iStock

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Το κερί πονάει, το ξυράφι θέλει εφαρμογή κάθε τρεις και λίγο. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι δεν θέλεις ίχνος τρίχας πάνω σου, γι’ αυτό σε βοηθάμε να βρεις την καταλληλότερη μέθοδο αποτρίχωσης για σένα.

Όταν έρχεται η ώρα να απαλλαγείς από την τριχοφυΐα (ειδικά το καλοκαίρι αυτή η ώρα φτάνει συχνά!), αντιμετωπίζεις ένα από τα κλασικά διλήμματα ομορφιάς: Κερί ή ξυράφι; Μα, ειλικρινά, έχει πάρει καμία από εσάς μία οριστική απόφαση; Υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση σε αυτό το δίλημμα, ή μήπως κάθε γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιεί και τις δύο μεθόδους ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει και τις ανάγκες της; Είναι καλό να να εναλλάσσεις μεθόδους αποτρίχωσης, ή πρέπει να μένεις πιστή σε μία απ’ αυτές;

Επειδή δεν θέλουμε να σε αφήνουμε με απορίες, να σου απαντήσουμε ευθύς αμέσως ότι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείς το κεφάλι σου με διλήμματα. Μπορείς να διαλέξεις όποια μέθοδο σε βολεύει, αρκεί να υπολογίσεις κάποιους παράγοντες. Ας περάσουμε, λοιπόν, στις λεπτομέρειες.

Τα βασικά

Για την αποτρίχωση με κερί χρειάζεται να διαλέξεις το προϊόν (κρύο ή ζεστό κερί και ταινία) που θα χρησιμοποιήσεις στο σπίτι, ή να κλείσεις ραντεβού στον ειδικό που εμπιστεύεσαι. Και, φυσικά, να έχεις λίγη αντοχή στα λίγα δευτερόλεπτα μετά το –εφιαλτικό για κάποιες– «χρααατς» της αποτριχωτικής ταινίας. Σημείωσε ότι για να έχει αποτέλεσμα η αποτρίχωση με κερί, το μήκος της τρίχας πρέπει να είναι γύρω στον μισό πόντο και κάτι.

Αν δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις το κερί, ή δεν έχεις την υπομονή να φτάσει η τρίχα στο απαιτούμενο μήκος, μπες στο ντους και πιάσε το ξυράφι. Το ξύρισμα θα σου πάρει από λίγα έως δέκα λεπτά, ανάλογα με την περιοχή που θέλεις να αποτριχώσεις.

Pexels / Rocketmann Team

Τα οφέλη κάθε μεθόδου

Είναι γνωστό σε όλες μας ότι τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με κερί διαρκούν περισσότερο, γιατί η τρίχα αφαιρείται από τον θύλακα. Το δέρμα σου παραμένει απαλό για περισσότερο χρόνο, παρατηρείται λιγότερος ερεθισμός και οι τρίχες γίνονται λεπτότερες, δεν γυρίζουν προς τα μέσα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις σταματούν να βγαίνουν.

Το ξυράφι απομακρύνει τις τρίχες στην επιφάνεια, αλλά είναι η πιο γρήγορη, πιο πρακτική και λιγότερο επώδυνη λύση. Μπορείς να την εφαρμόζεις καθημερινά! Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις ξυράφι με δύο λεπίδες, δεν ρισκάρεις να τραυματίσεις ή να ερεθίσεις το δέρμα, ειδικά αν είναι ευαίσθητο.

κερί ή ξυράφι
iStock

Για πολλές γυναίκες, η διάρκεια του αποτελέσματος είναι βασικό κριτήριο επιλογής. Η επανεμφάνιση των τριχών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η περιοχή του σώματος, γι’ αυτό τα αποτελέσματα ποικίλουν. Ο γενικός κανόνας λέει ότι η αποτρίχωση με κερί διαρκεί τέσσερις εβδομάδες, ενώ το ξύρισμα χρειάζεται να το επαναλαμβάνεις ακόμη και καθημερινά ή μέρα παρά μέρα για να μη βλέπεις ίχνος τρίχας στο σώμα σου.

Σε ποιες περιοχές λειτουργεί αποτελεσματικά κάθε μέθοδος;

Το κερί ενδείκνυται για χρήση σε όλο το σώμα, αλλά αυστηρά όχι στο κεφάλι ή στο πρόσωπο, αν έχεις παχιές τρίχες εκεί. Το ίδιο ισχύει και για το ξυράφι, αλλά με αυτό πρέπει να λάβεις ορισμένες προφυλάξεις. Συγκεκριμένα, να μη χρησιμοποιείς κρέμες ξυρίσματος με έντονο άρωμα στην περιοχή του μπικίνι, γιατί σε αυτή την περιοχή το δέρμα είναι λεπτότερο και μπορεί να ερεθιστεί. Την ίδια δουλειά, δηλαδή να δημιουργήσει ένα στρώμα για να κυλίσει απαλά το ξυράφι, κάνει ένα προϊόν καθαρισμού χωρίς σαπούνι και άρωμα, ακόμη κι αν δεν δημιουργεί πλούσιο αφρό. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν με ενυδατικά συστατικά, θα ενυδατώσεις την επιδερμίδα σε αυτό το σημείο χωρίς να απομακρυνθούν τα φυσικά έλαιά της.

Pexels / Cottonbro Studio

Πώς να προετοιμάσεις την επιδερμίδα για την αποτρίχωση

Πριν την αποτρίχωση με κερί, κάνε ήπια απολέπιση με γάντι, βούρτσα (είναι το λεγόμενο dry brushing) ή ένα απολεπιστικό αφρόλουτρο. Επίσης, στο σώμα σου δεν πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα ενυδατικής κρέμας ή λαδιού, και στις μασχάλες σου υπολείμματα αποσμητικού. Βασικό είναι η τρίχα να εξέχει από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλιώς η αποτρίχωση με κερί είναι χαμένος κόπος.

Μπορείς επίσης να προετοιμάσεις κατάλληλα το δέρμα σου για όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη αποτρίχωση με ξυράφι. Απλώς κάνε απολέπιση στην περιοχή που θα ξυρίσεις, άπλωσε ένα προϊόν που θα τη μαλακώσει για να υποδεχτεί το κοφτερό ξυράφι και μετά το ξύρισμα εφάρμοσε μια ενυδατική κρέμα. Το προτιμότερο είναι να κάνεις την αποτρίχωση προς το τέλος του ντους, κάτω από χλιαρό προς ζεστό νερό. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες για κοψίματα και ερεθισμούς.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Όλες οι θεραπείες ομορφιάς μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί κάψιμο, ερεθισμός ή τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα. Απόφυγε το κερί αν παίρνεις αντιβιοτικά ή συνταγογραφημένα φάρμακα για την ακμή και κλείσε ραντεβού σε επαγγελματίες αισθητικούς. Μια βιαστική και άτσαλη αποτρίχωση με κερί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και σπάσιμο της τρίχας. Αν εμφανιστούν κόκκινα εξογκώματα που δεν περνούν με μία καταπραϋντική κρέμα, βαζελίνη ή υδροκορτιζόνη, συμβουλεύσου δερματολόγο, γιατί μπορεί να υπάρχει φλεγμονή στους θύλακες των τριχών που απαιτεί θεραπεία με κρέμα αντιβιοτικής ή στεροειδούς δράσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.