Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ DINK, ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

DINK σημαίνει «dual income, no kids» ή «διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά». Είναι ένας νέος τύπος οικογένειας ή ένας τρόπος ζωής που κατακτά τα κοινωνικά δίκτυα;

DINK, DINKWAD, DINKWAC. Ξέρεις τι σημαίνουν τα αρκτικόλεξα αυτά; Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά. Το DINKS προέρχεται από τις λέξεις «dual income, no kids» (διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά). Το DINKWAD από τις λέξεις «double income, no kids, with a dog» και το DINKWAC (καλά το μάντεψες) από τις λέξεις «double income, no kids, with a cat».

Αν και στα δημοσιεύματα προβάλλεται συχνά ως ένα νέο πρότυπο οικογένειας, θα έλεγα ότι πρόκειται περισσότερο για την προβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, που βοήθησε –σε έναν βαθμό– στην αποδοχή των οικογενειών χωρίς παιδιά.

Ωστόσο, ο όρος DINK υπήρχε πριν η Gen Z και οι Millennials τον κάνουν viral. Για την ακρίβεια, οι Boomers ήταν οι πρώτοι που τον ανέφεραν. Άρθρο στο περιοδικό ΤΙΜΕ του 1987 φέρει τον τίτλο «Living: Here Come the DINKs».

Η οικονομική ελευθερία των DINK

Η αλήθεια είναι ότι οι millennials και η Gen Z έκαναν την περισσότερη δουλειά όσον αφορά το άνοιγμα της συζήτησης γύρω από ένα διαφορετικό πρότυπο οικογένειας, που δεν περιλαμβάνει παιδιά. Κι αυτό γιατί οι εμπειρίες τους από την οικονομική, την κλιματική, την πολιτική κρίση έκαναν την επιλογή αυτή κοινωνικά αποδεκτή.

Μάλιστα, το παραπάνω άρθρο αναφέρει ότι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στις ΗΠΑ μέχρι την ηλικία των 18 ήταν σχεδόν 100.000 δολάρια (εκείνη την εποχή). Σήμερα, πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Brookings με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το νούμερο αυτό έχει φτάσει τα 310.000 δολάρια.

DINKS
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το να είσαι DINK ήταν και είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων σε μια εποχή που οι νέοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Αλλά καθώς το στίγμα γύρω από την επιλογή να μην έχεις παιδιά έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, όλο και περισσότεροι αγκαλιάζουν τον DINK τρόπο ζωής ως το κλειδί για οικονομική σταθερότητα και ελευθερία επιλογών.

Είναι ένας τρόπος ζωής

Η μόνη μου ένσταση στο ζήτημα αυτό είναι ότι αν παρατηρήσει κάποιος τα βίντεο με τις χιλιάδες ή τις εκατομμύρια προβολές, η θεματολογία τους κινείται σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: αυτό της καλοπέρασης, των ταξιδιών, της κατανάλωσης. Είναι η προβολή μιας στάσης ζωής που η ικανοποίηση και η ευτυχία σε αρκετές περιπτώσεις μετριούνται σε αεροπορικά εισιτήρια.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν και κάποιοι άλλοι όχι. Δεν είναι ένα πρότυπο οικογένειας που μπαίνει στο περιθώριο. Οι οικογένειες χωρίς παιδιά δεν αποτελούν πλέον την εξαίρεση. Τα ποσοστά των ζευγαριών και των ατόμων που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν απογόνους δεν είναι ασήμαντα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ένας άνθρωπος να νιώσει πλήρης και δεν περιλαμβάνουν όλοι την απόκτηση παιδιών. Ελπίζω, ωστόσο, να μην περιλαμβάνουν μόνο βόλτες στο σούπερ μάρκετ για αγορές σαβούρας των 200 δολαρίων. Δυστυχώς, δεν έπεσα πάνω σε πολλά βίντεο που μιλούν για το πώς οι DINKS αφιερώνουν τον έξτρα χρόνο τους ή μέρος των χρημάτων τους για να στηρίξουν την κοινωνία ή να επενδύσουν σε δημιουργικά χόμπι και στην καλλιέργεια των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.