Freepik

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ;

Προλαβαίνεις ακόμα να απαλλαγείς με λέιζερ από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αρκεί να έχεις τον ενδεδειγμένο φωτότυπο και να μη βγεις άμεσα στην παραλία για να μαυρίσεις.

Είναι μεγάλος βραχνάς εκείνες οι ενοχλητικές τρίχες σε διάφορα σημεία του σώματος σου που τις ξυρίζεις ή τις αφαιρείς με κερί και μετά από λίγο ξαναβγαίνουν. Ακόμα κι αν το ξυραφάκι, το κερί ή η αποτριχωτική κρέμα είναι ανέξοδες και εύκολες επιλογές, μπορεί να προκαλέσουν από ερεθισμό και φαγούρα μέχρι θυλακίτιδα.

Αν θέλεις δέρμα λείο σαν μετάξι, έτοιμο για παραλία, που θα παραμείνει έτσι για όλο το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερο, η πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και μόνιμη μέθοδος είναι η αποτρίχωση με λέιζερ. Το θέμα είναι: «επιτρέπεται» να την εφαρμόσεις τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ηλιοφάνεια γίνεται πιο έντονη;

Προλαβαίνεις να κάνεις λέιζερ την άνοιξη;

H απάντηση είναι «ναι», αλλά υπό προϋποθέσεις. Ο κανόνας λέει ότι η αποτρίχωση πρέπει να γίνεται πάντα σε επιδερμίδα που δεν είναι μαυρισμένη από τον ήλιο.

«Το πιο βασικό είναι να μην έχεις μαυρίσει, είτε από την έκθεση στον ήλιο, είτε από το σολάριουμ», τονίζει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Και μας εξηγεί γιατί ισχύει αυτός ο κανόνας αναλύοντας πώς το λέιζερ «καταστρέφει» την τρίχα: «Η ενέργεια που εκπέμπεται (σαν έντονο φως) δεσμεύεται από τη μελανίνη του δέρματος, η οποία σε, μη μαυρισμένο δέρμα, βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τον τριχικό θύλακα, και τον καταστρέφει. Έτσι, η τρίχα που δεσμεύει περισσότερη ενέργεια, διότι έχει περισσότερη μελανίνη γύρω της, είναι πιο εύκολο να καταστραφεί. Το φαινόμενο ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση».

Είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις λέιζερ με αποτρίχωση
Freepik

Ο φωτότυπος και το χρώμα της τρίχας επηρεάζει το αποτέλεσμα

Σημαντικό ρόλο παίζει, όμως, τόσο ο φωτότυπος του δέρματος όσο και το lifestyle. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά μας κάτω από τον ήλιο και το πόσο εύκολα μαυρίζουμε.

Γενικά, οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι με σκούρα τριχοφυΐα είναι πιο ευνοημένοι και ασφαλείς να κάνουν αποτρίχωση. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, αν δεν έχεις μαυρίσει ακόμα και δεν σκοπεύεις να βγεις σύντομα στην παραλία για ηλιοθεραπεία, τότε μπορείς να ξεκινήσεις άφοβα και άμεσα αποτρίχωση με λέιζερ σε όποιο σημείο του σώματος θέλεις. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για τον ανοιχτό φωτότυπο με ξανθές και άσπρες τρίχες, γιατί το λέιζερ δεν τις «πιάνει». Τα σκουρόχρωμα άτομα που έχουν φωτότυπο 5, δηλαδή μελαμψό δέρμα που μαυρίζει εύκολα, και 6, δηλαδή μαύρο δέρμα, χρειάζονται ειδικά λέιζερ νέας γενιάς, γιατί με τα πιο διαδεδομένα, όπως το λέιζερ με Αλεξανδρίτη, κινδυνεύουν να πάθουν έγκαυμα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο χρόνος εφαρμογής της αποτρίχωσης εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής σου. Για παράδειγμα, αν παίρνεις την άδειά σου μέσα στον Αύγουστο, μπορείς άνετα να ξεκινήσεις την αποτρίχωση αυτή την περίοδο και να τη συνεχίσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού λίγο πριν φύγεις για τις διακοπές σου. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάνεις τις βουτιές σου τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, φρόντισε να μη μαυρίσεις στα σημεία που αποτριχώνεις.

Freepik

Γενικά, το ζητούμενο είναι να μη μαυρίσεις πριν αλλά και μετά την αποτρίχωση αν θέλεις να την επαναλάβεις. Επιπλέον, πριν και έπειτα από κάθε συνεδρία χρειάζεται να αποφεύγεις τον ήλιο για λίγες μέρες μέχρι να φύγει ο ερεθισμός.

Στην περίπτωση που μαυρίσεις πρέπει να διακόψεις αμέσως και να συνεχίσεις το φθινόπωρο, γιατί κινδυνεύεις να πάθεις έγκαυμα. Θα το καταλάβεις από το σημάδι στο μαγιό: αν το δέρμα σου είναι δύο τόνους πιο σκούρο από το κανονικό, ενδεχομένως να μην μπορείς να κάνεις αποτρίχωση.

5 σημεία που θέλουν προσοχή

1. Ποιες περιοχές είναι ιδανικές για αποτρίχωση το καλοκαίρι

Οι περιοχές του σώματος που δεν μαυρίζουν, όπως το μπικίνι και η μασχάλη μπορούν να υποβληθούν σε αποτρίχωση άφοβα και με ασφάλεια όλο τον χρόνο.

Είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις λέιζερ με αποτρίχωση
Freepik

2. Αποτρίχωση και ηλιοθεραπεία

Η Βάλια Μουσάτου επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις περισσότερο από 2-3 μέρες μετά την αποτρίχωση για να αφεθείς στα χάδια του ήλιου.

3. Το αντηλιακό είναι must!

Όπως προαναφέραμε, είναι υποχρεωτικό να φοράς αντηλιακό για προστασία ευρέος φάσματος από την UVA και τη UVB, με δείκτη προστασίας SPF 50. Φυσικά, χρειάζεται να επαναλαμβάνεις την επάλειψή του ανά δύο ώρες. Βέβαια, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεις συνολικά την έκθεση στον ήλιο, γιατί έτσι θα δεις καλύτερα αποτελέσματα και, το βασικότερο, δεν κινδυνεύεις να πάθεις έγκαυμα.

4. Γυμναστήριο και αποτρίχωση δεν πάνε μαζί

Επειδή με την αποτρίχωση οι πόροι ανοίγουν, η επιδερμίδα σου γίνεται πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στη φλεγμονή. Απόφυγε το γυμναστήριο, τη σάουνα, το τζακούζι ή την πισίνα για κάποιες μέρες.

5. Απόφυγε τα self-tan προϊόντα

Λόγω της σύνθεσής τους, τα προϊόντα αυτομαυρίσματος προσφέρουν χρυσαφένιο χρώμα στο σώμα σου χωρίς ήλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν ένα σάκχαρο, το DHA, το οποίο αλληλεπιδρά και οξειδώνει τα αμινοξέα που βρίσκονται στα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.