iStock

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αν Χριστούγεννα για τους περισσότερους σημαίνουν κρύο, μεγάλες νύχτες, πράσινα έλατα, κόκκινοι σκούφοι και παγωμένες μύτες, υπάρχει ένα μέρος στη Γη που –αν και έχει πάρει το όνομά του από τα Χριστούγεννα– δεν τα θυμίζει σε τίποτα!

Χριστούγεννα στο νησί των Χριστουγέννων σημαίνει ζέστη, θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου, τροπικές βροχές, βουτιές σε ζεστά νερά, snorkeling, μπάρμπεκιου με ψάρι και θαλασσινά στην παραλία και άπειρα... κόκκινα καβούρια.

Βλέπεις, το νησί των Χριστουγέννων βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, στον Ινδικό Ωκεανό. Εντοπίζεται βορειοδυτικά της Αυστραλίας και πολύ κοντά στην Ινδονησία, πλην όμως ανήκει στην Αυστραλία.

Πώς μοιάζει το νησί των Χριστουγέννων

Είναι ένα απέραντο τροπικό δάσος με εντυπωσιακούς βράχους, μια πυκνή ζούγκλα, υφάλους και περισσότερα από 250 ενδημικά είδη. Απέκτησε αυτό το όνομα επειδή απλώς έτυχε να ανακαλυφθεί την ημέρα των Χριστουγέννων από τον William Mynors, Άγγλο καπετάνιο και πλοίαρχο του Royal Mary, το 1643.

Νησί Χριστουγέννων
iStock

Αν και δύσκολα ταξιδεύει κανείς εκεί –εκτός αν μένει στις γύρω περιοχές και μπορεί να διαθέσει 1200 δολάρια που κοστίζουν τα αεροπορικά από το Περθ–, για το νησί των Χριστουγέννων ο τουρισμός είναι μια βασική πηγή εσόδων.

Οι περίπου 1700 κάτοικοί του είναι Αυστραλοί, Κινέζοι, Μαλαισιανοί, Βρετανοί και Ινδονήσιοι και εγκαταστάθηκαν εκεί σταδιακά. Πρώτοι προσάρτησαν το νησί οι Βρετανοί για τα πολύτιμα κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων, το 1888. Αμέσως μετά άρχισαν oι εξορύξεις, οπότε εγκαταστάθηκαν στο νησί Κινέζοι, Μαλαισιανοί και Σιχ εργάτες. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιάπωνες κατέλαβαν το νησί των Χριστουγέννων και το 1958 πέρασε στην κατοχή των Αυστραλών.

Η ζωή στο νησί ων Χριστουγέννων

Σήμερα, το 80% του πληθυσμού ζει στο Flying Fish Cove, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι, καθώς το 64% της έκτασης του νησιού παραμένει προστατευόμενο εθνικό πάρκο, όπου διαβιώνουν πολλά είδη, από τεράστια καβούρια coconut μέχρι αυτοκρατορικά περιστέρια σε εντυπωσιακές αποχρώσεις.

Στο Cove οι άνθρωποι ψαρεύουν και κάνουν snorkeling, ενώ αν τύχει και βρεθείτε εκεί Χριστούγεννα, μπορεί να σας καλέσουν σε κάποιο μπάρμπεκιου θαλασσινών, όπου οι παρευρισκόμενοι θα φοράνε μαγιό και σκούφους του Άγιου Βασίλη.

Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο όμως του νησιού, το σήμα κατατεθέν του, είναι η διάσημη μετανάστευση των κόκκινων καβουριών, που ξεκινά γύρω στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με τις τροπικές βροχές και διαρκεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εκατομμύρια κόκκινα καβούρια εγκαταλείπουν τα δάση της ενδοχώρας και κατευθύνονται προς τον ωκεανό, για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν. Το θέαμα είναι τόσο εντυπωσιακό, που οι δρόμοι, οι πλατείες και οι παραλίες μοιάζουν να έχουν στρωθεί με ένα κόκκινο, κινούμενο χαλί. Αρκετοί δρόμοι μάλιστα κλείνουν εκείνη την περίοδο, ώστε να μην παρεμποδιστεί η κυκλοφορία των μικροσκοπικών οστρακοειδών.

Διακοπές στην άκρη της Γης

Οι επισκέπτες του νησιού συνήθως βιώνουν μια κατεξοχήν φυσιολατρική εμπειρία: scuba diving, snorkeling, bird watching, φωτογραφία, εξερεύνηση του εθνικού πάρκου με οδηγό και λιγότερο κολύμπι, καθώς οι παραλίες δεν είναι αυτές που έχουμε συνηθίσει στη Μεσόγειο.

Οι κάτοικοι βέβαια δεν ζουν πλουσιοπάροχα. Τα περισσότερα αγαθά είναι εισαγόμενα και καθώς το νησί είναι απομακρυσμένο, παρουσιάζονται ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, ειδικά την περίοδο από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο, που ο καιρός δυσκολεύει τα πλοία να δέσουν στο λιμάνι.

Αν πάντως θελήσεις ποτέ να κάνεις Χριστούγεννα στο νησί των Χριστουγέννων, θα πρέπει να έχεις κάνει τις κρατήσεις σου τουλάχιστον 3 μήνες πριν και να είσαι προετοιμασμένος να δεις τον Άγιο Βασίλη στην παραλία ή κάτω από μια δυνατή τροπική βροχή, ενώ μικρά καβούρια θα περνάνε στρατός γύρω από τα πόδια σου. Το λες και αντι-Χριστούγεννα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.