iStock

5 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Πόνταρε στα συστατικά που σου προτείνουμε για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από την «κακοκεφιά» του χειμώνα, τον ξηρό αέρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρόλο που μέχρι στιγμής ο φετινός χειμώνας είναι ήπιος, αυτή η εποχή αφυδατώνει την επιδερμίδα, την κάνει ξηρή και τραχιά, και προκαλεί από ξεφλούδισμα μέχρι ερυθρότητα. Σημείωσε ακόμα ότι η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι περισσότερο ευάλωτη στη γήρανση. Όλα αυτά τα δυσάρεστα συμβαίνουν γιατί ο κρύος αέρας «έλκει» την υγρασία από τις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας στην επιφάνειά της, απ’ όπου όμως εξατμίζεται εύκολα και γρήγορα.

Ενυδάτωση, προστασία και ενίσχυση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας είναι το τρίπτυχο της σωστής φροντίδας για να τα βγάλουμε πέρα μέχρι να αρχίσει να γλυκαίνει ο καιρός. Έχουμε εξαιρετικά συστατικά για πολύτιμους συμμάχους, τα οποία οι δερματολόγοι μας συμβουλεύουν ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιούμε.

Υαλουρονικό οξύ

Για να διατηρηθεί το δέρμα φρέσκο και νεανικό, μια είναι η βασική προϋπόθεση: η ενυδάτωση (και ειδικά το ανδρικό δέρμα χρειάζεται περισσότερη)! Για να την εξασφαλίσεις, η επιλογή είναι μονόδρομος. Το υαλουρονικό οξύ έχει τη μοναδική ικανότητα να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες νερού αλλά και να τις αποδεσμεύει σταδιακά, έτσι ώστε να ρυθμίζει τον βαθμό ενυδάτωσης στο δέρμα. Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί την εξάτμισή του στο περιβάλλον και ενθαρρύνει τη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου, δηλαδή της πρωτεΐνης που χαρίζει πυκνότητα, πληρότητα και σφρίγος στους ιστούς.

Για την αφυδατωμένη επιδερμίδα σου, αναζήτησε ορούς και κρέμες που το περιέχουν σε τρία διαφορετικά μοριακά βάρη, ώστε να του επιτρέπουν να δραστηριοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα της επιδερμίδας, δηλαδή στην επιφάνεια, την κεράτινη στοιβάδα και το μέσο δέρμα, και να ενεργοποιούν τις φυσικές της ενυδατικές ικανότητες.

5 συστατικά που σώζουν το ξηρό δέρμα
iStock

Ceramides

Φαντάσου τα ceramides σαν τα… κεραμίδια του σπιτιού σου. Αυτά τα φυσικά λιπίδια που βρίσκονται στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας είναι η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας σου απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά από τον ήλιο, το κρύο, τη ρύπανση. Η βασική τους ιδιότητα είναι η προστασία και η καλή λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού.

Η έντονη αφυδάτωση που νιώθεις αυτήν την περίοδο μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια των ceramides. Όταν μπαίνουν σε καλλυντικές συνθέσεις, είτε με φυτικό είτε με συνθετικό τρόπο, είναι σωτήρια, γιατί αναπληρώνουν τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας, συγκρατούν την υγρασία σε καλά επίπεδα, ανακουφίζουν από την αφυδάτωση και ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό. Είναι η ήρεμη δύναμη της ενυδάτωσης!

Γλυκολικό οξύ

Για να μπουστάρεις την ενυδάτωση στην επιδερμίδα σου, πρέπει βασικά να απαλλαγείς από τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα. Το γλυκολικό οξύ, το πιο δραστικό από τα AHA (άλφα-υδροδυοξέα), διαλύει τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, φέρνει νέα και υγιή στη θέση τους και τελικά αφήνει να φανεί μια νέα, λαμπερή και ομοιόμορφη επιδερμίδα. Η βελτιωμένη όψη που θα παρατηρήσεις άμεσα έχει να κάνει με την καλύτερη διείσδυση των ενεργών δραστικών συστατικών των προϊόντων που θα εφαρμόσεις στη συνέχεια της ρουτίνας ομορφιάς σου.

5 συστατικά που σώζουν το ξηρό δέρμα
iStock

Έλαιο marula

Αυτό το λαδάκι προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου marula, που φύεται στη Νότια Αφρική. Διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C, που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το πορτοκάλι. Με υψηλή συγκέντρωση σε λιπαρά οξέα, όμοια με εκείνα που υπάρχουν φυσικά στη λιπιδική μεμβράνη της επιδερμίδας, αποτελεί ένα εξαιρετικό ενυδατικό, μαλακτικό και θρεπτικό έλαιο προσώπου, που προστατεύει από την ξηρότητα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αφυδατωμένη επιδερμίδα. Είναι ελαφρύ, μη λιπαρό και απορροφάται γρήγορα και εύκολα. Βασικό του ατού είναι ότι δεν φράζει τους πόρους!

Ουρία

Αποτελώντας μέρος του φυσικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος, διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα να δεσμεύει την υγρασία και να αυξάνει σημαντικά την ενυδάτωση της κεράτινης στοιβάδας έως και για 48 ώρες. Επιπλέον, λειτουργεί κερατολυτικά, αντικαθιστώντας τις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας με νέα και υγιή κύτταρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σε κρέμες σώματος, χεριών και ποδιών που αφυδατώνονται εύκολα και ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα τον χειμώνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.