iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΤΕ

Ο ερχομός του πρώτου παιδιού στην οικογένεια σηματοδοτεί ένα ταξίδι προς το άγνωστο, με καθοδηγητή και συνάμα συνταξιδιώτη τον καλό μας τον παιδίατρο. Η επιλογή είναι στο χέρι μας.

Ο παιδίατρος είναι κεντρικό πρόσωπο στη νεοσύστατη οικογένεια. Με αφορμή τη φροντίδα του παιδιού, έχει το βλέμμα του στραμμένο σε όλη την οικογένεια, καθώς οφείλει να ξέρει οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Ο παιδίατρος είναι κατά κάποιον τρόπο ένας οικογενειακός γιατρός, στον οποίο θα εμπιστευτούμε τους φόβους και τις ανησυχίες όταν το παιδί μας είναι βρέφος και νήπιο, και τα ταμπού και τις ενοχές μας καθώς το βλαστάρι μας θα παίρνει τον δρόμο της εφηβείας.

Τυπικά, οι παιδίατροι παρακολουθούν το παιδί μέχρι την ηλικία των 16 ετών, αλλά δεν είναι λίγοι οι γονείς που θα τηλεφωνήσουν στον παιδίατρο όταν ενσκήψει ένα πρόβλημα υγείας στο 18χρονο πια βλαστάρι τους, γιατί τον θεωρούν «δικό τους άνθρωπο». Και έτσι πρέπει να είναι.

Ζητείται παιδίατρος

Δεν θα ξεχάσω την εικόνα: Στο σαλονάκι αναμονής της παιδιάτρου μας, μια έγκυος γυναίκα με εντυπωσιακή κοιλιά προσπαθεί να βολευτεί στον καναπέ. Στο πλάι της, ο σύντροφος και μέλλων μπαμπάς. Το παιδί; Στην κοιλιά. «Τι κάνει εδώ;» τόλμησα να ρωτήσω τη γιατρό μας μπαίνοντας στο γραφείο της με το γριπωμένο μου εξάχρονο. «Ήρθε να με γνωρίσει πριν τα γεννητούρια», μου απάντησε και έμεινα εμβρόντητη.

Τώρα, καταλαβαίνω: Η μέλλουσα μαμά αποφάσισε συνειδητά να ξεγλιστρήσει από την παγίδα «παιδίατρος του μαιευτηρίου», από τον παιδίατρο ή την παιδίατρο δηλαδή που παρακολουθεί το παιδί από τη στιγμή της γέννησής του και μπαίνει με αέρα στο δωμάτιο της λεχώνας σκορπώντας κάρτες και χαμόγελα. Δεν αποκλείεται να είναι εξαίρετος/εξαίρετη επιστήμων, με περγαμηνές και τίτλους, αλλά δεν είναι δεδομένα της επιλογής μας.

παιδίατρος
iStock

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το «κυνήγι του θησαυρού», δηλαδή του ανθρώπου στον οποίο θα εναποθέσουμε την υγεία του παιδιού μας, με μερικές εμπειρικές συμβουλές:

Προσοχή στις συστάσεις!

Οι συστάσεις από φίλους ή συγγενείς είναι καλοδεχούμενες, όταν οι φίλοι ή οι συγγενείς που ορκίζονται στο όνομα κάποιου παιδιάτρου σάς μοιάζουν και –κυρίως– έχουν παρόμοιες αντιλήψεις για την ανατροφή των παιδιών. Αν, για παράδειγμα, οι φίλοι σας αφήνουν το μωρό τους να σπαράζει στο κλάμα, γιατί ο παιδίατρός τους υποστηρίζει ότι το βρέφος είναι ένα εγωιστικό πλάσμα και αν και δύο μηνών χρειάζεται όρια, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Σας ταιριάζει αυτή η θεώρηση;

Νιάτα και κέφι ή μεγάλη ηλικία και εμπειρία;

Οι νεότεροι σε ηλικία γιατροί έχουν εμπεδώσει την πρόσφατη γνώση, έχουν υπομονή γιατί είναι ξεκούραστοι, αλλά τους λείπει η εμπειρία. Μπορεί όμως να είναι στην ίδια κατάσταση με εσάς, δηλαδή να είναι νέοι γονείς κι έτσι να νιώθετε πιο άνετα μαζί τους.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παιδίατροι εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ειδικά στους νέους γονείς, που τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο του παιδιού τους βιώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια. Αν καταλήξετε σε μεγαλύτερης ηλικίας γιατρό, ελέγχετε κάθε τόσο την επαφή του με τις εξελίξεις της επιστήμης.

Άντρας ή γυναίκα;

Το δίλημμα είναι σεξιστικό και η απόφαση επίσης: Πολλές νέες μητέρες προτιμούν γυναίκες παιδιάτρους και δη μαμάδες, γιατί ταυτίζονται ευκολότερα με αυτές και νιώθουν πιο άνετα να συζητήσουν –και να ζητήσουν– τα πάντα. Φίλη παιδίατρος μού περιγράφει άλλοτε γελώντας και άλλοτε «κλαίγοντας» ότι οι μωρομάνες την παίρνουν τηλέφωνο και της ζητούν συμβουλές για την παρασκευή κρεατόσουπας και φρουτόκρεμας. Σπάνια τέτοια τηλεφωνήματα γίνονται σε άντρες παιδιάτρους, οι οποίοι συνήθως περιορίζονται στις βασικές οδηγίες σίτισης των βρεφών.

παιδίατρος
iStock

Άλλοι πάλι γονείς επιλέγουν άντρες παιδιάτρους θεωρώντας τους πιο ψύχραιμους. Αλλά καλύτερα να αφήσετε τα στερεότυπα κατά μέρος και να εστιάσετε στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ατόμου, ανεξαρτήτως φύλου.

Ψάχνετε για μεγαλογιατρό;

Αν έχετε θαμπωθεί από τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και το εντυπωσιακό ιατρείο, και δεν μένετε και αδιάφοροι στη διαλεκτή πελατεία («Βλέπει το παιδί της τάδε»), πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Ο «ονομαστός» παιδίατρος είναι ακριβοθώρητος και οι πιθανότητες να σηκώσει το τηλέφωνό του τα άγρια μεσάνυχτα είναι ελάχιστες. Επίσης, θα βαρεθείτε να συνεννοείστε με τη γραμματέα του, η οποία δεν κλείνει απλώς τα ραντεβού, αλλά φτάνει σε σημείο να δίνει και βασικές ιατρικές συμβουλές προκειμένου να μην ενοχληθεί ο πολυάσχολος εργοδότης της.

Όσο για τις επισκέψεις στα σπίτια; Σπάνια οι μεγαλόσχημοι παιδίατροι περνούν το κατώφλι των μικρών ασθενών, εκτός αν οι γονείς είναι επίσης ονομαστοί ή το περιστατικό θεωρείται επείγον. Επιλέγοντας έναν χαμηλών τόνων συνοικιακό παιδίατρο θα έχετε πιθανότατα καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία μαζί του όταν το παιδί σας σπαράζει στο κλάμα.

Αθάνατο «googling»

Από τις κριτικές των γονιών μέχρι την αναζήτηση του γιατρού σε συνέδρια ή επιστημονικές εργασίες, η διαδικτυακή παρακολούθηση μπορεί να αποδώσει καρπούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που παραμένει ακόμα άγνωστος στον «Μεγάλο Αδελφό» δεν είναι άξιος λόγου επιστήμονας.

Πτυχίο, παρακαλώ;

Σε χρυσή, αργυρή ή ξύλινη κορνίζα, το πτυχίο του γιατρού κρέμεται συνήθως σε περίοπτη θέση πίσω από την καρέκλα του γραφείου του. Ρίξτε μια ματιά και συνυπολογίστε την πληροφορία: Για αρκετούς γονείς ένα πτυχίο με άριστα από το ΕΚΠΑ είναι καθοριστικό για την απόφασή τους. Άλλοι πάλι θα αναζητήσουν με το βλέμμα τους τον τίτλο της ειδικότητας. Ρωτήστε χωρίς ντροπή, αν θεωρείτε τα στοιχεία αυτά σημαντικά για την επιλογή του παιδιάτρου.

Μετρήστε την απόσταση

Όσο πιο κοντά, τόσο πιο καλά. Ένα ανυπόμονο άρρωστο μωρό με έναν ανυπόμονο ανήσυχο γονιό σε ένα αυτοκίνητο κολλημένο στην κίνηση είναι το χειρότερο σκηνικό που μπορεί να σας τύχει. Συνυπολογίστε την περιοχή όπου βρίσκεται το ιατρείο και δεν θα το μετανιώσετε, αν επιλέξατε έναν κοντινό στο σπίτι σας γιατρό.

Όλα έχουν το κόστος τους

Ο παιδίατρος δεν είναι ο οφθαλμίατρος, τον οποίο επισκεπτόμαστε σε αραιά διαστήματα. Η συχνότητα των επισκέψεων είναι τέτοια, ειδικά τα πρώτα χρόνια του παιδιού, που η τιμή της επίσκεψης γίνεται μείζον ζήτημα.

Μην ξεχνάτε και τη χημεία

Δεν ξέρετε γιατί, δεν θυμάστε καν τον βαθμό του πτυχίο του/της, δεν έχετε πολλές συστάσεις αλλά κάτι σας είπε, κάπως σας κοίταξε και κυρίως ο τρόπος που έπιασε και χαμογέλασε στο μωρό σας σας έπεισε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.