Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΡΕΧΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ;

Ως γνωστόν, η Γη γυρίζει γύρω από τον άξονά της. Θα μπορούσαμε όλοι εμείς που ζούμε πάνω της να επηρεάσουμε αυτή την περιστροφή –όπως σπρώχνουμε με το δάχτυλο μια υδρόγειο σφαίρα–, αν μαζευόμασταν στο ίδιο σημείο και τρέχαμε όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση;

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο –όπως είπε συνάδελφος στο γραφείο– και σκέφτονται πράγματα που δεν γίνεται να απασχολήσουν όσους έχουν μια φορτωμένη καθημερινότητα. Όπως, τι θα συνέβαινε αν όλοι όσοι ζούμε πάνω στη Γη μπορούσαμε να μαζευτούμε στο ίδιο σημείο και να αναπηδήσουμε ταυτόχρονα.

Κάπως έτσι, διατυπώθηκε και το εξής ερώτημα: Αν μαζευόμασταν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη στο ίδιο σημείο και τρέχαμε –όλοι μαζί– προς την ίδια κατεύθυνση, θα επηρεαζόταν καθόλου η περιστροφή της Γης; Θα μπορούσαμε να την αλλάξουμε;

Προφανώς και τοποθετήθηκαν επιστήμονες. Όλοι διευκρίνισαν πως οι άνθρωποι δεν έχουμε το βάρος –κυριολεκτικά– που πιστεύουμε.

Για παράδειγμα, έγινε η εξής υπόθεση: Έστω ότι το μέσο βάρος των 8 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη είναι 100 κιλά. Τότε, ο πληθυσμός της Γης ζυγίζει συνολικά 800 εκατομμύρια τόνους. Το βάρος αυτό ισοδυναμεί με ένα κομμάτι γης με έκταση ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και βάθος 250 μέτρα. Ή ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο νερού, με βάθος 800 μέτρα.

Η μάζα μας είναι πολύ μικρή ακόμα και σε σύγκριση με κινούμενες αέριες μάζες που καθορίζουν τον καιρό.

Κι η Γη γυρίζει...

Μεταξύ των τοποθετήσεων που ξεχώρισαν στο New Scientist είναι η ακόλουθη: «Όλη η ανθρωπότητα που τρέχει μαζί δεν θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι το βουητό μια μύγας που έχει μπει σε αυτοκίνητο, ως προς την ισορροπία και την ορμή του οχήματος».

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Εξηγήθηκε πως όταν περπατάμε στο έδαφος, σπρώχνουμε το έδαφος προς τα πίσω και την ίδια στιγμή το έδαφος μας σπρώχνει προς τα εμπρός, εξ ου και αλλάζουμε θέση.

Όπως αναφέρει το Physics του Stack Overflow (δημόσια πλατφόρμα που εξυπηρετεί 100 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα) «κάθε λεπτό, η επίδραση της δύναμης μας στη Γη είναι αμελητέα, γιατί η μάζα της Γης είναι τεράστια».

Κράτα πως ο πλανήτη που μας φιλοξενεί έχει περίπου 10 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τους κατοίκους του. Αν σκεφτούμε πως έχουμε 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας, η αναλογία ενός κυττάρου με το σώμα είναι συγκρίσιμη με αυτή όλων των ανθρώπων της Γης σε σχέση με τον πλανήτη.

Άλλος επιστήμονας πρόσθεσε ότι «αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη τρέξουμε με 10 χιλιόμετρα την ώρα, η αντίθετη ταχύτητα της επιφάνειας της Γης θα είναι περίπου 10-13 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν να τρέχουμε στην ίδια ταχύτητα περίπου για 10 χρόνια, ώστε να μετακινήσουμε την επιφάνεια της γης κατά το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.