iStock

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ SERUM ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το πρόσωπό σου είναι μια ευαίσθητη περιοχή και έχει πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Μάθε πώς τις καλύπτουν το serum, γνωστό και μη εξαιρετέο, και το λάδι, που έκανε πιο πρόσφατα την άφιξή του στη ρουτίνα περιποίησης, αλλά και πότε ακριβώς τα χρειάζεσαι.

Εσύ τι χρησιμοποιείς στο πρόσωπο για να απαλύνεις την όψη των ρυτίδων και να δώσεις ομοιόμορφο τόνο στο δέρμα; Μα, φυσικά, το serum, που δεν μπορεί ποτέ να λείπει από τη ρουτίνα σου πρωί και βράδυ. Θα έβαζες όμως και λάδι για να κάνεις το δέρμα πιο απαλό; Πολλοί θα το απέφευγαν για πρακτικούς λόγους απορρόφησης. Όμως η ευεργετική δράση λαδιών όπως, από χοχόμπα ή μαρούλα, μπορεί να κάνει πέρα κάθε δισταγμό.

Οι ανάγκες του επιδερμικού φραγμού, που η δουλειά του είναι να αποτρέπει την απώλεια του νερού, να συγκρατεί τα λιπίδια και, γενικά, να είναι μια ασπίδα προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον, κάνουν απαραίτητη την εφαρμογή όχι μόνο του serum αλλά και ενός λαδιού για το πρόσωπο. Αν ο επιδερμικός φραγμός υποστεί βλάβες, το αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός, η αφυδάτωση και η θαμπή όψη. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις! Ας δούμε, τι κάνει καθένα από τα προϊόντα, αλλά και ποιοι τύποι δέρματος τα χρειάζονται.

Λάδι προσώπου για καλή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού

Τα λάδια εξασφαλίζουν την ισορροπία των λιπαρών οξέων και των λιπιδίων. Δεν περιέχουν νερό και η αποστολή τους είναι να μιμούνται τη φυσική παραγωγή σμήγματος. Τα πιο συνηθισμένα συστατικά τους, όπως οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και 6, κάνουν ακριβώς αυτό και έτσι καλμάρουν και υποστηρίζουν τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού.

serum vs λάδια
iStock

Τα λάδια προσώπου είναι καλό να μπουν στο οπλοστάσιο της ομορφιάς σου γιατί με το πέρασμα του χρόνου και εξαιτίας των εξωτερικών παραγόντων η φυσική παραγωγή σμήγματος και τα αποθέματα υγρασίας μειώνονται και οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας υπολειτουργούν. Σημείωσε ότι τα λάδια έχουν την ιδιότητα να ενυδατώνουν, να θρέφουν και να χαρίζουν άμεση λείανση στην επιδερμίδα. Ακόμα περισσότερο, τα λάδια προσώπου είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις όπως το ξηρό δέρμα, το έκζεμα και η ροδόχρους νόσος, όπου η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού είναι προβληματική.

Serum για εσωτερική αναδόμηση

Ο όρος είναι η συμπυκνωμένη και ελαφριά φόρμουλα που εφαρμόζουμε μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδάτωση. Σε αντίθεση με το λάδι προσώπου, που υποστηρίζει δομικά τον επιδερμικό φραγμό, ο ορός εισχωρεί στο δέρμα και ρυθμίζει τις εσωτερικές λειτουργίες του.

serum vs λάδια
iStock

Ανάλογα με τα συστατικά τους, οι οροί προσφέρουν διαφορετικά οφέλη. Οι ενυδατικοί, με παράγοντες όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ, μεταφέρουν νερό στο δέρμα και αυξάνουν την υγρασία του, ενώ εκείνοι που περιέχουν νιασιναμίδη ή βιταμίνη C προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και λάμψη. Υπάρχουν επίσης και όροι με τρανεξαμικό και γλυκολικό οξύ, που φωτίζουν το δέρμα και μειώνουν τις χρωματικές ανομοιομορφίες.

Serum ή λάδι; Και τα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες σου

Μπορεί η επιδερμίδα σου να είναι μόνιμα ξηρή ή/και ερεθισμένη ή να παρουσιάζει αυτά τα χαρακτηριστικά εποχιακά. Και στις δύο περιπτώσεις, θα σε βοηθήσει πολύ να προσθέσεις ως τελευταίο βήμα στην περιποίησή σου, μετά την ενυδατική, ένα λάδι προσώπου. Με αυτό θα «κλειδώσεις» στο δέρμα σου όλα τα καλά συστατικά που του έχεις προσφέρει με τα προηγούμενα προϊόντα περιποίησης και θα κρατήσεις μακριά όλα τα επιβλαβή στοιχεία. Αν έχεις λιπαρό δέρμα και άρα υπερβολική παραγωγή σμήγματος, δεν χρειάζεσαι λάδι, γιατί θα φράξει τους πόρους και θα προκαλέσει έξαρση ακμής.

Η αποτελεσματικότητα του serum είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας και τις επιθυμίες σου, θα διαλέξεις το καταλληλότερο για σένα ή μπορείς να χρησιμοποιείς εκ περιτροπής διαφορετικά ώστε να δημιουργήσεις μια εντελώς προσωπική ρουτίνα περιποίησης. Ορός και λάδι μπορούν να συνυπάρχουν για μάξιμουμ όφελος στις επιδερμίδες που τα χρειάζονται, αρκεί να ακολουθείς τη σειρά εφαρμογής που σου υποδείξαμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.