμένοι, αναγνωρίζουμε εύκολα ο ένας τον άλλον, ελκύουμε και απωθούμε εξίσου ο ένας τον άλλον. Απαρτίζουμε μια θλιβερή και ηττημένη συντεχνία». Η αφηγήτρια απλώνει νοερά μπροστά της ένα πάκο παλιές φωτογραφίες και ανατρέχει σε ό,τι έζησε και στιγμάτισε την ίδια και τον αδερφό της: τους δυο «ραγισμένους» από έναν κακοποιητικό πατέρα. Η Μεξικανή Αλαΐδα Βεντούρα Μεδίνα γράφει ένα βιβλίο για την ενδοοικογενειακή βία με τρόπο αφαιρετικό (με κεφάλαια των δύο τριών σελίδων) και συνάμα άμεσο και καθηλωτικό, που θα μας συντροφεύσει αυτό το φθινόπωρο.
4. «Η τέχνη της αγάπης», Erich Fromm
Είναι η αγάπη τέχνη; Θέλει κόπο και προσπάθεια για να την έχουμε στη ζωή μας ή απλώς έρχεται; Ο κορυφαίος κοινωνικός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής και φιλόσοφος Έριχ Φρομ έχει εξηγήσει την κατάσταση ήδη από το 1956, οπότε και έγραψε αυτή την μελέτη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στο πρόβλημα της αγάπης κυρίως ως το πώς να αγαπηθούν, αντί να εστιάζουν στο πώς να αγαπούν οι ίδιοι, δηλαδή στις ικανότητές τους να αγαπούν», αναφέρει. Ο Φρομ μιλάει για την ερωτική, τη φιλική, την αδελφική αγάπη, αλλά και την αγάπη ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, σε ένα διαχρονικό δοκίμιο που αξίζει να διαβάσουμε.
5. «Η Παρθένος στον κήπο», Antonia S. Byatt
Αγγλία, 1953. Όλοι περιμένουν την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Όχι όμως και η οικογένεια Πότερ. Τον πατέρα Μπιλ, τις κόρες του Στέφανι και Φεντερίκα και τον γιο του Μάρκους έχει συνεπάρει το επερχόμενο καλλιτεχνικό φεστιβάλ του Μπλέσφορντ, της μικρής πόλης όπου κατοικούν. Η «Παρθένος» δεν είναι άλλη από την Φρεντερίκα, η οποία πρόκειται να ενσαρκώσει την Παρθένο Μαρία σε θεατρικό που θα παρουσιαστεί τη γιορτή, ενώ ταυτόχρονα αποζητά να συνάψει και την πρώτη της ερωτική σχέση. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της «Τετραλογίας της Φρεντερίκα Πότερ», που έγραψε η Μπιάτ (1936– 2023), μία από τις σημαντικότερες Βρετανίδες συγγραφείς.
6. «Ο χορδιστής του πιάνου», Chiang- Sheng Kuo
Από ένα σκοτεινό διαμέρισμα στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια στην Ταϊπέι ως τη χιονισμένη Νέα Υόρκη, οι μελωδίες κορυφαίων συνθετών αντηχούν, ενώ ένα ταξίδι αυτογνωσίας αρχίζει να εκτυλίσσεται. Ο βραβευμένος Ταϊβανέζος Τσιανγκ- Σενγκ Κούο μας παίρνει μαζί του στο γοητευτικό κυνήγι της απόλυτης ομορφιάς στη μουσική και τον έρωτα, σε μια νουβέλα που έγινε αποδέκτης των σημαντικότερων λογοτεχνικών βραβείων στην Ταϊβάν και έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.
7. «Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι», Irene Sola
Με το πρώτο της μυθιστόρημα, το «Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει» (2019), η Ιρένε Σολά μας σύστησε ένα σαγηνευτικό σύμπαν με ανθρώπους, στοιχειά, ζώα και φαντάσματα να μπλέκονται σε έναν ξέφρενο χορό. Στο βιβλίο «Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι», η Καταλανή συγγραφέας και εικαστική καλλιτέχνιδα, με την ίδια ορμή μάς εναποθέτει αυτό το φθινόπωρο στην απόκρημνη οροσειρά των Γκιλιερίες, στην Ισπανία. Εκεί, μέσα στη φάρμα Κλαβέλ, θα ζήσουμε των αγώνα των γυναικών, ζωντανών και νεκρών, με τον μαγικό ρεαλισμό να μας κρατάει σφιχτά από το χέρι.
8. «Η τέχνη να έχεις πάντα δίκιο», Arthur Schopenhauer
Η έτερη τέχνη που σας προτείνουμε έρχεται από τις αρχές του 19ου αιώνα και έναν κορυφαίο φιλόσοφο, τον Άρθουρ Σοπενχάουερ. Σε αυτήν εδώ την «παιχνιδιάρικη» πραγματεία, ο Γερμανός φιλόσοφος με υποδόριο χιούμορ δήθεν μας διδάσκει πώς να έχουμε πάντα δίκιο, αλλά στην πραγματικότητα ξεσκεπάζει τους τρόπους και τα τεχνάσματα των δημαγωγών. Τριάντα οχτώ είναι τα τεχνάσματα που μας προτρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, με τίτλους χαρακτηριστικούς, όπως «Διακόψτε, σταματήστε, εκτρέψτε τη συζήτηση», «Ισχυριστείτε πως νικήσατε, παρόλο που έχετε ηττηθεί», «Αναγκάστε τον να υπερβάλει».
9. «Στραβό αλέτρι», Itamar Vieira Zunior
Ένα αρχαίο μαχαίρι που θα βρουν δυο αδερφές κάτω από το κρεβάτι της γιαγιάς τους έμελλε να τις σημαδέψει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η δυνατή γραφή του Ιτάμαρ Βιέιρα Ζουνιόρ μας φέρνει στην ενδοχώρα της βορειοανατολικής Βραζιλίας. Εκεί, μέσω της Μπιμπιάνα και της Μπελονίζια, των δύο ηρωίδων, θα ζήσουμε από κοντά την ιστορία των αγώνων και της απελευθέρωσης των Αφροβραζιλιάνων ακτημόνων και απογόνων σκλάβων. Το μυθιστόρημα γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Βραζιλία, έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των International Booker Prize 2024.
10. «Άνοιξη με μια σπασμένη γωνία», Mario Benedetti
Η τελευταία πρόταση στη λίστα με τα βιβλία για αυτό το φθινόπωρο είναι από τον Μάριο Μπενεδέτι (1920– 2009), μια από τις πιο δυνατές φωνές της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημα αυτό μας δείχνει τι μπορεί να κάνει η εξορία σε μια οικογένεια: ο Σαντιάγο, πολιτικός κρατούμενος στην Ουρουγουάη, επικοινωνεί με γράμματα με την Γρασιέλα, τη γυναίκα του, ενώ εκείνη κάνει ό,τι μπορεί για να τα καταφέρει σε μια άλλη χώρα. Ο Ουρουγουανός λογοτέχνης έζησε και ο ίδιος για 12 χρόνια την αποξένωση και την μοναξιά ως πολιτικός εξόριστος στην Αργεντινή, το Περού, την Κούβα και την Ισπανία, ενώ η σύζυγός του βρισκόταν στην πατρίδα τους. Κατά το διάστημα αυτό συνέγραψε και το «Άνοιξη με μια σπασμένη γωνία», το μοναδικό βιβλίο του αυτή την δωδεκαετία.