iStock

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΡΑΓΑΔΕΣ

Ραγάδες, ουλές, ραβδώσεις... Όπως και να τις αποκαλέσεις, αυτό το αισθητικό πρόβλημα της επιδερμίδας μπορεί να προληφθεί με συγκεκριμένους τρόπους.

Ήμουν 22 χρονών, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ραγάδες στο σώμα μου, και συγκεκριμένα στην περιοχή των γλουτών. Ήμουν πάντα πολύ αδύνατη, αλλά εκείνη την περίοδο είχα πάρει απότομα βάρος. Ομολογώ ότι καθόλου δεν μου άρεσαν οι αντιαισθητικές «ουλές» που μόλις είχαν εγκατασταθεί στους γλουτούς μου και είχαν χαλάσει την εικόνα του λείου και νεανικού μου δέρματος. Δεν μου είχε πει κανείς μέχρι τότε, ούτε καν η μαμά μου, ότι θα έπρεπε να ενυδατώνω το δέρμα μου συστηματικά με κρέμες για να προλάβω την πιθανή εμφάνισή τους.

Ο επιστημονικός όρος για τις ραγάδες είναι ραβδώσεις. Κατά την έναρξή τους, είναι χρώματος ροζ ή μοβ και προκαλούνται λόγω διαταραχής των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που βρίσκονται στο χόριο. Το χόριο ή κυρίως δέρμα βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα και τον υποδόριο ιστό και εκεί πραγματοποιείται η επιδιόρθωση των κυττάρων από τις καθημερινές φθορές. 

Τι προκαλεί τις ραγάδες;

«Οι ραβδώσεις οφείλονται στην απότομη διάταση και σχάση στο δέρμα», αναφέρει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Βάλια Μουσάτου, M.D PhD, η οποία εξηγεί ποιοι είναι ευάλωτοι: 

  • Έφηβοι, λόγω της απότομης αύξησης ύψους
  • Αθλητές που έχουν αυξήσει απότομα τη μυϊκή τους μάζα 
  • Γυναίκες στην εγκυμοσύνη
  • Γυναίκες και άντρες σε περιόδους μεγάλης και απότομης αυξομείωσης βάρους

Τα σημεία του σώματος στα οποία εντοπίζονται οι ραβδώσεις είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά και το στήθος. Η εμφάνισή τους εξαρτάται και από την εγγενή ιδιότητα του δέρματος να είναι ελαστικό. Οι γυναίκες έχουμε προδιάθεση να κάνουμε ραγάδες, γιατί το δέρμα μας κατασκευαστικά έχει λιγότερη ελαστικότητα σε σχέση με το δέρμα των αντρών. Πάντως, οι ραγάδες ταλαιπωρούν τα παχύσαρκα άτομα και των δύο φύλων. 

Από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους, είναι δύσκολο να τις ξεφορτωθούμε. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε να τις προλάβουμε ή, τουλάχιστον, να τις απαλύνουμε.

ραγάδες
iStock

Πώς αντιμετωπίζονται οι ραγάδες;

1. Πρόληψη με ενυδατικές κρέμες

Όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα, τόσο πιο ανθεκτικό είναι στην εμφάνιση ραβδώσεων! Η Βάλια Μουσάτου επιμένει ότι οι μαμάδες πρέπει να εκπαιδεύουν τις κόρες τους να εφαρμόζουν καθημερινά πλούσιες ενυδατικές κρέμες. Σε πολύ νέα άτομα, το δέρμα ανταποκρίνεται καλύτερα στα ευεργετικά συστατικά των ενυδατικών προϊόντων και η ικανότητα αύξησης παραγωγής του κολλαγόνου είναι μεγαλύτερη. 

Η δερματολόγος κάνει μάλιστα έναν διαχωρισμό ανάμεσα στις κρέμες και στα λάδια. «Τα λάδια είναι μακρομοριακές ουσίες που μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και δεν διεισδύουν σε βάθος, όπως οι ενυδατικές κρέμες». 

Όσο για τις εγκυμονούσες, καλό είναι να μην περιμένουν να εφαρμόσουν μια κρέμα στην κοιλιά ή στο στήθος τους τους τελευταίους μήνες της κύησης. Είναι σημαντικό να βάλουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους –και μάλιστα δύο φορές την ημέρα– την εφαρμογή ειδικών ενυδατικών προϊόντων που συμβάλλουν στην ελαστικότητα της επιδερμίδας. 

ραγάδες
iStock

2. Αντιμετώπιση στο ιατρείο

Fractional laser, μικροβελονισμός, ειδικά αγγειακά laser. Όποια θεραπεία και αν επιλέξουμε, ο στόχος είναι η διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης γύρω από την περιοχή της ουλής. 

  • Το fractional laser προκαλεί θερμική βλάβη στο χόριο με σκοπό την παραγωγή του κολλαγόνου. 
  • Ο μικροβελονισμός στοχεύει στην πρόκληση μηχανικής βλάβης μέσω νηγμών (τρυπημάτων). 
  • Τα αγγειακά laser φροντίζουν αποκλειστικά για τον αποχρωματισμό των κόκκινων ή μοβ ραγάδων, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την κολλαγονογένεση μέσω θερμικής ενέργειας. 

Όλες οι θεραπείες πρέπει να γίνονται σε δέρμα που δεν είναι μαυρισμένο. Στη συνέχεια, επιβάλλεται να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για έναν ολόκληρο μήνα.  

3. Ο τρόπος ζωής μετράει

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας; Η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει το δέρμα να παραμένει υγιές και ελαστικό, αν και για αυτό υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι επιστημονικά δεδομένα. Είναι ωφέλιμο όμως να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C, B και E, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα, που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου. Βάλε, λοιπόν στη διατροφή σου εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς. 

Μην ξεχνάς ότι η σωστή ενυδάτωση ξεκινάει εκ των έσω. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μάς διατηρεί ενυδατωμένους μέσα-έξω και βοηθά να διατηρούμε την επιδερμίδα μας λεία και ελαστική. Αντίθετα, το αφυδατωμένο δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του, και είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ρυτίδων και ραγάδων. 

Η γενική σύσταση για την ημερήσια πρόληψη νερού είναι δύο λίτρα για τις γυναίκες και δύομισι λίτρα για τους άντρες. 

Η τελευταία συμβουλή είναι η αναμενόμενη: είναι απαραίτητο να βάλουμε τη γυμναστική συστηματικά στη ζωή μας! Το τρέξιμο, οι δυναμικές ασκήσεις ισορροπίας, όπως τα άλματα και η σανίδα, καθώς και οι μυικές διατάσεις (stretching) χτίζουν τη δύναμη και αυξάνουν την ελαστικότητα των μυών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.