Freepik

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ «ΒΡΕΧΕΙ» ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ

Αν το παιδί σας είναι πάνω από πέντε ετών και «βρέχεται» στον ύπνο του παρουσιάζει τη λεγόμενη «νυχτερινή ενούρηση», μία δυσάρεστη αλλά συνήθως αθώα και αρκετά συχνή κατάσταση, που απαιτεί σωστούς χειρισμούς και –εννοείται- ποτέ μαλώματα.  

Η νυχτερινή ενούρηση αφορά περίπου το 15% των παιδιών ηλικίας 5 ετών, ενώ 5% των δεκάχρονων παιδιών συνεχίζει να βρέχει το κρεβάτι του. Τα αγόρια βρέχουν τη νύχτα το κρεβάτι τους σε διπλάσια συχνότητα από τα κορίτσια. Η αναπάντεχη πληροφορία; Ένας στους εκατό ενήλικες εξακολουθεί να έχει νυχτερινή ενούρηση.

Τι μπορεί να προκαλεί το «ατύχημα» στο παιδί μου;

  • Η νυχτερινή ενούρηση δεν είναι πάθηση, αλλά μια αθώα καθυστέρηση της ωρίμανσης του παιδιού, που συχνά έχει άμεση σχέση και με την κληρονομικότητα. Αν και οι δύο γονείς παρουσίαζαν νυχτερινή ενούρηση, η πιθανότητα να βρέχεται το παιδί αγγίζει το 77%. Οι παιδίατροι το γνωρίζουν, γι' αυτό και θα πάρουν και το ιστορικό των γονιών όταν ενημερωθούν για τη νυχτερινή ενούρηση του παιδιού.
  • Η ουροδόχος κύστη «ωριμάζει» με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε παιδί. Σκεφτείτε και τις υπόλοιπες δεξιότητες: το περπάτημα, την ομιλία… Κάθε παιδί έχει τους δικούς του χρόνους, οι οποίοι αν δεν απέχουν παθολογικά από εκείνους που ορίζουν οι ειδικοί παιδίατροι-αναπτυξιολόγοι, πρέπει να γίνονται σεβαστοί.
  • Λόγω του μικρού της μεγέθους, η κύστη δεν χωρά τα ούρα που παράγονται κατά την διάρκεια της νύχτας, ειδικά αν το παιδί μας έχει πάρει πολλά υγρά πριν κοιμηθεί. Επίσης, ένα παιδί συνήθως κοιμάται τόσο βαθιά, που όταν η κύστη γεμίσει, η ανάγκη για ούρηση δεν γίνεται αντιληπτή ώστε να το ξυπνήσει.
  • Φταίει η «χημεία», δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα της βασοπρεσσίνης, της αντιδιουρητικής ορμόνης η οποία μειώνει την παραγωγή των ούρων.

νυχτερινή ενούρηση
Freepik

  • Το παιδί σας είναι δυσκοίλιο. Ένα γεμάτο έντερο μπορεί να πιέζει την κύστη και να μειώνει τη χωρητικότητά της. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν έχει συχνές κενώσεις, αλλάξτε τη διατροφή του σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, προσθέτοντας περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να ευθύνεται για τη νυχτερινή ενούρηση σε παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών, γι’ αυτό και είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας παραπέμψει για αιματολογικό έλεγχο της γλυκόζης, ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα όπως κόπωση, υπνηλία, ευερεθιστότητα και απώλεια βάρους.
  • Πολύ σπάνια για τη νυχτερινή ενούρηση ευθύνονται παθήσεις των νεφρών. Εάν ο παιδίατρος υποψιάζεται ότι η νυχτερινή ενούρηση του παιδιού σας δεν είναι «αθώα», μπορεί να ζητήσει εξετάσεις ούρων και υπερηχογράφημα νεφρών, ουρητήρων και ουροδόχου κύστης από ειδικό παιδοακτινολόγο, ο οποίος θα μετρήσει τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης πριν την ούρηση και το υπόλειμμα των ούρων μετά την ούρηση.
  • Ο ψυχισμός του παιδιού μπορεί να σχετίζεται με τη νυχτερινή ενούρηση. Μία τραυματική εμπειρία ή ένας έντονος φόβος που κυριαρχεί στην καθημερινότητα του παιδιού μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση σε ένα παιδί που μέχρι κάποια ηλικία παρέμενε «στεγνό» κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά και η ίδια η νυχτερινή ενούρηση τραυματίζει τον ψυχισμό του παιδιού που βιώνει συναισθήματα ντροπής και τάσεις απομόνωσης. Πώς θα κάνει sleep-over στον κολλητό ή την κολλητή αν βρέχεται το βράδυ;

Πότε θα δούμε στεγνό κρεβάτι;

Αν το πρόβλημα είναι σχεδόν καθημερινό και εφόσον ο εργαστηριακός και ο απεικονιστικός έλεγχος είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει βασοπρεσσίνη, την αντιδιουρητική ορμόνη που αναφέραμε παραπάνω, ώστε να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει ως προς την ούρηση και να σπάσει ο φαύλος κύκλος «κατουριέμαι το βράδυ, ντρέπομαι, κατουριέμαι».

Ένα άλλο μέτρο που συνήθως λαμβάνεται ως συμπληρωματικό της χορήγησης βασοπρεσσίνης, είναι η αφύπνιση από τους γονείς μία φορά κατά την διάρκεια της νύχτας για μία ούρηση. Για να μην προστεθεί άλλη μία τραυματική εμπειρία στο ήδη αγχωμένο παιδί σας, φροντίστε να το ξυπνάτε ήρεμα και γλυκά για να το οδηγήσετε στην τουαλέτα. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου ένα βρεγμένο κρεβάτι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.