iStock

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Δεν είναι ούτε ο καλός μισθός ούτε μία θέση κύρους. Αυτό που σε κάνει να αγαπάς τη δουλειά σου είναι πολύ πιο ουσιαστικό και αναντικατάστατο.

Πόσοι άνθρωποι αγαπούν πραγματικά τη δουλειά τους; Απάντηση σε αυτό επιχείρησε να δώσει πρόσφατα έρευνα του Κέντρου Pew, σύμφωνα με την οποία μόνο οι μισοί Αμερικάνοι δήλωσαν ιδιαίτερα ή αρκετά ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους. Και τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να αγαπά τη δουλειά του; Το να περνά αυτό το πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας του σε ένα θετικό περιβάλλον που ενισχύει την καλή συνεργασία.

Η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Esther Perel, μιλώντας τον Μάιο του 2024 στο συνέδριο Culture First Global Conference, εξήγησε τι σημαίνει αυτό. «Η ποιότητα των σχέσεών σου καθορίζει την ποιότητα της ζωής σου», κάτι βέβαια που ισχύει για κάθε της πτυχή, μαζί με την επαγγελματική. «Μπορεί να κάνεις άριστη δουλειά, να είσαι σε μια καλή εταιρεία, όμως αν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που δεν μπορείς να συνεννοηθείς και να συνυπάρξεις, κανένας μισθός, κουπόνια, παροχές και ανέσεις δεν είναι αρκετά για να σε αποζημιώσουν».

Η επιστήμη υποστηρίζει τον ισχυρισμό της Perel: Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gullop, οι άνθρωποι που έχουν έστω έναν καλό φίλο στη δουλειά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν ικανοποιημένοι από αυτήν».

Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις τη δουλειά σου
iStock

«Σε μεγάλο βαθμό, αγαπάς τη δουλειά σου επειδή αγαπάς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι και νιώθεις να σε αγαπούν κι εκείνοι», συνέχισε η Perel.

Φυσικά, το να δημιουργείς φιλίες στη δουλειά είναι λίγο πιο περίπλοκο από τις φιλίες στην προσωπική σου ζωή. Τα γραφεία είναι χώροι στους οποίους οι πολύ προσωπικές συζητήσεις μπορεί να θεωρηθούν ταμπού και, μέχρι τουλάχιστον να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη συγκεκριμένων ανθρώπων, έχουμε ξαναπεί πως καλύτερα στη δουλειά να μην είσαι εντελώς «ανοιχτό βιβλίο».

Ωστόσο, μπορείς πάντα να δημιουργήσεις στενούς και ισχυρούς δεσμούς με κάποιους συναδέλφους, που θα συμβάλλουν στο να πηγαίνεις κάθε μέρα να τους συναντήσεις με χαρά.

Πώς να δημιουργείς καλές σχέσεις στη δουλειά

Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις τη δουλειά σου
iStock

– Κάνε μια καλή αρχή

Οι πρώτες μέρες σε μία δουλειά είναι πολύ σημαντικές αν θες να δημιουργήσεις μια καλή πρώτη εικόνα, κάνοντας τις πρώτες γνωριμίες με τους συναδέλφους σου. «Συστήσου στα μέλη της ομάδας σου, ανταλλάξτε τηλέφωνα, ακολούθησέ τους στα παρεάκια που σχηματίζουν για φαγητό και δείξε ότι έχεις την πρόθεση να τα πάτε καλά μεταξύ σας», προτείνει η σύμβουλος καριέρας Stacie Haller.

– Μην αποφεύγεις τις εταιρικές εκδηλώσεις

Μπορεί να νιώθεις ότι σε πιέζουν να διασκεδάσεις με το ζόρι, όμως οι εταιρικές εκδηλώσεις αποτελούν μία καλή ευκαιρία να συμμετέχεις με τους συναδέλφους σε συζητήσεις που ενδεχομένως να μην κάνετε εντός γραφείου. Κι αν η εταιρεία σας δεν είναι από αυτές που διοργανώνουν τέτοια events, μπορείτε πάντα να κανονίσετε μία έξοδο για φαγητό ή ποτό μόνοι σας.

– Δείξε συνέπεια

Με το να εμφανιστείς μια φορά στο διάλειμμα από τη δουλειά και να ανταλλάξεις μια κουβέντα με τους συναδέλφους δεν δημιουργείς σχέσεις με διάρκεια. Όπως στην προσωπική σου ζωή, έτσι και στη δουλειά για να διατηρηθεί η σχέση με τους φίλους σου απαιτείται συνέπεια. Όσο πιο συχνά συμμετέχεις στα καλέσματα της ομάδας, τόσο πιο σταθερούς δεσμούς θα δημιουργήσετε σε βάθος χρόνου και τόσο πιο χαρούμενος/-η θα είσαι στη δουλειά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.