iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΣΤΟ «ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

Υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή στο πρόσωπο όπου είναι απαγορευτικό να πειράζεις τα σπυράκια. Δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται «τρίγωνο του κινδύνου»!

Είναι πολύ σπαστικό ένα σπυράκι στη μύτη. Ειδικά όταν μεγαλώνει και κοντεύει να σπάσει, είναι αντιαισθητικό, ενοχλητικό και συνήθως πονάει. Άσε που σε κάνει να νιώθεις απίστευτα άβολα, νομίζοντας ότι όλοι το κοιτάνε όταν σου μιλάνε. Πράγμα που, μεταξύ μας, είναι πολύ πιθανό.

Πριν κάνεις την παραμικρή κίνηση να το πειράξεις και να… απολαύσεις τη στιγμή που το σπας, διάβασε προσεκτικά γιατί πρέπει να το αφήσεις στην ησυχία του.

Γιατί δεν πρέπει να σπας τα σπυριά στο «τρίγωνο του κινδύνου»

Γενικά, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να σπας τα σπυράκια στο πρόσωπο, ειδικά όταν βρίσκονται στο ισοσκελές τρίγωνο που καλύπτει νοητά τη μύτη: η άνω γωνία αυτού του τριγώνου βρίσκεται στη γέφυρα της μύτης μεταξύ των ματιών και οι άλλες δύο στις άκρες των χειλιών.

Γιατί δεν πρέπει να σπας τα σπυράκια στο «τρίγωνο του κινδύνου»
iStock

Η περιοχή αυτή αποκαλείται «τρίγωνο του κινδύνου» και δεν είναι τυχαίο που έχει αυτό το τρομακτικό όνομα. Εκεί υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο. Μια πιθανή μόλυνση σε αυτή τη ζώνη του προσώπου από σπάσιμο σπυριού μπορεί να έχει αρνητικές περιπτώσεις ακόμη και στην υγεία ολοκλήρου του οργανισμού. Μπορεί δηλαδή να επεκταθεί στον εγκέφαλο και να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, από μηνιγγίτιδα μέχρι θρόμβωση στον σηραγγώδη κόλπο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και θάνατο.

Το τελευταίο σενάριο ακούγεται πράγματι πολύ ζοφερό, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Ωστόσο, είναι σίγουρα ένα ρίσκο που δεν θέλεις να πάρεις!

Υπάρχουν όμως κι άλλοι, λιγότερο σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεις να σπας σπυράκια ακόμα κι αν σε εκνευρίζουν πολύ.

– Μπορεί να εμφανιστούν περισσότερα σπυράκια

Καταρχάς, η κίνηση αυτή μπορεί να σου προκαλέσει πόνο και πρήξιμο ή οίδημα στο σημείο του σπυριού. Επίσης, μπορεί η φλεγμονή να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του προσώπου, με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν τα σπυράκια παντού και να πάθεις σοβαρή μόλυνση.

– Θα μείνουν σημάδια και ουλές

Όταν σπας ή πειράζεις ένα σπυράκι, προκαλείς φυσικό τραύμα σε ένα ήδη ερεθισμένο σημείο. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να μείνουν στο πρόσωπό σου σημάδια και ουλές.

Επιπλέον, σαν αντίδραση σε αυτόν τον τραυματισμό το σώμα θα προσπαθήσει να θεραπεύσει την πληγή παράγοντας μελανίνη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση και εμφάνιση σκούρων κηλίδων.

Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι όσο ενοχλητικό και αντιαισθητικό κι αν είναι ένα σπυρί στη μύτη, το σημάδι που θα σου αφήσει με το ζούληγμα μπορεί να μείνει για ακόμα περισσότερο καιρό. Γι’ αυτό κάνε υπομονή!

Γιατί δεν πρέπει να σπας τα σπυράκια στο «τρίγωνο του κινδύνου»
iStock

Πώς θα φύγουν τα σπυράκια χωρίς να τα σπάσεις

  • Μην κάνεις απολύτως τίποτα. Άφησέ το στην ησυχία του και σε διαβεβαιώνουμε ότι θα εξαφανιστεί μόνο του κάποια στιγμή.
  • Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να σπάσεις το ενοχλητικό σπυράκι, χρησιμοποίησε ειδικές κρέμες με σαλυκιλικό οξύ ή τα patches ακμής. Πρόκειται για διάφανα αυτοκόλλητα επιθέματα, που εφαρμόζονται με ακρίβεια στις μικρές περιοχές του προσώπου και είναι εμπλουτισμένα με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ και το tea tree oil, τα οποία μειώνουν και εξυγιαίνουν τις ατέλειες, περιορίζουν την ερυθρότητα και βοηθούν το σπυράκι να μαραθεί πιο γρήγορα. Αν το σπυράκι σου είναι εσωτερικό, πονάει, κοκκινίζει αλλά δεν έχει «μύτη», μια κρέμα με αντιβιοτικό ή κορτιζόνη θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Πάντως, αν δεν αντισταθείς και από το σπάσιμο του σπυριού εμφανίσεις πυρετό ή έντονη ερυθρότητα που εξαπλώνεται προς τα μάτια, συμβουλεύσου άμεσα παθολόγο ή δερματολόγο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ακόμα και εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.