iStock

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΒΟΙ ΣΟΥ

Οι βολβοί είναι εύκολο να φυτευτούν. Για να μεταμορφωθούν όμως σε όμορφα, υγιή λουλούδια χρειάζεται να προσέξεις κάποιες λεπτομέρειες.

Τα αγαπημένα μου λουλούδια είναι οι τουλίπες. Στα μάτια μου είναι τα πιο κομψά και ταυτόχρονα «δυναμικά» άνθη, χάρη στον σκληρό μίσχο και τα αλύγιστα πέταλα, ενώ τα έντονα χρώματά τους είναι αξεπέραστα, δύσκολα τα συναντάς σε άλλο λουλούδι. Όταν, λοιπόν, μια καλή μου φίλη βρέθηκε στο Άμστερνταμ πριν από έναν χρόνο, ένα μόνο πράγμα της ζήτησα και μου έφερε επιστρέφοντας: βολβούς για τουλίπες.

Ακολούθησα τις οδηγίες φυτέματος που αναγράφονταν στη συσκευασία, πότιζα το χώμα σχολαστικά και έκανα υπομονή. Και καθώς οι εβδομάδες διαδέχονταν η μία την άλλη μού γινόταν όλο και πιο σαφές ότι αυτοί οι βολβοί δεν θα άνθιζαν ποτέ. Τι είχα κάνει λάθος;

Τις απαντήσεις βρήκα σε διάφορα άρθρα έμπειρων κηπουρών και γεωπόνων που μου έδωσαν να καταλάβω ότι το βασικό μου λάθος ήταν η εποχή φυτέματος: Ο βολβοί ανθίζουν το φθινόπωρο, την άνοιξη και κάποιοι το καλοκαίρι. Για να ανθίσουν όμως τότε, θα πρέπει να έχουν φυτευτεί πολύ νωρίτερα. Δηλαδή, για να ανθίσουν την άνοιξη, θα πρέπει να φυτευτούν το φθινόπωρο. Εγώ που είχα φυτέψει βολβούς τουλίπας την άνοιξη, με τόση ζέστη, δεν θα είχα καμία ελπίδα. Ειδικά στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ανακάλυψα και άλλα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος που επιλέγει να φυτέψει βολβούς, τα οποία απαριθμώ παρακάτω:

Ο χρόνος φυτέματος

Όπως είπα και παραπάνω, κάποιοι βολβοί ανθίζουν το φθινόπωρο, ενώ άλλοι ανθίζουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μια γενική συμβουλή είναι να μη φυτεύεις τους βολβούς του φθινοπώρου αν η θερμοκρασία του χώματος δεν είναι κάτω από 15 βαθμούς. Οι βολβοί αυτοί χρειάζονται κρύο χώμα.

Και οι βολβοί της άνοιξης, όμως, που πρέπει να φυτεύονται φθινόπωρο, απαιτούν μία παρατεταμένη «αδρανή» περίοδο ψυχρής θερμοκρασίας για την τόνωση της ανάπτυξης των ριζών τους. Μια καλή ιδέα για να τους προετοιμάσεις είναι να τους αποθηκεύσεις σε ένα δροσερό περιβάλλον 4-10 βαθμών Κελσίου για 6-8 εβδομάδες πριν τους φυτέψεις.

Τα λάθη που κάνεις και δεν ανθίζουν οι βολβοί σου
iStock

Το βάθος φυτέματος

Ένας εύκολος κανόνας για να προσδιορίσεις το σωστό βάθος φυτέματος είναι να τους φυτεύεις σε βάθος 2 με 3 φορές το μέγεθός τους. Οι βολβοί της τουλίπας, για παράδειγμα, μπορούν να θάβονται σε βάθος 15-20 πόντων κάτω από το έδαφος. Φυσικά, έλεγξε και τη συσκευασία τους, που πιθανότατα αναφέρει το σωστό βάθος.

Οι μικροί βολβοί

Οι βολβοί έχουν διάφορα μεγέθη και πιθανώς πολλοί να επιλέγουν τους μικρότερους γιατί είναι πιο οικονομικοί, όμως οι μεγαλύτεροι βολβοί έχουν περισσότερη αποθηκευμένη «ενέργεια» με αποτέλεσμα να παράγονται από αυτούς πιο μεγάλα και υγιή φυτά.

Επίσης, αν μπορείς να επιλέξεις του βολβούς σου με το χέρι φρόντισε να είναι σφιχτοί και συμπαγείς. Οι πιο μαλακοί ενδέχεται να έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν.

Οι βολβοί θέλουν τη σωστή ποσότητα ήλιου

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, κάποιοι βολβοί θέλουν μπόλικο ήλιο για να ανθίσουν, ενώ άλλοι προτιμούν τη σκιά. Για παράδειγμα, οι νάρκισσοι θέλουν ήλιο για τουλάχιστον 6 ώρες καθημερινά, προκειμένου να τραφούν μέσω της φωτοσύνθεσης. Άλλοι βολβοί, όμως, καίγονται με τόσο ήλιο. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τις ανάγκες των δικών σου βολβών πριν τους φυτέψεις για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα λάθη που κάνεις και δεν ανθίζουν οι βολβοί σου
iStock

…και νερού

Οι βολβοί που παραμένουν στο χώμα μετά την περίοδο άνθισής τους περνούν σε μία φάση αδράνειας. Στη φάση αυτή δεν χρειάζονται πότισμα, γιατί θα σαπίσουν ή θα αναπτύξουν μύκητες αν βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον.

Ο τύπος του χώματος

Αυτό ισχύει για κάθε φυτό: Οι βολβοί θα ευδοκιμήσουν σε χώμα που στραγγίζει καλά, επιτρέποντας στο νερό να φεύγει γρήγορα από μέσα. Αν το χώμα σου δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείς να προσθέσεις λίγη άμμο και κομπόστ που βοηθούν το νερό να διαφεύγει.

Χρησιμοποιείς κομπόστ;

Μια που το ανέφερα, το κομπόστ κάνει το χώμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Οι βολβοί τρέφονται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ήδη από τον πρώτο χρόνο που θα φυτευτούν. Έτσι, μόλις λίγα εκατοστά κομπόστ πάνω από το χώμα θα δώσει στις ρίζες των φυτών σου ό,τι ακριβώς χρειάζονται για να ορθωθούν λίγους μήνες μετά ολάνθιστα! (Τι εννοείς πώς να φτιάξεις κομπόστ😉

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.