iStock

5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΦΥΤΙΚΗ ΒΑΦΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η φυτική βαφή μαλλιών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την κλασική βαφή. Μια δοκιμή θα σε πείσει, όπως εμένα.

Δοκίμασα για πρώτη φορά φυτική βαφή μαλλιών το περασμενο καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, δοκίμασα την 100% vegan βαφή της Aveda. Ενθουσιάστηκα με την απόδοση του χρώματος, τη λάμψη και τη μεγάλη διάρκεια. Αυτή η βαφή είχε συνολικά το αποτέλεσμα που ήθελα! Και, παρόλο που μεσολάβησαν οι διακοπές, πολλές ώρες ηλιοθεραπείας και μπάνιου στη θάλασσα, το χρώμα δεν ξεθώριασε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως όταν βγήκε η ρίζα, η διαφορά ανάμεσα στα δύο χρώματα ήταν ήπια.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η μόνη 100% φυτική βαφή είναι η henna. Οι φυτικές βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτικά συστατικά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που μπορεί να ξεπερνάει το 90%. Και υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι για να τις προτιμήσεις.

1. Μια φυτική βαφή είναι φιλική στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής

Η φίλη μου η Αντωνία χρησιμοποιεί τη Μy Color Elixir της Apivita και μου έχει περιγράψει ότι νιώθει σαν να κάνει… μάσκα στα μαλλιά. Η συγκεκριμένη βαφή είναι ευχάριστη κατά την εφαρμογή και στην αναμονή, σε αντίθεση με τις κλασικές βαφές, που της προκαλούσαν φαγούρα και ξηροδερμία. Εκτός από ένα όμορφο χρώμα, βλέπει την τρίχα της να ζωντανεύει, να γυαλίζει, να φαίνεται υγιής και ενυδατωμένη. Αυτό σημαίνει ότι η φυτική βαφή έχει και περιποιητικά οφέλη για την τρίχα.

Σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι οι φυτικές βαφές δεν περιέχουν χημικές ουσίες, αλλά συστατικά φυτικής προέλευσης, όπως έλαια και φυτική κερατίνη, που αντλούν την επανορθωτική τους δύναμη από τη φύση. Από τη σύνθεσή τους μπορεί να απουσιάζουν εντελώς η αμμωνία, τα parabens και οι παραφαινυλενοδιαμίνες (PPD), που ενοχοποιούνται για αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες,  ή μπορεί τουλάχιστον να μην είναι χημικά επεξεργασμένες. Οι φυτικές βαφές σέβονται τη δομή των μαλλιών και το τριχωτό της κεφαλής. Αν έχεις ευαίσθητο τριχωτό, σου τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

5 λόγοι να επιλέξεις φυτική βαφή
iStock

2. Κάνει καλό στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό για το περιβάλλον Environmental Protection Agency, κάθε φορά που ξεπλένεις μια χημική βαφή από τα μαλλιά σου, τα συστατικά της καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να μολύνουν τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Κάποιες εταιρείες κάνουν ένα βήμα παραπάνω στο θέμα της προστασίας του οικοσυστήματος, δημιουργώντας συσκευασίες από ανακυκλώσιμα χάρτινα υλικά και εξοικονομώντας λιγότερο πλαστικό σε ποσοστό έως και 50%.

3. Προσφέρει χρώμα με διάρκεια

Προσφέρει την ίδια διάρκεια σε χρώμα όπως μια χημική βαφή. Επιπλέον, ακόμα και όταν βγαίνει η ρίζα, η διαφορά ανάμεσα στα δύο χρώματα δεν είναι τόσο εμφανής. Στα δικά μου σγουρά μαλλιά το έχω παρατηρήσει και το επιβεβαιώνω με σιγουριά.

4. Καλύπτει τα λευκά μαλλιά

Προσφέρει 100% κάλυψη των λευκών και γκρίζων μαλλιών, ειδικά όταν οι λευκές τρίχες δεν είναι πολλές.

5 λόγοι που επιλέγεις φυτική βαφή
iStock

5. Μεγάλη γκάμα αποχρώσεων

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι φυτικές βαφές, μειονεκτούσαν σε αριθμό και γκάμα αποχρώσεων σε σύγκριση με τις χημικές. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, η βεντάλια των αποχρώσεων άνοιξε και μεγάλωσε. Είτε κάνεις βαφή στο κομμωτήριο είτε στο σπίτι, μπορείς να παίξεις με έναν συνδυασμό διαφορετικών χρωμάτων και τόνων. Στο κομμωτήριο, το mix & match αναλαμβάνει η hair colorist μέσα από διάφορες τεχνικές εργασίες, όπως το balayage και οι ανταύγειες. Στο σπίτι, μπορείς να πετύχεις μόνη σου το αποτέλεσμα ακολουθώντας τις οδηγίες που σου έχει δώσει μια ενημερωμένη πωλήτρια στο κατάστημα από το οποίο θα προμηθευτείς τη βαφή.

Το αποτέλεσμα μετράει!

Η φυτική βαφή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις κλασικές βαφές. Τα εξελιγμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία της, σταθεροποιούν και σφραγίζουν το χρώμα στην τρίχα. Έτσι, το χρώμα είναι ζωηρό, φωτεινό και διαυγές, ενώ το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.