iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΟ ΠΙΓΟΥΝΙ ΣΟΥ

Το «μυστήριο» του γιατί οι γυναίκες μεγαλώνοντας βγάζουν τρίχες στο πιγούνι έχει μια απλή οργανική εξήγηση.

Τα laser έχουν σώσει οικογένειες – ιδιαίτερα ανθρώπων με ανεπιθύμητη έντονη τριχοφυΐα. Αν έχει τύχει να περάσεις τη διαδικασία και είσαι γυναίκα, γνωρίζεις πως υπάρχει ένας εχθρός που δεν μπορείς να εξαφανίσεις οριστικά: είναι οι τρίχες στο πιγούνι και αυτές που έχουμε στο μουστάκι. Ό,τι κι αν κάνεις, ενδέχεται να εμφανιστούν πάλι, αφού τις «κατευθύνουν» οι ορμόνες μας.

Άσε που και όσες δεν τις είχαμε σε νεότερες ηλικίες, τις βλέπουμε μπροστά μας (δηλαδή, πάνω μας) καθώς οδεύουμε προς την προεμμηνόπαυση. Τότε που παθαίνουν νέα «τρέλα» οι ορμόνες μας.

Όπως εξηγεί η Dr Ana Kausel, ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, «καθώς γερνάμε και μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση, η μέχρι τότε ορμονική ισορροπία αλλάζει. Όταν συμβεί αυτό, οι τρίχες μπορεί να φυτρώσουν εκεί που δεν υπήρχαν πριν. Όλες οι γυναίκες έχουν και οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Στα αναπαραγωγικά μας χρόνια, τείνουμε να έχουμε περισσότερα οιστρογόνα από τεστοστερόνη. Αυτό εξισορροπεί τις παρενέργειες της τελευταίας. Όσο μεγαλώνουμε, υπάρχει μεγαλύτερη ανισορροπία, καθώς τα οιστρογόνα εξαφανίζονται, αλλά η παραγωγή τεστοστερόνης διατηρείται στα προηγούμενα επίπεδα. Έτσι τα ανδρογόνα (βλ. ομάδα ορμονών που περιλαμβάνει την τεστοστερόνη) γίνονται πιο ισχυρά και οδηγούν σε παρενέργειες. Μια είναι οι τρίχες στο πιγούνι».

τρίχες στο πιγούνι
iStock

Τα ανδρογόνα αλληλεπιδρούν με τους θύλακες των τριχών και τους ενεργοποιούν για να παράγουν τρίχες ή μαλλιά που είναι πιο μακριά, πιο πυκνά και πιο βαθιά ριζωμένα – όπως τα γένια. Καθώς το σώμα μιας γυναίκας παράγει λιγότερα οιστρογόνα και γίνεται κυρίαρχη η τεστοστερόνη, αυξάνονται οι πιθανότητες να φυτρώσουν τρίχες στο πρόσωπο.

Προφανώς και αυτό δεν συμβαίνει σε απόλυτο βαθμό. Όπως με ό,τι άλλο συμβαίνει στο σώμα μας, έτσι και οι τρίχες στο πιγούνι εξαρτώνται και από τα γονίδια μας. Οι θύλακες των τριχών είναι μοναδικοί και η ευαισθησία τους στα ανδρογόνα διαφέρει ανά άτομο. Έτσι, ένα άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει τρίχες στο πιγούνι, εάν άλλες γυναίκες στην οικογένεια έχουν επίσης.

Εάν η ανάπτυξη τριχών στο πιγούνι είναι μεγάλη, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε έναν επαγγελματία υγείας για μια εξέταση αίματος.

Πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε τις τρίχες στο πιγούνι

Σου είπα ήδη πως με το laser θα δεις αποτέλεσμα, αλλά ενδέχεται να επανεμφανιστούν και να χρειαστούν νέες συνεδρίες. Εάν οι τρίχες είναι γκρίζες ή λευκές, δεν έχουν μελανίνη για να τις πιάσει το laser. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται διαθερμία, δηλαδή καυτηριασμός, με βελόνα από δερματολόγο ή αισθητικό.

Αποτέλεσμα θα δεις και με την ηλεκτρόλυση, όπως και με συνταγογράφηση αντι-ανδρογόνων φαρμάκων, μόνο αν ο γιατρός μας κρίνει πως τα χρειαζόμαστε.

Οι αποτριχωτικές κρέμες ενδέχεται να ερεθίσουν την περιοχή και ίσως να κάψουν το δέρμα αν τις αφήσουμε να δράσουν για πολλή ώρα. Σίγουρα δεν θα προσφέρουν μόνιμη λύτρωση. Η αποτρίχωση συμβάλει στην περαιτέρω χαλάρωση του δέρματος που τραβιέται, συν του ότι υπάρχει το ρίσκο να αφυδατώσουμε, να ερεθίσουμε και να κάψουμε την περιοχή. Το τσιμπιδάκι μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει θυλακίτιδα.

Υπάρχει επίσης ένας ισχυρισμός ότι με τσιμπιδάκια, κερί κ.λπ. μπορεί οι τρίχες να ξαναβγούν πιο δυνατές, όμως η Dr. Angela Lamb, από το Mount Sinai, λέει ότι αυτό είναι μύθος. Όπως εξηγεί, η αφαίρεση τριχών με κερί, τσιμπιδάκι ή κλωστή μπορεί να μειώσει την τριχοφυΐα, αφού κατά την αφαίρεση των τριχών κάποιοι θύλακες καταστρέφονται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.