iStock

ΕΧΕΙΣ ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ; ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ

Επειδή το μικτό δέρμα είναι κάπως αναποφάσιστο με τα χαρακτηριστικά του, σου δείχνουμε πώς να το περιποιηθείς για να το φέρεις σε ισορροπία.

Το μικτό δέρμα έχει μια… διχασμένη προσωπικότητα! Ένας μέρος του προσώπου είναι επιρρεπές στην ξηρότητα και ένα άλλο στη λιπαρότητα. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόσωπο με μεικτό δέρμα, το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι (η λεγόμενη ζώνη Τ) εμφανίζουν λιπαρότητα, ενώ τα μάγουλα ξηρότητα. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η ανισορροπία στην παραγωγή σμήγματος: στη ζώνη Τ παράγεται υπερβολικό σμήγμα, που προκαλεί γυαλάδα και τάση για ακμή, ενώ τα μάγουλα έχουν μια τάση για αφυδάτωση, ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα.

Επίσης, το μικτό δέρμα χαρακτηρίζεται από διαφορετικές υφές: υπάρχουν περιοχές με διεσταλμένους πόρους και άλλες που είναι πιο λεπτές και ευαίσθητες.

Αν και το μικτό δέρμα είναι θέμα κληρονομικότητας, οι κλιματικές συνθήκες, οι ορμονικές διαταραχές, το στρες αλλά και τα σκληρά προϊόντα περιποίησης, μπορεί να επηρεάσουν την κατάστασή του αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος ή την ξηρότητα, και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανισορροπία στο δέρμα.

Άρα, η ισορροπία είναι το παν! Μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο τι πρέπει να κάνεις και σε ποια περιοχή του προσώπου, αλλά μην ανησυχείς. Παρακάτω, σου δίνουμε έναν μπούσουλα για να φροντίζεις το μεικτό δέρμα σου με τον καλύτερο τρόπο.

3 πράγματα που χρειάζεται να κάνεις αν έχεις μικτό δέρμα

Καθαρισμός

Χρειάζεσαι ένα αφρώδες προϊόν καθαρισμού, το οποίο απομακρύνει ήπια την υπερβολική λιπαρότητα, χωρίς να αφαιρεί την υγρασία και να αφυδατώνει τις ξηρές περιοχές του προσώπου. Μπορεί να είναι ένα ήπιο προϊόν με ceramides, τα οποία καθαρίζουν και ταυτόχρονα ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, ή με βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), όπως το σαλικυλικό οξύ, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή του σμήγματος και καθαρίζει σε βάθος τους πόρους.

Στη συνέχεια, ένα toner χωρίς αλκοόλ θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις και το τελευταίο υπόλειμμα από το μακιγιάζ και τους ρύπους, και θα εξισορροπήσει τα επίπεδα του pH.

μεικτό δέρμα
iStock

Απολέπιση

Η τακτική χημική απολέπιση, μια φορά την εβδομάδα, είναι απαραίτητη, γιατί απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και διατηρεί τους πόρους καθαρούς.

Περιποίηση

Το μικτό δέρμα έχει ανάγκη από ενυδάτωση με προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ. Είναι σημαντικό τα προϊόντα που επιλέγεις να έχουν την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» (non comedogenic). Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν φαγέσωρες, δηλαδή λευκά και μαύρα στίγματα, και δεν φράζουν τους πόρους.

μεικτό δέρμα
iStock

Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να φορτώνεις την επιδερμίδα σου με βαριά προϊόντα, γιατί μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους, αλλά να προτιμάς ελαφριές και λεπτόρρευστες υφές, όπως το τζελ και η λοσιόν. Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξεχωριστά μια πλούσια κρέμα στα ξηρά μάγουλα.

Για το τελευταίο βήμα της περιποίησης χρειάζεσαι και ένα oil-free αντηλιακό, γιατί με την εφίδρωση μπορεί να επιταχυνθεί η λιπαρότητα και να προκληθεί ακμή από τα αντηλιακά φίλτρα.

Τι να αποφεύγεις αν έχεις μικτό δέρμα;

  • Τα σκληρά και ερεθιστικά συστατικά, το άρωμα και το οινόπνευμα.
  • Να πιάνεις το πρόσωπό σου. Αυτή η κακή συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσεις φραγμένους πόρους και άλλες ατέλειες.
  • Τη μηχανική απολέπιση. Οι φυσικοί κόκκοι από ζάχαρη, αλάτι, ελιά, που περιέχουν τα προϊόντα scrub, είναι σκληρά για την επιδερμίδα και μπορεί να την τραυματίσουν.
  • Το καυτό ντους, που έτσι κι αλλιώς είναι ό,τι χειρότερο για την επιδερμίδα, αφού αφαιρεί τα φυσικά λιπίδιά της και αποδιοργανώνει τον επιδερμιδικό φραγμό. Προτίμησε το χλιαρό νερό, ειδικά αν πλένεις το πρόσωπο σου την ώρα που κάνεις ντους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.