iStock

6 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Ο καθαρισμός είναι το καλύτερο δώρο ομορφιάς που μπορείς να κάνεις στο δέρμα σου. Αρκεί να γίνεται με σωστό τρόπο.

Ξυπνάς το πρωί και πλένεις το δέρμα σου μόνο με νερό. Γυρίζεις σπίτι το βράδυ έπειτα από μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά και το μόνο που θέλεις είναι να αράξεις και να χαλαρώσεις. Τρενάρεις τον καθαρισμό μέχρι αργά, αλλά εκείνη την ώρα τα μάτια σου κλείνουν και τρέχεις κατευθείαν στο κρεβάτι. Μόλις σου αναφέραμε δύο από τα πιο συχνά λάθη που κάνεις με τον καθαρισμό σου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Αμελείς τον καθημερινό καθαρισμό πρωί ή/και βράδυ

Οι περισσότεροι πιστεύουν ακόμα ότι αρκεί να καθαρίζουν το πρόσωπό τους το βράδυ. Το πρωί, όμως, στο δέρμα σου υπάρχουν τοξίνες, νεκρά κύτταρα και υπολείμματα λιπαρότητας, που έχουν μαζευτεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και πρέπει να απομακρύνεις. Mε αυτόν τον τρόπο, το δέρμα θα υποδεχτεί ανεμπόδιστα τα προϊόντα της περιποίησης.

Το βράδυ, ο καλύτερος τρόπος για να μην παραλείψεις τον βραδινό καθαρισμό είναι να μην τον αφήσεις για την τελευταία στιγμή πριν πας για ύπνο. Εξάλλου, οι λειτουργίες επανόρθωσης του δέρματος ξεκινούν αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, όταν τα κύτταρα αναλαμβάνουν δράση για την ανανέωσή τους.

λάθη στον καθαρισμό
iStock

2. Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν κάνεις καθαρισμό

Σκέψου όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που ακουμπάς σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μαζί με τη σκόνη και τα μικρόβια που συσσωρεύονται πάνω στο δέρμα σου. Δεν θέλεις να τα μεταφέρεις όλα αυτά πάνω στο πρόσωπό σου. Έτσι δεν είναι;

3. Επιλέγεις ακατάλληλα προϊόντα

Αν δεν γνωρίζεις τον τύπο του δέρματός σου και δεν μας έχεις διαβάσει αρκετά ώστε να έχεις εξοικειωθεί με τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» των συνθέσεων και των συστατικών, τότε είναι πιθανό να επιλέξεις προϊόντα που δεν είναι συμβατά με την επιδερμίδα σου, που περιέχουν σκληρούς και ισχυρούς επιφανειοδραστικούς παράγοντες ή είναι γεμάτα παράγοντες αφρισμού. Αυτές οι επιλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ξηρότητα ή αφυδάτωση στην επιδερμίδα, γιατί κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετικές ανάγκες περιποίησης. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς να διαλέξεις, προτίμησε ένα προϊόν που ταιριάζει σε όλους τους τύπους και δεν περιέχει parabens και θειικά άλατα.

4. Χρησιμοποιείς πολύ ζεστό νερό

Αν κάνεις το μπάνιο χαμάμ με την υψηλή θερμοκρασία του νερού που τρέχει από τη βρύση, τότε απομακρύνονται τα φυσικά λιπίδια του δέρματος. Έτσι, το δέρμα ξηραίνεται και αφυδατώνεται σημαντικά, ακόμη και στις νεαρές ηλικίες. Αυτό το λάθος το κάνουν συχνότερα όσοι καθαρίζουν το πρόσωπό τους στη διάρκεια του ντους.

λάθη στον καθαρισμό
iStock

5. Χρησιμοποιείς πιο συχνά από όσο χρειάζεται προϊόντα απολέπισης

Αθροιστικά, αυτά τα προϊόντα μπορεί να σου δημιουργήσουν ερεθισμό, ερυθρότητα και παροδική ή μόνιμη ευαισθησία. Μια με δύο φορές απολέπιση την εβδομάδα είναι αρκετές για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και να επιτρέψεις στα νέα και υγιή κύτταρα να ανέβουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

6. Δεν αφαιρείς σωστά το μακιγιάζ πριν από τον καθαρισμό

Σε αυτό το βήμα, τα λάθη που γίνονται είναι πολλά. Αν το παρακάνεις τρίβοντας με δύναμη το πρόσωπο, το αποτέλεσμα είναι να το τραυματίσεις. Επίσης, αν χρησιμοποιείς μαντηλάκια καθαρισμού σε καθημερινή βάση, να ξέρεις ότι δεν αφαιρείς αποτελεσματικά το μακιγιάζ όπως με τον σχολαστικό καθαρισμό, αλλά και ότι επιβαρύνεις το περιβάλλον, αφού το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι βιοδιασπώμενο. Βέβαια, σε περιπτώσεις που βιάζεσαι πάρα πολύ, είναι μια λύση για να μην κοιμηθείς με το make-up.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.