Illustration / Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ BOTOX;

Είναι φάρμακο το botox και τι ακριβώς κάνει; Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι αντενδείξεις του; Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα να μας λύσει τις απορίες για την πιο δημοφιλή μη επεμβατική θεραπεία προσώπου.

Πριν από μερικές μέρες, γυναίκες στην Πάτρα κατήγγειλαν ότι το πρόσωπό τους παραμορφώθηκε από το botox. Κοινό στοιχείο σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι οι γυναίκες απευθύνθηκαν για τη θεραπεία με botox σε κέντρα ομορφιάς που δεν έχουν άδεια, γιατρό και πιστοποιημένο υλικό. Κάποια δημοσιεύματα, μάλιστα, μιλάνε για θεραπείες ακόμα και σε nail salons ή σπίτια. Ορισμένες απ’ αυτές τις γυναίκες έπαθαν λοίμωξη και νοσηλεύτηκαν, ενώ άλλες παραμορφώθηκαν μη αναστρέψιμα.

Η ερώτηση γιατί αυτές οι γυναίκες εμπιστεύτηκαν το πρόσωπό τους σε μη ειδικευμένους γιατρούς, σε χώρους όπου φτιάχνουν τα νύχια τους, είναι προφανώς ρητορική. Η απάντηση είναι ότι αναζητούσαν έναν πολύ οικονομικό τρόπο για να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Παράλληλα στη δημοσιότητα ήρθαν στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου, σύμφωνα με τα οποία το 75% των ιατρών-μελών της έχει δει κατακόρυφη άνοδο της πελατείας του κάτω από τα 30. Η Gen Z κάνει botox και το κάνει προληπτικά! Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα, για να μας ξεκαθαρίσει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το botox, δηλαδή τη δράση του αλλά και τους πιθανούς κινδύνους.

– Είναι φάρμακο το botox;

Η βοτουλινική τοξίνη Α είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο clostridium botulinum. Είναι φάρμακο και χρησιμοποιείται στην ιατρική από το 1970 σε διάφορες παθήσεις, όπως οι μυϊκές δυστονίες και οι μυϊκοί σπασμοί. Γι’ αυτές τις παθήσεις χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε μικρά παιδιά, σε πολλαπλάσιες ποσότητες και σε συχνότερη χορήγηση απ’ ό,τι στις αισθητικές θεραπείες. Γνωρίζουμε ακριβώς τη δράση του και τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του. Δεν καταστρέφει νεύρα ούτε μύες. Αυτό που κάνει είναι να μειώνει παροδικά την ένταση της κίνησης των μυών. Η δράση του περνάει στους τέσσερις μήνες περίπου και η κινητικότητα του μυ επανέρχεται.

Το 1992 πήρε έγκριση από τον FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για αισθητικές εφαρμογές στη Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική. Είναι η δημοφιλέστερη αισθητική πράξη, γιατί προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ρυτίδες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την έκφραση του προσώπου, δίνει ήρεμη και ξεκούραστη όψη. Είναι επίσης η ασφαλέστερη θεραπεία με πολύ λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες είναι πάντα εντελώς αναστρέψιμες.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο τύποι με τις εμπορικές ονομασίες Botox ή Vistabel και Dysport ή Dysline.

botox
Illustration / Ελένη Καστρινογιάννη

– Τι πρέπει να ξέρεις και να προσέχεις αν θέλεις να κάνεις botox

Το πιο σημαντικό σε αυτήν τη θεραπεία είναι η σωστή ανάλυση κάθε προσώπου ξεχωριστά, της κινητικότητας και της αλληλεπίδρασης των μυών. Έτσι, διασφαλίζεται ότι τοποθετείται η απαιτούμενη ποσότητα του φαρμάκου στη συγκεκριμένη περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου. Επίσης, απαιτείται άρτια τεχνική και άριστη γνώση της ανατομίας των μυών, των αγγείων, των νεύρων και των επιπέδων του προσώπου (από το δέρμα ως τα κόκκαλα υπάρχουν πέντε επίπεδα ζωτικών ιστών στο πρόσωπό μας). Όταν βάζουμε μια βελόνα στο δέρμα πρέπει να γνωρίζουμε σε πoιο επίπεδο βρισκόμαστε και ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές. Μόνο εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν τη θεραπεία με botox με ασφάλεια. Είναι μια ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται πάντα στο ιατρείο.

Πρόσφατα πήραν δημοσιότητα περιστατικά με ανεπιθύμητες ενέργειες από ενέσιμες θεραπείες που έγιναν από μη ιατρούς σε κομμωτήρια και μαγαζιά που παρέχουν υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Ωστόσο, οι ενέσιμες θεραπείες δεν είναι απλά «ενεσούλες», αλλά ιατρικές πράξεις και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους όταν δεν γίνονται από γιατρούς.

Το κόστος του Botox στο φαρμακείο είναι 179,40 ευρώ και του Dysport 242,68 ευρώ. Επομένως το ελάχιστο που μπορεί κάποιος να χρεώσει είναι 150 ευρώ για λίγες μονάδες και 250-300 ευρώ για πλήρη θεραπεία σε μάτια, μεσόφρυο και μέτωπο. Αν γίνουν και σε άλλες περιοχές, όπως περιστοματικά ή στον λαιμό τότε είναι ακριβότερο.

Κάθε φορά λοιπόν που βλέπεις μια φθηνή τιμή καλό είναι να αναρωτηθείς:

  • Μήπως γίνεται υποθεραπεία;
  • Μήπως είναι υπεραραιωμένο το φάρμακο;
  • Μήπως χρησιμοποιείται μη εγκεκριμένο φάρμακο, π.χ. με προέλευση από την Κίνα;

– Γιατί και πότε να μην κάνω botox;

Η χρήση του αντενδείκνυται σε ασθενείς με μυασθένεια και με αλλεργία στη συγκεκριμένη ουσία. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή μόλυνση στην περιοχή που θα μπει το φάρμακο πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί και στη συνέχεια να γίνει η θεραπεία μας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές θα κάνουμε τη θεραπεία, αφού σε τέσσερις μήνες το φάρμακο έχει αποβληθεί εντελώς από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμά του είναι παροδικό, χωρίς να προκαλεί κάποια μόνιμη αλλαγή σε μύες ή νεύρα.

–Έχει παρενέργειες;

Το botox δεν προκαλεί αλλεργίες. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και πλήρως αναστρέψιμες. Συνήθως, οφείλονται σε παραπάνω δόση ή στη διάχυση του φαρμάκου σε γειτονικούς μύες. Το σημαντικό πάντως είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η οποιαδήποτε παρενέργεια αποκαθίσταται και δεν αφήνει μόνιμο πρόβλημα.

Η βλεφαρόπτωση, που είναι η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια και οφείλεται στη διάχυση του φαρμάκου στον ανελκτήρα μυ του βλεφάρου. Ωστόσο, αποκαθίσταται σε 4-8 εβδομάδες. Υπάρχει ειδικό κολλύριο (iopidine) που βοηθά την ανόρθωση του βλεφάρου, ώσπου να αποκατασταθεί.

Τα υπερβολικά σηκωμένα φρύδια διορθώνονται πολύ εύκολα και άμεσα με λίγες έξτρα μονάδες φαρμάκου.

Αν γίνουν περισσότερες μονάδες από αυτές που απαιτούνται στο μέτωπο μπορεί να παρατηρηθεί αυτό που ονομάζουμε οφρυόπτωση, με φρύδια που δεν σηκώνονται και βαριά βλέφαρα. Αυτό είναι κάτι που αποκαθίσταται γρήγορα με ειδικές ασκήσεις και ζεστά επιθέματα ή θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, γιατί η ζέστη «τρώει» το φάρμακο. Μπορούμε, όμως, να το αποφύγουμε αν βάλουμε λιγότερη ποσότητα φαρμάκου κι ας θυσιάσουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει παροδικά πονοκέφαλος που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη.

– Σε ποια άτομα απευθύνεται το botox;

Απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες. Οι ανάγκες κάθε προσώπου καθορίζουν το πότε θα γίνει και έπειτα από πόσο καιρό θα επαναληφθεί η θεραπεία. Για τις ρυτίδες στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι χήνας είναι η πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.