Freepik

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Ο Φυσίατρος είναι μια ειδικότητα μεταξύ της νευρολογίας και της ορθοπεδικής, που λειτουργεί "ολιστικά" με στόχο να κάνει τη ζωή του ασθενούς καλύτερη. Με ποιον τρόπο, πότε θα τον χρειαστούμε και πού θα τον αναζητήσουμε;

Η Φυσιατρική είναι μια ειδικότητα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από σφάλματα του ανθρώπου – όχι της φύσης. Προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να δώσει λύσεις στους ακρωτηριασμούς και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις των βετεράνων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν επίσης ορθοπεδικά και νευρολογικά προβλήματα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από πολεμικές συνθήκες, όμως παραμένει σωματικά επίπονος, περιλαμβάνει ουκ ολίγα ατυχήματα και κάνει την ειδικότητα του Φυσιάτρου όχι μόνο απαραίτητη αλλά και διευρυμένη.

Γιατί, όπως μας λέει ο Φυσίατρος κ. Λάμπρος Παπούλιας, «ο ορθοπεδικός χειρουργός θα κολλήσει ένα σπασμένο οστό. Όμως τι χρειάζεται ο άνθρωπος από εκεί και πέρα για να μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά και τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του;»

Τι είναι ο Φυσίατρος και πότε χρειάζεται να τον επισκεφθείς;
Freepik

Τι είναι ο Φυσίατρος και σε ποιον απευθύνεται

«Η φυσιατρική λέγεται αλλιώς φυσική ιατρική και αποκατάσταση», εξηγεί ο κ. Παπούλιας. «Είναι μία ειδικότητα της ιατρικής μεταξύ της νευρολογίας και της ορθοπεδικής, που ασχολείται με την κίνηση. Επικεντρώνεται, λοιπόν, κυρίως στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενών που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι ικανότητες τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί.

»Η δυσλειτουργία στην καθημερινότητα μπορεί να αφορά μυοσκελετικές παθήσεις, νευρομυϊκές, ακόμα και καρδιαγγειακές και αναπνευστικές. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έχει υποστεί ένα έμφραγμα παρουσιάζει μειωμένη λειτουργία λόγω της καρδιάς. Αυτόν τον ασθενή μπορούμε να τον βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους και σε συνεργασία με τις σχετικές ειδικότητες.

»Οι παθήσεις με τις οποίες εμείς ερχόμαστε σε επαφή είναι μυοσκελετικές, αγγειακό-εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού, ακρωτηριασμοί, ρευματολογικές παθήσεις (παθήσεις των αρθρώσεων) και χρόνιος πόνος. Πολλοί Φυσίατροι ασχολούνται και με παιδιά, δηλαδή με παιδιατρικές αναπηρίες».

Freepik

Πώς βοηθά ο Φυσίατρος προληπτικά;

«Όταν, παραδείγματος χάριν, έχουμε έναν παππού με οστεοπόρωση η οποία του προκαλεί αστάθεια και δεν μπορεί να περπατήσει καλά, βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε την καθημερινότητά του πιο εύκολη και ασφαλή, π.χ. να συμβουλεύσουμε να μην έχει σκαλιά στο σπίτι. Κάθε απόφαση λαμβάνεται από μία ομάδα αποκατάστασης που περιλαμβάνει ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, κοινωνιολόγο κ.α.» λέει ο κ. Παπούλιας.

Έτσι, ο Φυσίατρος ακολουθεί συνήθως μια πιο ολιστική προσέγγιση κατά τη θεραπεία, σε συνεργασία πάντα και με τις ανάλογες ειδικότητες.

Τα θεραπευτικά μέσα του Φυσιάτρου

Η συνταγογράφηση φαρμάκων αποτελεί σίγουρα ένα μέρος της θεραπείας, «ωστόσο ο Φυσίατρος μπορεί στη συνέχεια να συστήσει φυσικοθεραπεία, θεραπευτική άσκηση ή να χρησιμοποιήσει ο ίδιος διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως θερμότητα, ηλεκτρισμό κ.ά.). Επιπλέον, μπορεί να πραγματοποιήσει ιατρικές πράξεις, όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων. Συνιστούμε, αν χρειάζεται, βοηθήματα βάδισης και μετακίνησης, νάρθηκες και προσθετικά μέλη».

Τι είναι ο Φυσίατρος και πότε χρειάζεται να τον επισκεφθείς;
Freepik
Physiotherapist helps handsome young patient with pilates exercises. High quality photo

Πού θα συναντήσουμε τον Φυσίατρο

Οι περισσότεροι Φυσίατροι είτε έχουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εργαστήρια ιατρικής και φυσικής αποκατάστασης (συνδυασμός ιατρείου, φυσικοθεραπευτηρίου και χώρου θεραπευτικής άσκησης) είτε εργάζονται ως επιστημονικοί διευθυντές σε κέντρα Αποκατάστασης (κρατικά και ιδιωτικά) που λειτουργούν ως κλινικές αφού δέχονται τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς ασθενείς.

Μια σχέση ζωής με στόχο το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα

Ο Φυσίατρος, πλην των απλών περιπτώσεων, π.χ. οσφυαλγίες, κατά κανόνα χτίζει μια σχέση ζωής με τους ασθενείς του, αφού οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα.

Στόχος του είναι να πετύχει το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα με την κάθε περίπτωση και με την ομάδα που έχει. Θα προσπαθήσει, λοιπόν, να κάνει καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα του ασθενούς.

Τι είναι ο Φυσίατρος και πότε χρειάζεται να τον επισκεφθείς;
Freepik

«Μην εγκαταλείπετε τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους»

Αν υπάρχει μία συμβουλή που ο κ. Παπούλιας έχει να δώσει, κρίνοντας από τα περιστατικά που αντιμετωπίζει καθημερινά στην δική του κλινική, είναι να φροντίζουμε τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και να μην τους αφήνουμε μόνους.

«Επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά οι μυοσκελετικές παθήσεις, ειδικά στην τρίτη ηλικία, και πολλοί άνθρωποι μένουν μόνοι τους, πολλές φορές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοηθήματα βάδισης, μετακίνησης, κάποιες αλλαγές στο σπίτι τους που θα κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη (π.χ. να αποσυρθούν χαλάκια που γλιστρούν). Διαφορετικά είναι πιθανό να πέσουν, να έχουν κατάγματα και διάφορα άλλα προβλήματα που μπορεί μεν να αντιμετωπίζονται, αλλά δύσκολα θα μπορέσει π.χ. ένας παππούς να έρθει στην ίδια λειτουργική κατάσταση που ήταν πριν», καταλήγει ο γιατρός.

Στην σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα βρείτε περισσότερες συμβουλές πρόληψης για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.