iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, κάνε τον κόλπο σου και πάλι σεξουαλικά ενεργό με αυτούς τους πέντε τρόπους.

Η εμμηνόπαυση εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα ταμπού για πολλές γυναίκες. To βλέπω και από τις φίλες μου. Δεν τους είναι πάντα εύκολο να συζητούν ανοιχτά για τα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο ψυχολογικό, δερματολογικό κ.ά. Ακόμα πιο δύσκολο, όμως, είναι να μιλήσουν για τις μεταβολές που φέρνει η εμμηνόπαυση στον κόλπο τους, για τις οποίες όχι μόνο σιωπούν, αλλά μένουν και αδρανείς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Εμμηνόπαυσης, στις 18 Οκτωβρίου, ζητάμε την πολύτιμη συμβολή της δερματολόγου Βάλιας Μουσάτου, για να μπορέσεις να δεις κατάματα ένα θέμα που σε μπλοκάρει, να αντιμετωπίσεις την εμμηνόπαυση σαν την αρχή μιας νέας φάσης της ζωής σου που αξίζει να ζήσεις χωρίς ταμπού, να συντονιστείς με το σώμα σου και να διεκδικήσεις και πάλι τη σεξουαλικότητά σου.

Τι συμβαίνει στον κόλπο κατά την εμμηνόπαυση

Από την προεμμηνόπαυση, που ορίζεται ως το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να πέφτουν. Αυτή η φυσική πτώση των οιστρογόνων και η μεταβατική πορεία προς την εμμηνόπαυση φέρνουν σημαντικές μεταβολές που προκαλούν γήρανση στην επιδερμίδα του προσώπου αλλά και στον κόλπο, δυσχεραίνοντας τη σεξουαλική της δραστηριότητα.

Η Βάλια Μουσάτου εξηγεί ότι λόγω της πτώσης των οιστρογόνων το κολπικό ενδοθήλιο, δηλαδή η βλεννογόνος του κόλπου, ατροφεί σταδιακά και αδυνατίζει. Έτσι, παρατηρείται ξηρότητα, δυσπαρευνία, δηλαδή πόνος κατά την επαφή, ερεθισμός, φαγούρα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

κόλπος
iStock

Εκτός από αυτές τις λειτουργικές μεταβολές, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ακόμα και χαλάρωση στα τοιχώματα του κόλπου τους και αλλαγές στα χείλη του αιδοίου. Ενδέχεται να δυσκολεύονται να συγκρατήσουν ένα ταμπόν, να μη νιώθουν σεξουαλική ευχαρίστηση ή να έχουν απώλεια σταγόνων ούρων κατά τη διάρκεια της πράξης. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπως η χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν τα όργανα μεταξύ τους (δηλαδή τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και το έντερο), μπορεί να έχουμε πρόπτωση μήτρας, ακράτεια ούρων κ.λπ. Αυτές αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Υπάρχουν όμως και ηπιότερες λύσεις για να προλάβουμε ή να διορθώσουμε τις βλάβες στον γυναικείο κόλπο, επαναφέροντας τη νεότητα στην όψη του αιδοίου.

5 τρόποι να φροντίσεις τη σεξουαλική υγεία του κόλπου σου στην εμμηνόπαυση

1. Κολπική αναζωογόνηση με λέιζερ

Το ενδοκολπικό fractional laser CO2 είναι κατάλληλο ως θεραπεία αντιγήρανσης του κολπικού ενδοθηλίου, το οποίο ατροφεί και δεν παράγει την υγρασία που χρειάζεται. Αν κάνεις τη θεραπεία έγκαιρα, δηλαδή έως πέντε έτη από την εμμηνόπαυση, το ενδοθήλιο μπορεί να επανέλθει στην πρωταρχική του κατάσταση. Απαιτούνται συνήθως τρεις θεραπείες, μία ανά μήνα, αλλά από την πρώτη συνεδρία θα δεις βελτίωση. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και χρειάζεται συντήρηση κάθε έξι μήνες.

2. Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες

Αν έχεις ήπια κολπική χαλάρωση, η ενδοκολπική θεραπεία με ειδική συσκευή ραδιοσυχνοτήτων βοηθάει πολύ στη σύσφιξη των κολπικών τοιχωμάτων. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες τρεις φορές τον χρόνο θα ικανοποιήσουν τόσο εσένα όσο και τον σύντροφό σου.

ντίλντο
Unsplash Gwen Mamanoleas

3. Αυνανίσου, είναι θεραπευτικό!

Είτε έχεις ερωτικό σύντροφο είτε όχι, ο αυνανισμός έχει σαφές δικαίωμα ύπαρξης στη ζωή σου. Για απόλαυση, διασκέδαση, αποσυμπίεση, αλλά και για θεραπεία. Πέρα από την ικανοποίηση, ο δονητής είναι ένα μέσο για να διεγείρεις το ενδοθήλιο και να το διατηρήσεις παραγωγικό και ακέραιο, ενώ παράλληλα αυξάνει την αιμάτωση των τοιχωμάτων του κόλπου. Ο δονητής μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά. Στo διαδίκτυο θα βρεις δονητές με led φως αντιγήρανσης!

4. Γύμνασε την ευαίσθητη περιοχή με ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel σε βοηθούν να γυμνάσεις και να ενδυναμώσεις τους μυς του κόλπου που παρουσιάζουν χαλάρωση με την εμμηνόπαυση. Συσφίγγοντας τους κολπίσκους των τοιχωμάτων, μάλιστα, μπορούν να προλάβουν την ανεπιθύμητη ακράτεια ή να αντιμετωπίσουν αρχόμενες μορφές ακράτειας ούρων.

5. Beautification του αιδοίου

Αν δεν είσαι ικανοποιημένη με την εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών σου οργάνων, μπορείς να αποκαταστήσεις τη νεανική όψη του αιδοίου με έγχυση υαλουρονικού οξέος με ένεση στα μεγάλα χείλη, ώστε να βελτιώσεις την όψη τους, ή να διορθώσεις χειρουργικά τα μικρά χείλη αν είναι χαλαρωμένα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.