iStock

10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

Κλιμακτήριος είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Είναι τα χρόνια κατά τα οποία αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές στη σωματική και ψυχική μας υγεία, οι οποίες αποτελούν και τις σημαντικότερες ενδείξεις ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει. Πώς θα τις αναγνωρίσετε; Ένας γιατρός υπογραμμίζει τα 10 ενδεικτικά σημάδια της κλιμακτηρίου.

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως οι πρώτοι 12 μήνες στη ζωή μιας γυναίκας χωρίς καθόλου έμμηνο ρύση. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό για την επιστήμη, δεν είναι όμως ιδιαίτερα βοηθητικό για μία γυναίκα η οποία ενδέχεται είτε να ταλαιπωρείται από ενοχλητικά συμπτώματα, είτε να επιθυμεί να περάσει πιο ομαλά στη νέα αυτή φάση της ζωής της.

Καθώς μάλιστα έχει βρεθεί ότι η εμμηνόπαυση επιφέρει αλλαγές και στον γυναικείο εγκέφαλο, καλό είναι να κατανοήσουμε από πριν αν έχει ξεκινήσει η φάση της λεγόμενης κλιμακτηρίου, της περιόδου δηλαδή πριν από την εμμηνόπαυση.

Άλλωστε υπάρχουν ορισμένα μέτρα «πρόληψης», όχι βέβαια για να αποφύγει κανείς την εμμηνόπαυση, αλλά για να εισέλθει σε αυτήν με πιο ισορροπημένο τρόπο και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην υγεία, σωματική και ψυχική.

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, ούτε τα αντιμετωπίζουν με την ίδια ένταση. Ορισμένες μάλιστα μπορεί να μην έχουν καμία ένδειξη. Ο δρ Κωνσταντίνος Αργυράκης, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης αναφέρει τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις.

Όσα περισσότερα «ναι» απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, τόσο περισσότερο ενδέχεται να ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική προσέγγιση. Η κλιμακτήριος είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας, όμως αν τα συμπτώματά της είναι ενοχλητικά, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε.

Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας;

Στα 2-3 χρόνια που συνήθως προηγούνται της εμμηνόπαυσης, 4 στις 5 γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

Έχετε εξάψεις;

Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70% των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται και για τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης.

Σημάδια εμμηνόπαυσης
iStock

Ιδρώνετε τη νύχτα;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από εξάψεις. Μάλιστα μπορεί να είναι τόσο έντονες, ώστε να χρειάζεται να αλλάζετε σεντόνια και πυτζάμες.

Έχετε κολπική ξηρότητα ή ερεθισμό;

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει και να γίνει ξηρότερος. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει φαγούρα και να σας κάνει πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις.

Έχετε ίλιγγους και ταχυπαλμίες;

Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι και οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς, που επιφέρουν οι ορμονικές αλλαγές της κλιμακτηρίου.

Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση;

Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τόσο την ουροδόχο κύστη όσο και την ουρήθρα και να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνος κατά την ούρηση, συχνοουρία και ελαφριά ακράτεια.

Αισθάνεστε θλίψη, ανησυχία και ευερεθιστότητα χωρίς προφανή λόγο;

Σημάδια εμμηνόπαυσης
iStock

Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ξαφνικές και αδικαιολόγητες αλλαγές στη διάθεση τους, που μπορεί να φτάσουν μέχρι την εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων. Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εμπιστοσύνης αναφέρονται επίσης συχνά. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε έναν βαθμό στην πτώση των οιστρογόνων, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στα νέα δεδομένα ή και τα δύο.

Χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ;

Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική επιθυμία όμως μπορεί να μειωθεί και για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ορμονικές μεταβολές.

Έχετε κακό ύπνο;

Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές φορές και να μην σας παίρνει ο ύπνος ή ακόμη και να ξυπνάτε πολύ νωρίς. Οι δυσκολίες αυτές έχουν να κάνουν με τις ορμονικές μεταβολές και το στρες που τις συνοδεύει, αλλά και τις νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις.

Παρατηρείτε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα;

Οι γυναίκες που περνούν κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς. Οποιαδήποτε συμπτώματα βλέπετε για πρώτη φορά τώρα, αξίζει να τα διερευνήσετε για να δείτε αν σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.