iStock

ΕΧΕΙΣ ΚΑΦΕ ΚΗΛΙΔΕΣ; ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να διώξεις τις καφέ κηλίδες και το μέλασμα, σε ένα εξειδικευμένο δερματολογικό ιατρείο.

Κάθε πρωί που ξυπνάω και κοιτάζομαι στον καθρέφτη, έρχομαι αντιμέτωπη με μια μεγάλη κηλίδα που έχω στο δεξί μου μάγουλο και με ενοχλεί πολύ. Το καλοκαίρι γίνεται πιο έντονη, τον χειμώνα «σβήνει», αλλά δεν χάνεται ποτέ.

Μετά τις περσινές διακοπές δοκίμασα επιφανειακά peeling με βιταμίνες και οξέα φρούτων σ’ ένα δερματολογικό ιατρείο, που φρέσκαραν και φώτισαν το πρόσωπό μου και έκαναν την καφέ κηλίδα να εξασθενήσει. Όταν σταμάτησα όμως τις συστηματικές επισκέψεις, είδα την κηλίδα να επανέρχεται δριμύτερη, σαν να μου έλεγε: «Δεν θα με ξεφορτωθείς τόσο εύκολα αν δεν δείξεις επιμονή και συνέπεια!» Για να είμαι δίκαιη με τη δερματολόγο που με κούραρε, με είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό!

Οι δερματολόγοι κατηγοριοποιούν τις μελαγχρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος που δεν αποτελούν ιατρικό αλλά αισθητικό πρόβλημα σε τρεις κατηγορίες:

  • στις κηλίδες ή πανάδες που οφείλονται στη φωτογήρανση,
  • στo μέλασμα που είναι πολυπαραγοντικό (π.χ. ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη, λήψη φαρμάκων, γενετική προδιάθεση, υπεριώδη ακτινοβολία),
  • στις φακίδες που ξεθωριάζουν ή εξαφανίζονται όσο μεγαλώνουμε.

Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την υπερμελάγχρωση έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τον τελευταίο καιρό. Αν σε απασχολούν και σένα οι μελαγχρωματικές βλάβες, ακολούθησε μια βασική αρχή: η αντιμετώπισή τους είναι μια διαδικασία που διαρκεί όλον τον χρόνο. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο κάνεις θεραπείες στο ιατρείο, ενώ το καλοκαίρι κάνεις συντήρηση.

Οι άντρες μην επαναπαύεστε: παρόλο που οι καφέ κηλίδες είναι το τρίτο στη σειρά δερματικό θέμα ανησυχίας των γυναικών, απασχολεί και εσάς, αν και σε πολύ μικρότερο ποσοστό, αφού έχετε καλύτερη ποιότητα δέρματος, το οποίο αντιστέκεται περισσότερο στη φωτογήρανση.

καφέ κηλίδες
iStock

Ηλιακή ακτινοβολία και κηλίδες

Οι καφέ κηλίδες είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές υπερμελάγχρωσης. Ο ήλιος διεγείρει τη διαδικασία της μελάγχρωσης με την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή της φυσικής χρωστικής που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάει την επιδερμίδα να αμύνεται και να προστατεύεται από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η παραγωγή μελανίνης απορρυθμίζεται ή δεν κατανέμεται με ίσο τρόπο σε όλη την επιδερμίδα, οπότε υπάρχει υπερβολική παραγωγή.

Έτσι, εμφανίζονται οι καφέ κηλίδες. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό φταίει κυρίως η δική σου σχέση με τον ήλιο! Αν έχεις εκθέσει το δέρμα σου στην ηλιακή ακτινοβολία για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μάλιστα σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας (ναι, μιλάμε για το καλοκαίρι κι εκείνες τις απαγορευμένες ώρες μεταξύ 11 και 3), όπως έχω κάνει κι εγώ, οι καφέ κηλίδες «καιροφυλακτούν» πολύ καιρό στις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, πριν ανέβουν στην ανώτερη. Εκτός από το πρόσωπο, τις εντοπίζεις στα χέρια και στο ντεκολτέ.

Έχε υπόψη σου ότι το δέρμα που έχει υποστεί πρόσφατα φλεγμονή ή τραυματισμό, όπως χειρουργική ουλή, ακμή, έκζεμα, έγκαυμα, δερματίτιδα, μπορεί να αναπτύξει σημάδια μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης ακόμα πιο εύκολα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Αυτά τα σημάδια είναι πιο συνηθισμένα σε σκούρους φωτότυπους, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν και στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

Ορμόνες και μέλασμα

Το μέλασμα ή χλόασμα εμφανίζεται κυρίως μετά τα 30, σε περιοχές του προσώπου όπως τα ζυγωματικά, οι παρειές, το άνω χείλος, το μέτωπο, αλλά και σπανιότερα στα μπράτσα, στο στέρνο και στα χέρια. Είναι πιο σκούρο και επίμονο από την κηλίδα και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως προαναφέραμε: ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης (το 15%-50% των εγκύων παρουσιάζουν μέλασμα), εμμηνόπαυσης ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και στην υπεριώδη ακτινοβολία και στην κληρονομικότητα! Το μέλασμα που οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες συνήθως υποχωρεί ή μειώνεται αισθητά μετά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, όταν οι ορμόνες επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Ωστόσο, αν δεν θέλεις να περιμένεις μέχρι τότε, άρχισε να εφαρμόζεις εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα που στοχεύουν στην πρόληψη και διόρθωση των μελαγχρώσεων. Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου αναφέρει ότι για τους περισσότερους το μέλασμα αποτελεί ένα χρόνιο και επίμονο αισθητικό πρόβλημα με εξάρσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Φακίδες

Εμφανίζονται στο πρόσωπο στην παιδική και εφηβική ηλικία, κυρίως σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, κόκκινα και ξανθά μαλλιά. Καθώς μεγαλώνουμε, σβήνουν ή εξαφανίζονται.

καφέ κηλίδες
iStock

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερμελάγχρωση στο ιατρείο

  • Με peeling ήπιου και επιφανειακού ή μέτριου βάθους, που περιέχουν ειδικά απολεπιστικά χημικά διαλύματα, συνδυάζουν βιταμίνες και οξέα, και εφαρμόζονται τοπικά ή σε όλο το πρόσωπο.
  • Με laser με τη νέα τεχνολογία Pico, η οποία έχει καλή απόδοση στην αντιμετώπιση των μελαγχρωματικών βλαβών κάθε τύπου, χωρίς να καταστρέφει την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος. Μια δοκιμή θα σε πείσει. Βέβαια, μην περιμένεις ότι θα το κάνεις μια φορά και θα ξεμπερδέψεις για πάντα. Αν πρόκειται για μέλασμα, τότε μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες, ενώ η επιφανειακή κηλίδα συνήθως αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Είναι σημαντικό να την προλάβεις αμέσως, καθώς οι βαθιές κηλίδες είναι επίμονες και συνήθως υποτροπιάζουν!
  • Με μεσοθεραπεία με μικροβελονισμό (microneedling), που διοχετεύει λευκαντικές ουσίες κάτω από την επιδερμίδα.
  • Σύμφωνα με τη Βάλια Μουσάτου, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις, μπορεί να γίνει λήψη τρανεξαμικού οξέος από το στόμα για 3-4 μήνες, που σταθεροποιεί το μέλασμα.

Πρωτόκολλο για το σπίτι

  • Βάλε στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου ειδικές λευκαντικές κρέμες που θα σου συνταγογραφήσει ο δερματολόγος: τον χειμώνα πιο δυνατές με υδροκινόνη και το καλοκαίρι με διαφορετικές λευκαντικές ουσίες, όπως η αρβουτίνη, η βιταμίνη C, το κοχικό και αζελαϊκό οξύ.
  • Υιοθέτησε το δίπτυχο του ισχυρού ορού με βιταμίνη C, φλορετίνη και φερουλικό οξύ το πρωί και με ρετινόλη το βράδυ, αλλά τον χειμώνα.
  • Απόφυγε την άμεση έκθεση στον ήλιο και κάλυψε το δέρμα σου με καπέλο, ελαφριά υφάσματα αλλά και μια anti-spot αντηλιακή κρέμα με δείκτη SPF 30 – 50, υψηλή UVA προστασία καθώς και συστατικά που δρουν κατά των κηλίδων. Μην ξεχνάς να ανανεώνεις την επάλειψη του αντηλιακού ανά τρεις ώρες ακόμα και αν είσαι στην πόλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.