Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ BOTOX ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ;

Από ποια ηλικία να κάνω botox; Αν το κάνω νωρίς θα προλάβω τις γραμμές και τις ρυτίδες, ή υπάρχει κίνδυνος να ατροφήσουν οι μύες και να κρεμάσει το δέρμα μακροπρόθεσμα; Η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα μάς δίνει όλες τις απαντήσεις.

Βλέποντας τα πρόσωπα όχι μόνο διασημοτήτων αλλά και ανθρώπων στο περιβάλλον μας να μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αναρωτιόμαστε πώς συμβαίνει αυτό. Τα καλά γονίδια και οι ευνοϊκοί περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι η μία εξήγηση. Η άλλη μπορεί να είναι το προληπτικό botox!

«Για τις ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο πόδι της χήνας, το botox είναι η πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία», αναφέρει η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα και βεβαιώνει ότι «η πρόληψη είναι ιδανική για να μη γίνουν ρυτίδες σε σημεία που υπάρχει έντονη κινητικότητα των μυών».

Σε ποια ηλικία να ξεκινήσω το botox για προληπτικούς λόγους

Καταρχάς, η κ. Ρήγα τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία ιατρική αντένδειξη ως προς την ηλικία, μιας και το φάρμακο αυτό χορηγείται ακόμα και σε παιδιά για μυϊκές και νευρολογικές παθήσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσεις να κάνεις botox προληπτικά, αν και θεωρεί ότι η ιδανικότερη είναι γύρω στα 30.

Διαχωρίζει επίσης τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες ως προς την πρόγνωση εμφάνισης ρυτίδων: «Υπάρχουν άνθρωποι που κινούν έντονα το μέτωπό τους ή είναι συνοφρυωμένοι, με σμιγμένα φρύδια, και εμφανίζουν κάποιες ρυτίδες ήδη από την ηλικία των 25-30. Άλλοι, πάλι, κάνουν μικρότερης έντασης κινήσεις και αργούν να εμφανίσουν ρυτίδες ή εμφανίζουν πολύ λιγότερες. Κάθε πρόσωπο είναι εντελώς διαφορετικό και μοναδικό, και έχει τις δικές του ανάγκες».

Τι μπορεί να προσφέρει, λοιπόν, το botox όταν γίνεται νωρίς; Σύμφωνα με την κ. Ρήγα, σε πολύ νεαρές ηλικίες μπορεί να γίνει εντοπισμένα για να διορθώσει μια ασυμμετρία που δημιουργείται από υπερβολική σύσπαση κάποιου μυ, όπως ένα ουλικό χαμόγελο, και προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση. Σε πρόσφατα σχηματισμένες ρυτίδες, που είναι εμφανείς αλλά όχι χαραγμένες, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό, αλλά τις παλιές και τις βαθιές ρυτίδες δεν θα καταφέρει να τις εξαφανίσει τελείως.

Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

Για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη, αφού το botox δεν μπορεί να διορθώσει τις υπάρχουσες ρυτίδες. Ωστόσο, είναι επιβεβαιωμένο από μελέτες ότι διορθώνοντας την έκφραση του προσώπου, το botox μειώνει σε αυτές τις γυναίκες τα αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του εαυτού τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η ένταση της μυϊκής σύσπασης, όπως στην περίπτωση του θυμού ή της στεναχώριας, συνδέεται με την ένταση του συναισθήματος. Επομένως γλυκαίνοντας την έκφραση, μαλακώνουμε και το συναίσθημα.

Η κ. Ρήγα μάς εξηγεί γλαφυρά πως η έντονη μυϊκή σύσπαση του προσώπου μπορεί να δίνει λάθος πρώτη εντύπωση και να επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Και ανατρέχει σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό από την κλινική εμπειρία της: «Δε θα ξεχάσω μια πολύ νέα κοπέλα, η οποία είχε μια έκφραση θυμού και δυσαρέσκειας στο πρόσωπο. Όταν τη ρώτησα τι είναι αυτό που την ενοχλεί στη ζωή της, μου εξήγησε ότι όλοι αυτό τη ρωτάνε και στενοχωριέται γιατί δίνει την εντύπωση ότι είναι θυμωμένη ενώ δεν είναι. Αυτή όμως ήταν η φυσική της έκφραση! Εφαρμόζοντας λίγες μονάδες βοτουλινικής τοξίνης στο μεσόφρυο, μειώθηκε η ένταση των μυών και γλύκανε η έκφρασή της, κάτι που τη βοήθησε στην επικοινωνία της με τους γύρω της, στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική της ζωή».

Υπάρχει αύξηση της προληπτικής εφαρμογής botox τα τελευταία χρόνια;

Η δερματολόγος απαντάει καταφατικά, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η αύξηση: «Σήμερα, έχουμε τα μέσα και τη γνώση για να διατηρούμε μια πιο περιποιημένη εικόνα όσο μεγαλώνουμε. Ζούμε περισσότερα χρόνια και είμαστε πιο δραστήριοι κοινωνικά, επαγγελματικά και προσωπικά σε μεγαλύτερες ηλικίες από παλαιότερα». Ο «ψηφιακός» μας εαυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε περισσότερο με την εικόνα μας: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πρότυπα της κοινωνίας έχουν συμβάλει πολύ σε αυτό. Εκτός από τις θεραπείες που αφορούν την επιδερμίδα, αυτό επεκτείνεται σε ένα συνολικό πλάνο αντιγήρανσης και περιλαμβάνει τη διατροφή, τη γυμναστική, συνολικά την ευεξία».

Παρ’ όλα αυτά, η κ. Ρήγα συναντά γυναίκες γύρω στα 45 οι οποίες της λένε «πως δε θέλουν να αρχίσουν από τώρα τα botox». Αναφέρει ότι στατιστικά οι άντρες κινητοποιούνται γύρω στα 45-50, όταν έχουν εγκατασταθεί ήδη έντονες ρυτίδες. Στο ιατρείο τους φέρνει συνήθως η σύντροφός τους ή παρακινούνται από κάποιο φιλικό πρόσωπο που έχει κάνει botox. Λίγοι έρχονται από μόνοι τους, γιατί οι αισθητικές θεραπείες θεωρούνται ακόμα ταμπού.

Tα υπέρ και τα κατά του προληπτικού botox

H κ. Ρήγα θεωρεί ότι αν ξεκινήσεις από νεαρή ηλικία μπορείς να προλάβεις την εγκατάσταση των ρυτίδων πριν ακόμα γράψουν στο δέρμα, αναφερόμενη συγκεκριμένα στις κινητικές ρυτίδες μετώπου, ματιών, μεσοφρύου. Και προσθέτει: «Μπορεί να ξεκινήσεις με φειδώ μόνο από μια περιοχή, όπως το μεσόφρυο, τα μάτια ή μια ρυτίδα στο μέτωπο. Δεν χρειάζεται να κάνεις botox σε όλες τις περιοχές, αλλά να εστιάσεις εκεί όπου φαίνεται περισσότερο η ένταση της κίνησης και οι πιο έντονες γραμμές, ώστε να γλυκάνεις την έκφραση ενός προσώπου».

Τη ρωτάω αν υπάρχει περίπτωση το botox να λειτουργήσει αντίστροφα, δηλαδή να αρχίσουν να ατροφούν οι μύες, να παραλύσουν τα νεύρα και να κρεμάσει μακροπρόθεσμα το δέρμα. Είναι κατηγορηματικά αρνητική: «Δεν βρίσκω κανένα μειονέκτημα στο να κάνεις botox για πρόληψη. Όταν η θεραπεία γίνεται από έναν εξειδικευμένο γιατρό, με εγκεκριμένο φάρμακο, με τις σωστές μονάδες φαρμάκου και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα, δηλαδή όχι συντομότερα από 3 μήνες, μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε από τη θεραπεία»

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.