iStock

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ: ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ

Επειδή ψάχνουμε όλο και περισσότερο για πιο φυσικές και οικολογικές λύσεις στην καθημερινή περιποίηση, οι αποσμητικοί κρύσταλλοι είναι μια εναλλακτική που αξίζει να έχουμε στο νου μας.

Έχω πολλούς φίλους που έχουν «κόλλημα» με τους αποσμητικούς κρυστάλλους. Δεν το περιμένεις να ασχολείται κάποιος τόσο σοβαρά με ένα εντελώς άγνωστο υλικό για την περιποίηση της μασχάλης, αλλά ισχύει. Μου λένε μάλιστα ότι από τότε που τους πρωτοδοκίμασαν δεν έχουν χρησιμοποιήσει ξανά συμβατικά αποσμητικά.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο άλλαξαν εντελώς συνήθειες είναι ότι οι αποσμητικοί κρύσταλλοι αποτελούν μία vegan και οικολογική επιλογή. Και μαζί με άλλες φυσικές λύσεις περιποίησης του προσώπου και του σώματος, ικανοποιεί κάθε σύγχρονο άνθρωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει μία ολοκλήρωμένη ρουτίνα περιποίησης που να είναι φιλική για τον οργανισμό του και το περιβάλλον.

Τι είναι οι αποσμητικοί κρύσταλλοι;

Είναι ένα κομμάτι από κρύσταλλο ηφαιστειακής προέλευσης, ο οποίος είναι 100% φυσικός και βιοδιασπώμενος. Περιέχει φυσικά μεταλλικά άλατα, όπως το κάλιο ή το αμμώνιο, που θεωρούνται ότι έχουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η πρώτη εταιρεία που σύστησε τους αποσμητικούς κρυστάλλους είναι η Crystal. Σε ένα ταξίδι στη Γαλλία, ο ιδιοκτήτης της ανακάλυψε ότι τα μεταλλικά άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν άριστο αποσμητικό!

Πράγματι, οι αποσμητικοί κρύσταλλοι εξουδετερώνουν τις οσμές από διάφορα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες και τα πόδια. Εξουδετερώνουν τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος και είναι υπεύθυνα για κακοσμία, ερεθισμούς και ευαισθησία. Περιορίζουν την εφίδρωση χωρίς να μπλοκάρουν τους πόρους. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρουν ασπίδα προστασίας πολλών ωρών και μια απίθανη αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας στο δέρμα. Στην πλειονότητά τους είναι άοσμα αποσμητικά και δεν αφήνουν λευκά κατάλοιπα στα ρούχα.

Εκτός από τον φυσικό κρύσταλλο, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις απευθείας στο δέρμα, τα αποσμητικά αυτά διατίθενται και σε μορφή roll-on, stick και spray.

αποσμητικοί κρύσταλλοι
iStock

Γιατί οι αποσμητικοί κρύσταλλοι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς

Ακούω όλο και περισσότερους ψαγμένους καταναλωτές να προτιμούν τους αποσμητικούς κρυστάλλους, και τα επιχειρήματά τους είναι πολλά. Τους προτιμούν για τη φυσική σύστασή τους, τον σεβασμό στο δέρμα και τη value-for-money τιμή τους σε σχέση με τη διάρκεια ζωής τους. Οι αποσμητικοί κρύσταλλοι είναι απαλλαγμένοι από τα ύποπτα –για ερεθισμούς και αλλεργίες– συστατικά που μπορεί να περιέχονται σε συμβατικά αποσμητικά, όπως τα άλατα αλουμινίου, τα parabens, οι φθαλικές ενώσεις, το άρωμα και το οινόπνευμα.

Οι φυσικοί αποσμητικοί κρύσταλλοι κερδίζουν επιπλέον έδαφος επειδή η χρήση των συμβατικών αποσμητικών έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και το Alzheimer, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να το αποδεικνύουν.

Σε ποιους απευθύνονται οι αποσμητικοί κρύσταλλοι

Οι αποσμητικοί κρύσταλλοι είναι ιδανικοί για όσους θέλουν να απαλλαγούν από την κακοσμία με φυσικό τρόπο αλλά και από τα χημικά συστατικά στην καθημερινότητά τους. Η κρυσταλλική πέτρα είναι ιδανική για την ευαίσθητη επιδερμίδα: αν έχεις αυτόν τον τύπο δέρματος και παρατηρείς κοκκινίλα ή ερεθισμό στη μασχάλη μετά τη χρήση συμβατικών αποσμητικών, τότε έχει έρθει η στιγμή να κάνεις την αλλαγή.

Υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για μικρά εξανθήματα μετά τη χρήση κρυστάλλου, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η επιδερμίδα κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και αντιδρά στα συστατικά κατά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, το ρίσκο για αλλεργικές αντιδράσεις από τη χρήση αποσμητικών κρυστάλλων είναι πολύ μικρότερο.

Σημείωσε ότι αν υποφέρεις από υπερβολική εφίδρωση, ίσως να μη σε καλύπτει απόλυτα αυτή η λύση.

Πώς να χρησιμοποιήσεις έναν αποσμητικό κρύσταλλο

  • Άπλωσέ τον σε καθαρό και νωπό δέρμα, ιδανικά μόλις βγεις από το ντους, για να εμποδίσεις τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία.
  • Αν χρησιμοποιείς τον κρύσταλλο στη φυσική μορφή του, βρέξε τον με νερό για να γλιστράει καλύτερα πάνω στην επιδερμίδα.
  • Αν χρησιμοποιείς αποσμητικό και σε άλλα σημεία του σώματός σου, καλό είναι να έχεις ένα προϊόν αποκλειστικά για τη μασχάλη και ένα άλλο για τις υπόλοιπες περιοχές. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζεις την εξάπλωση των μικροβίων.
  • Σταμάτα τη χρήση αν σου προκαλέσει οποιοδήποτε ερεθισμό. Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, επισκέψου δερματολόγο.

Το ΟW προτείνει

–Ice Guard Spray, Optima

Υποαλλεργικό και άοσμο αποσμητικό σε μορφή σπρέι, από φυσικά μεταλλικά άλατα, χωρίς άρωμα, οινόπνευμα και αλουμίνιο. Κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα και άλλες περιοχές του σώματος, εκτός από τη μασχάλη.

–Ορυκτός αποσμητικός κρύσταλλος, Bioleon

100% φυσικό, υποαλλεργικό προϊόν σε μορφή stick, χωρίς οινόπνευμα, συντηρητικά, συνθετικά πρόσθετα. Κατάλληλο για άντρες και γυναίκες.

–Ορυκτός αποσμητικός κρύσταλλος σε μορφή stick, Vitamelia

Παράγεται με φυσικό τρόπο στα νησιά Cebu στον Ειρηνικό Ωκεανό από 100% φυσικά ορυκτά άλατα. Εξουδετερώνει αποτελεσματικά τα βακτήρια που ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές χωρίς να μπλοκάρει τους σμηγματογόνους αδένες, και προσφέρει 24ωρη προστασία ακόμα και στην πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

 

–Mineral Roll-On Vegan Deodorant, Crystal

Η μάρκα που εφηύρε το αποσμητικό σε μορφή κρυστάλλου. Το vegan και cruelty-free αποσμητικό σώματος σε μορφή roll-on προσφέρει 24ωρη προστασία και εμποδίζει την κακοσμία από τις μασχάλες και τα πόδια αντρών και γυναικών. Δεν περιέχει άλατα αλουμινίου και άρωμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.