Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ BURNOUT

Φαίνεται πώς το burnout δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο δουλεύεις, αλλά και από τον αντίκτυπο που έχει η δουλειά σου. Ποια είναι η ιδανική συνθήκη;

Η Liz Wiseman είναι ερευνήτρια, ειδική σύμβουλος και CEO του Wiseman Group, που ηγείται του ερευνητικού πεδίου και της εξέλιξης του ταλέντου. Στους πελάτες της ανήκουν κολοσσοί όπως η Apple, η Disney, η Meta, η Google, η Microsoft, η Nike και η Tesla. Αποκάλυψε στο Big Think πως βάσει της μελέτης της, ο λόγος που παθαίνουμε burnout δεν είναι αυτός που νομίζουμε. Πρόσφερε επίσης το αντίδοτο.

«Το burnout δεν σημαίνει απλά πως είμαστε κουρασμένοι», λέει η ίδια. «Σημαίνει ότι είμαστε ανεξήγητα κουρασμένοι. Και είναι τόσο εύκολο να υποθέσουμε πως οι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως το ορίζουν οι ψυχίατροι, το έπαθαν λόγω τεράστιου φόρτου εργασίας, του μεγάλου βάρους που κουβαλούν στην πλάτη τους και της πίεσης που αντιμετωπίζουν. Τα πάντα όμως, στην έρευνα μου δείχνουν κάτι άλλο: δεν έχουμε την τάση να εξουθενωνόμαστε γιατί έχουμε πάρα πολύ δουλειά. Παθαίνουμε burnout γιατί έχουμε πολύ μικρή επιρροή».

Όπως εξηγεί, όλοι λαχταρούμε να είμαστε επιδραστικοί και όλοι θέλουμε να έχει σημασία η δουλειά μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν δουλεύεις σκληρά, αλλά:

  • μένεις περιέργως αναξιοποίητος,
  • κάνεις μια δουλειά που δεν είναι φαίνεται να έχει επιρροή,
  • δεν έχεις καμία προοπτική,
  • δεν παρατηρεί κανείς όσα κάνεις.

«Ο κόσμος περιγράφει αυτήν τη συνθήκη της εργασίας ως ενοχλητική, εξουθενωτική, αποθαρρυντική και διεκπεραιωτική», συνεχίζει η Wiseman. «Όταν ρωτάμε πώς είναι η δουλειά τους, όταν κάνουν κάτι που έχει σημασία και φαίνεται, κάτι για το οποίο χρησιμοποιούν όλες τις ικανότητες τους και κάθε μονάδα του IQ τους, απαντούν πως η δουλειά τους είναι εξαιρετικά απολαυστική, τους γεμίζει, τους δίνει ενέργεια και είναι επιδραστική».

burnout
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε έχει άμεση σχέση όχι μόνο δικό μας burnout, αλλά και το burnout που συμβαίνει συνολικά στην εταιρεία που εργαζόμαστε.

«Η μελέτη του πώς σκεφτόμαστε και πώς λειτουργούμε μπορεί να κάνει διαφορά στην επιδραστικότητα», επισημαίνει η ειδικός. «Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να δουλεύουμε πιο σκληρά, μπορούμε να αυξήσουμε την επίδραση μας και να αποφύγουμε το burnout».

Ποιοι αποφεύγουν το burnout

Συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Impact Players: How to Take the Lead, Play Bigger and Multiply Your Impact», η Wiseman εξήγησε πως «η ιδέα των παικτών επιρροής είναι μεταφορά που δανείστηκα από τα σπορ. Σε αυτόν τον χώρο, όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο επιδραστικός παίκτης. Είναι αυτός που έχει πολύτιμη συνεισφορά στην ομάδα του. Που η ομάδα του παίζει καλύτερα, επειδή αγωνίζεται αυτός σε εκείνη. Είναι αυτός που ψάχνουν όλοι, όταν κρίνεται το αποτέλεσμα. Εκείνος στον οποίον δίνουμε την μπάλα στις πιο σημαντικές στιγμές, γιατί ξέρουμε πως θα κάνει τη δουλειά με τρόπο που διασφαλίζει τη νίκη όλης της ομάδας.

»Στην έρευνα μου, διαπίστωσα πως υπάρχουν παίκτες επιρροής και στους εργασιακούς χώρους. Όταν οι συνθήκες γίνονται τσαπατσούλικες, συγκεχυμένες και αβέβαιες, οι συνηθισμένοι συνεργάτες απομακρύνονται από το χάος. Οι impact players είναι αυτοί που κάνουν ένα βήμα μπροστά και παίρνουν πρωτοβουλίες. Σαν τους σέρφερ που βουτούν στο τεράστιο κύμα να έρχεται προς το μέρος τους, οι παίκτες επιρροής βουτούν στο πρόβλημα, γνωρίζοντας πως στην άλλη μεριά υπάρχει η ευκαιρία να καινοτομήσουν. Και είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος την αξία της συνεισφοράς τους και τη δύναμη της δουλειάς που κάνουν».

Η διαφορά μεταξύ των impact players και των υπόλοιπων εργαζόμενων

Στη μελέτη, διαπιστώθηκε πως οι παίκτες επιρροής δεν ξεχωρίζουν επειδή δουλεύουν περισσότερο, αλλά επειδή δουλεύουν διαφορετικά: «Η πιο σημαντική πρακτική τους είναι πως κάνουν τη δουλειά που χρειάζεται. Η διαφορά μεταξύ του “κάνω τη δουλειά μου” και του “κάνω τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει” είναι η νοοτροπία.

»Όταν κάνεις τη δουλειά σου, έχεις τη νοοτροπία της αρμοδιότητας και της συνέπειας. Κάνεις τη δουλειά για την οποία έχεις προσληφθεί. Έχεις όρια μέχρι το πού μπορείς να φτάσεις. Λειτουργείς σε “κουτάκια” και σε νοιάζει να κάνεις ό,τι έχεις να κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Οι παίκτες επιρροής δεν ασχολούνται με τη συνέπεια. Επικεντρώνουν στο πώς μπορούν να φανούν χρήσιμοι στις πιο σημαντικές προτεραιότητες του οργανισμού. Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects, αυτά που λαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, τα πιο “ορατά”; Ποια είναι τα πιο “καυτά” θέματα που αποσπούν την προσοχή των ανθρώπων; Πρώτα κατανοούν τα σημαντικά και μετά κινούνται προς αυτά».

Και καταλήγει: «Αντί λοιπόν, να σκέφτεστε να δουλέψετε ακόμα πιο σκληρά, σκεφτείτε πώς μπορείτε να κάνετε πιο επιδραστική δουλειά, να δουλέψετε στα projects που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπου μπορείτε να εργαστείτε με άνεση, αντί με προσπάθεια. Η νοοτροπία του παίκτη επιρροής είναι το αντίδοτο στο burnout».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.