iStock

TO ΝΕΟ TREND ΣΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΛΕΓΕΤΑΙ IRL

Ποια είναι η εφαρμογή που αλλάζει ριζικά τις διαδικτυακές γνωριμίες και συνδέει τους χρήστες online και offline, σε μία και μοναδική ημέρα;

Θα εκπλαγείς αν μάθεις πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι και ενδιαφέρονται μεν να γνωρίσουν κάποιον/κάποια που ενδεχομένως να γίνει και σύντροφός τους, αλλά δεν θέλουν να το κάνουν μέσω των dating apps; Ούτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο γνωριμιών προσφέρει η τεχνολογία; Μπορεί, βεβαίως, να μην εκπλαγείς, αν ανήκεις ήδη σε αυτή την κατηγορία, ή αν προστέθηκες εσχάτως, αφότου μπούχτισες με την τρέλα που επικρατεί στις online προσεγγίσεις.

Όπως και να ’χει, θα έλεγες ότι δεν είχε απομείνει άλλη option τη σήμερον ημέρα, πόσο μάλλον για όσους είναι από 40 χρόνων και πάνω και έχουν «κάψει» το χαρτί που λέγεται «προξενιό φίλων» – αφού όλοι είναι παντρεμένοι με παιδιά ή σε συνθήκη που προτιμάς να κρατήσεις μακριά σου.

Τα παλιά τα χρόνια (φράση από την οποία συνήθως αρχίζουν οι πιο αδιάφορες πληροφορίες), το «έχω έναν φίλο/μια φίλη που νομίζω ότι θα έπρεπε να γνωρίσεις» των μελών της παρέας ήταν η λύση στο πρόβλημα αφενός της γνωριμίας, αφετέρου του να είσαι βέβαιος/βεβαία πως τουλάχιστον η πρώτη επαφή θα ολοκληρωθεί με εσένα να έχεις όλα σου τα ζωτικά όργανα, στη θέση τους. Ο κοινός γνωστός λειτουργούσε ως εγγύηση για την ασφάλειά σου. Προφανώς και ο κανόνας είχε εξαιρέσεις. Συνήθως, όμως, ο συνδετικός κρίκος δεν άφηνε περιθώρια για ακρότητες – τουλάχιστον κατά τη γνωριμία.

Μετά ήρθαν τα social media και οι εφαρμογές γνωριμιών και «χάθηκε» η μπάλα ως προς το τι υπάρχει εκεί έξω και τι μπορεί να βρεθεί στο δρόμο σου. Έπειτα εμφανίστηκε και η πανδημία, για να καταστρέψει και την τελευταία ελπίδα της εκ του σύνεγγυς γνωριμίας.

Γνωριμίες in real life

Πλέον, δεν θέλω να ανησυχείς. Τα όσα γίνονται σε δύο μητροπόλεις του πλανήτη επιτρέπουν να αισιοδοξείς πως θα ξημερώσει αυτή η μέρα (του να συναντήσεις έναν άνθρωπο που να σε ενδιαφέρει ως σύντροφος) και για εσένα.

Στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο είναι ήδη σε εξέλιξη η νέα «φάση» του dating, που λέγεται IRL. Δηλαδή in real life. Για την ιστορία, όσοι εξασκείτε το σπορ του messaging σε εφαρμογές, κάνετε IRC. Δηλαδή, Internet Relay Chat.

Πάμε όμως, στο θέμα μας.

γνωριμίες
iStock

Match. Chat. Date. In one day

Εταιρεία που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο είχε ως στόχο να φέρει πιο κοντά εργένηδες, μέσω διοργάνωσης βραδιών γνωριμίας. Απευθυνόταν σε όσους έχουν κουραστεί/απελπιστεί από το online dating και έχουν επιστρέψει στα βασικά του σπορ: τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Μεταξύ μας, όλοι έχουμε κάνει τουλάχιστον μια εξακρίβωση στοιχείων, με αναζήτηση των περισσότερων δυνατών πληροφοριών για τον άνθρωπο που μας προσεγγίζει, μέσω επισκέψεων σε όλα τα social media που έχει και με λεπτομερή έλεγχο των posts. Όλοι υπήρξαμε θύματα του catfishing και όλοι ζήσαμε το μερίδιο μας στο «no match».

Αυτό που συμβαίνει πια στη Μεγάλη Βρετανία (και πέρασε και στις ΗΠΑ, ενώ ευχόμαστε σύντομα να γίνει και σε άλλες πόλεις), ξεκινά με μια εφαρμογή που λειτουργεί μόνο μια μέρα την εβδομάδα, την Πέμπτη (το όνομα του app είναι Thursday) και έως τα μεσάνυχτα οι χρήστες μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να καταλήξουν στο αν θα συναντηθούν.

Όταν το ρολόι δείξει 00:00, η εφαρμογή κλειδώνει «και έτσι οι άνθρωποι καλούνται να πάρουν μια απόφαση, αποφεύγοντας τις ατέρμονες και αχρείαστες συζητήσεις», εξήγησε ο Matthew McNeill Love, εκ των ιδρυτών του Thursday, στους New York Times.

Η ιδέα για αυτή την πρωτότυπη εφαρμογή ήταν αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που είχε να δημιουργήσει «ένα προϊόν, που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να προχωρήσουν πέρα από το αρχικό boost στο “εγώ” τους, σε μια πιο γνήσια σύνδεση». Αν δεν γνωρίσουν σύντροφο, σίγουρα θα γνωρίσουν έναν νέο φίλο.

Μετά το λανσάρισμα του app, τον Ιούλιο του 2021, και έως το πρώτο offline event είχαν γίνει 340.000 downloads. Η συγκέντρωση που φιλοξενήθηκε σε ένα μπαρ λεγόταν «After Party». Επικοινωνήθηκε μόνο μέσω της εφαρμογής. «Δεν κάναμε την παραμικρή προώθηση», λέει ο McNeill. Η επιτυχία ήταν τέτοια, που προέκυψαν και άλλες σχετικές βραδιές. Άσε που μια άλλη εφαρμογή dating, το Bumble, άνοιξε καφέ και wine bar στη Νέα Υόρκη, το Bumble Brew, «που έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων επαφών και τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.