iStock

Η ΣΩΣΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Για να καταλήξεις στη σωστή ρουτίνα περιποίησης για το δικό σου δέρμα, πρέπει δώσεις προσοχή στον τύπο της επιδερμίδας σου, στις ανάγκες της και στις εμπεριστατωμένες συμβουλές δερματολόγου.  

Μπροστά σε μια πληθώρα από καλλυντικά προϊόντα περιποίησης, δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέγεις εκείνα που είναι κατάλληλα για τη δική σου επιδερμίδα. Είναι κουραστικό και μερικές φορές χαοτικό να προσπαθείς να αποκωδικοποιείς όλα τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες, γνωστά ως INCI (Διεθνής Ονοματολογία Καλλυντικών Συστατικών).

Πλέον, εξελιγμένες εφαρμογές, όπως το Think Dirty, το Good Guide, το CosmEthics, το CosDNA, σε βοηθάνε να διερευνήσεις τα συστατικά των συνθέσεων, δηλαδή τις θρεπτικές ουσίες, τα αντιοξειδωτικά και τα ύποπτα-επικίνδυνα συστατικά των καλλυντικών. Κάποιες εφαρμογές, μάλιστα, όπως το Good Face, χρησιμοποιούν αλγόριθμους που αναλύουν την κατάσταση της επιδερμίδας σου και προτείνουν προϊόντα ειδικά για τις ξεχωριστές ανάγκες της.

Η ρουτίνα περιποίησης διαφέρει από δέρμα σε δέρμα

Κάθε βασική ρουτίνα περιποίησης περιλαμβάνει καθαρισμό, τόνωση και ενυδάτωση, με σκοπό να κάνει το δέρμα να λειτουργεί καλύτερα. Την ημέρα το προστατεύει, ενώ τη νύχτα επανορθώνει τις βλάβες που έχει υποστεί.

ρουτίνα περιποίησης
iStock

Σκέψου τι είναι αυτό που σε ανησυχεί περισσότερο σχετικά με το δέρμα σου. Μπορεί να είναι μια δερματική πάθηση, όπως η ακμή ή η ατοπική δερματίτιδα. Μήπως σε απασχολούν οι ρυτίδες, που βαθαίνουν καθώς μεγαλώνεις; Ή οι κηλίδες από την έκθεση στον ήλιο; Ίσως η θαμπή όψη από το στρες και την αϋπνία, που χτυπάνε κόκκινο;

Ανάλογα με το πρόβλημα που εντοπίζεις εσύ, διαφορετικό σε κάθε περίοδο, εποχή και ηλικία, επιλέγεις τα προϊόντα που εστιάζουν σε αυτό και στη λύση του. Μην περιμένεις θαύματα από την πρώτη εφαρμογή. Να θυμάσαι ότι κάθε καλλυντική σύνθεση θέλει τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να δείξει τα οφέλη της στο πρόσωπό σου.

Επιπλέον, απόφυγε να επηρεάζεσαι από γνωστούς, φίλους και τις διθυραμβικές κριτικές τους για ένα δημοφιλές προϊόν, που κάνει θραύση στα social media. Αυτό που «γράφει» τέλεια πάνω στο πρόσωπο της κολλητής σου δεν θα έχει σίγουρα το ίδιο αποτέλεσμα και σε σένα.

Τι τύπος είσαι;

Λιπαρός, κανονικός, ξηρός ή ευαίσθητος; Ο τύπος σου είναι γενετικά προκαθορισμένος, αλλά οι καθημερινές συνήθειες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο που αντικρίζεις κάθε πρωί στον καθρέφτη.

Το λιπαρό ή μεικτό δέρμα με τάση ακμής, που υποφέρει από έκκριση σμήγματος, φραγμένους πόρους, μαύρα στίγματα και σπυράκια, θέλει ειδική μεταχείριση. Η επιλογή της κρέμας είναι μια ντελικάτη και, τελικά, εντελώς προσωπική επιλογή: ένα εξειδικευμένο προϊόν μπορεί να προκαλέσει τράβηγμα, ενώ μια απλή ενυδατική κρέμα ενδέχεται να «πέσει» βαριά στο λιπαρό δέρμα. Μια ενυδατική και θρεπτική κρέμα είναι ένα υπέροχο δώρο για την ξηρή επιδερμίδα, αλλά αιτία για έξαρση περισσότερων ατελειών για τη λιπαρή.

ρουτίνα περιποίησης
iStock

Έχε, επίσης, στο νου σου ότι το δέρμα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς επηρεάζεται από σοβαρούς εσωτερικούς παράγοντες (ορμονικές αλλαγές, στρες, κάπνισμα, φαρμακευτικές αγωγές, γήρανση) αλλά και εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηλιακή ακτινοβολία). Για παράδειγμα, το άγχος αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της επιδερμίδας. Μπορεί να κάνει το κανονικό δέρμα να δείχνει ξηρό και ευαίσθητο, προκαλώντας του ερεθισμό, ερυθρότητα, θαμπή και άτονη όψη.

Ποια απολέπιση είναι για σένα;

Η απολέπιση είναι απαραίτητο βήμα της ρουτίνας περιποίησης και πρέπει να τηρείται ευλαβικά μία με δύο φορές την εβδομάδα. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι η κλασική, δοκιμασμένη συνταγή για ένα υγιές, λείο και λαμπερό δέρμα.

Για ξηρό δέρμα, χρησιμοποίησε προϊόντα με ήπια συστατικά φυσικής προέλευσης, όπως το jojoba και το shea butter, ή προϊόντα χημικής απολέπισης, όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ από την ομάδα των άλφα-υδροξυοξέων (AHAS).

Μεγάλη προσοχή θέλει το ευαίσθητο δέρμα. Για να αποφύγεις ερεθισμούς και υπερευαισθησία, πόνταρε σε ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες σε χαμηλή συγκέντρωση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ασφαλής και η επιλογή του γαλακτικού οξέος.

Μίλα στον δερματολόγο σου

Ο δερματολόγος είναι για το δέρμα σου ό,τι ο ψυχοθεραπευτής για την ψυχή σου. Αν δεν ξέρεις με απόλυτη σιγουριά τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σου, μίλησε στον γιατρό ανοιχτά για τις ανησυχίες σου. Όταν κατανοήσεις καλύτερα τη φυσιολογία του δέρματος και πώς πρέπει να του συμπεριφέρεσαι ώστε να διατηρείται υγιές, θα αλλάξει η ψυχολογία σου και θα λατρέψεις ξανά το πρόσωπο που βλέπεις καθημερινά στον καθρέφτη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.