Χριστίνα Αβδίκου

ΑΡΩΜΑΤΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσεις αν ένα άρωμα είναι γνήσιο ώστε να σου προσφέρει την πολύτιμη παρέα του όπως αξίζει στο όνομά του. Αρκεί να δώσεις λίγη προσοχή αλλά και να κάνεις τις αγορές σου επιφυλακτικά.

Κάθε τόσο διαβάζουμε για επιδρομές των αρχών και κατασχέσεις χιλιάδων αρωμάτων μαϊμού, που δεν προορίζονται μόνο για το παραεμπόριο αλλά κάποιες φορές καταλήγουν και στα ράφια φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων. Είναι αναμενόμενο πως σε μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ θα ανθίζει και η παράνομη κατασκευή και διακίνηση προϊόντων: ένα στοιχείο που βρήκαμε είναι ότι, μεταξύ 2017 και 2018, στη Μεγάλη Βρετανία κατασχέθηκαν πάνω από 2,2 εκατομμύρια ψευδεπίγραφα προϊόντα περιποίησης, ανάμεσά τους και αρώματα.

Θα μας ρωτήσεις πόσο κακό είναι να αγοράσεις ένα άρωμα που μπορεί να μην είναι αυθεντικό αλλά θα σου κοστίσει φθηνότερα. Πολύ, θα σου απαντήσουμε. Το άρωμα μαϊμού δεν είναι τσάντα, που το μόνο αρνητικό της είναι ότι θα φθαρεί γρήγορα και ίσως επισύρει τα υποτιμητικά σχόλια όσων καταλάβουν ότι είναι μαϊμού. Τα ψευδεπίγραφα αρώματα φτιάχνονται με φθηνές πρώτες ύλες, δηλαδή χημικά και συνθετικά που μπορεί να προκαλέσουν από ερεθισμούς, πονοκεφάλους, ναυτία και αναπνευστικά προβλήματα μέχρι, μακροπρόθεσμα, νευρολογικές διαταραχές και φωτοδερματίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια, που το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύτηκε λόγω κορονοϊού, ο αριθμός των αρωμάτων μαϊμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι επιτήδειοι έχουν εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τη στιγμή που μας καρφώνεται η ιδέα να αποκτήσουμε κάτι, το παραγγέλνουμε με μερικά κλικ στο Internet, εξαντλώντας την καταναλωτική μας ευσυνειδησία στην εύρεση της φθηνότερης τιμής.

πώς να ξεχωρίσεις τα αυθεντικά αρώματα
Χριστίνα Αβδίκου

Προσέχουμε από πού κάνουμε αγορές

Πρώτος και βασικός κανόνας, λοιπόν, είναι ότι αγοράζουμε αρώματα μόνο από αξιόπιστες πηγές. Στα αναγνωρισμένα φυσικά και ηλεκτρονικά μαγαζιά οι πιθανότητες να βρεις πλαστά αρώματα είναι μηδενικές. Ειδικά για το Internet, επιλέγουμε είτε ένα γνωστό κατάστημα είτε κάποιο που έχει πολλές θετικές αξιολογήσεις.

Αξίζει να διαθέσεις λίγο χρόνο για να τσεκάρεις ποιοι είναι οι επίσημοι διανομείς του brand που υπογράφει το άρωμα το οποίο σε ενδιαφέρει να αγοράσεις – θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά κάθε οίκος διαθέτει μια τέτοια λίστα. Σε υποθέσεις που οι αρχές εντόπισαν και κατάσχεσαν πλαστά αρώματα, αυτά προορίζονταν για πώληση ή διακινούνταν ήδη σε ψηφιακούς χώρους όπως το Marketplace του Facebook. Να γνωρίζεις επίσης ότι τα αρώματα που κυκλοφορούν σε απομιμήσεις είναι σχεδόν αποκλειστικά τα κλασικά και εμβληματικά best sellers, οπότε πρέπει να δίνεις μεγαλύτερη προσοχή αν θέλεις να αποκτήσεις π.χ. το Chanel No5 ή το J’ Adore του οίκου Dior.

Το περιτύλιγμα προδίδει πολλά!

Δεν είναι τυχαίο που τα αρώματα κοστίζουν ακριβά. Τα πάντα, από το περιτύλιγμα και τα εμπορικά σήματα μέχρι την εσωτερική συσκευασία και το μπουκάλι, μαζί φυσικά με το πολυπόθητο αρωματικό υγρό, είναι προϊόν μιας λεπτομερούς και λεπτολόγας διαδικασίας παραγωγής. Αν θέλεις να το παίξεις λαγωνικό, ξεκίνα από το εξωτερικό σελοφάν, που πρέπει να τυλίγει τη συσκευασία ατσαλάκωτα. Στη συνέχεια, αναζήτησε πάνω στο κουτί το barcode, τον σειριακό αριθμό, τον αριθμό της παρτίδας, τα βασικά συστατικά, τον βαθμό αλκοόλ και τη σήμανση της οικολογικής συσκευασίας. Όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν στο κουτί, να είναι τυπωμένα πάνω του και όχι κολλημένα με αυτοκόλλητο, ενώ πρέπει να είναι ίδια και με εκείνα που αναγράφονται πάνω στο μπουκάλι. Πολλές φορές, οι απομιμήσεις είναι τόσο κακοφτιαγμένες, ώστε ακόμα και η μάρκα μπορεί να είναι κολλημένη με αυτοκόλλητο!

Άνοιξε το κουτί και παρατήρησε τα εσωτερικά χαρτόνια που συγκρατούν το μπουκάλι. Πρέπει να το περικλείουν ασφυκτικά ώστε το μπουκάλι να μη μετακινείται, και να είναι κατασκευασμένα από γερό, καλής ποιότητας υλικό. Στη συνέχεια, πιάσε το μπουκάλι στα χέρια και σύρε τα δάχτυλά σου πάνω σε αυτό το κομψοτέχνημα. Το μπουκάλι του αρώματος είναι ένα πολύτιμο αντικείμενο από μόνο του, φτιαγμένο από μονοκόμματο γυαλί. Αν η επιφάνεια δεν είναι απόλυτα λεία και υπάρχουν συγκολλήσεις, τότε το άρωμα είναι μάλλον πλαστό.

Επίσης, στα γνήσια αρώματα το καπάκι είναι πολύ καλά σφαλισμένο και το σωληνάκι ψεκασμού είναι στο σωστό μήκος ώστε να μη λυγίζει.

Τέλος, το χρώμα κάνει τη διαφορά: στα γνήσια αρώματα το περιεχόμενο του μπουκαλιού είναι καθάριο, ενώ, στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να παρατηρήσεις ένα σκούρο ή θολό χρώμα, που είναι αποτέλσμα των φθηνών πρώτων υλών.

Εκπαίδευσε τη μύτη σου να αναγνωρίζει τα αρώματα μαϊμού

Αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με το άρωμα που έχεις αγοράσει, θα το έχεις καταλάβει από τον προσεκτικό έλεγχο που σου υποδείξαμε πώς να κάνεις. Υπάρχει όμως ένα ακόμα τεστ για να τσεκάρεις την αυθεντικότητα του προϊόντος στην περίπτωση που κάτι σου έχει ξεφύγει. Όπως γνωρίζεις, τον χαρακτήρα ενός αρώματος συνθέτουν οι νότες κορυφής, καρδιάς και βάσης, που συνδυάζονται από περιζήτητους αρωματοποιούς σε ένα αρμονικό, πολυεπίπεδο και πολύπλοκο σύνολο. Οι νότες κορυφής είναι εκείνες που πρωτομυρίζουμε και συνήθως υπάρχουν σε ένα άρωμα μαϊμού για να ξεγελούν. Στη συνέχεια όμως, αυτά τα αρώματα, πάλι εξαιτίας των φθηνών πρώτων υλών, αδυνατίζουν πολύ γρήγορα σε ένταση και δεν αφήνουν κανένα αρωματικό ίχνος πάνω στο δέρμα. Ένα ψέκασμα, λοιπόν, θα είναι το τελευταίο τικάρισμα στη λίστα για να βεβαιωθείς ότι έχεις αποκτήσει ένα αυθεντικό άρωμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.