ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: ΠΟΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ
Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου προτείνει θεραπείες διαφορετικής προσέγγισης για την κυτταρίτιδα, οι οποίες βελτιώνουν την όψη και την υφή της επιδερμίδας.
Το καλοκαίρι θέλουμε να νιώθουμε περισσότερο άνετα με το σώμα μας. Γι’ αυτό όταν πλησιάζει η εποχή που θα φορέσουμε πιο κοντά ρούχα και μαγιό στην παραλία, παρατηρούμε πιο σχολαστικά τις ατέλειές του, όπως η κυτταρίτιδα, η χαλάρωση και το τοπικό λίπος. Συχνά επαναλαμβάνω ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικό και όχι ιατρικό πρόβλημα, που εμφανίζεται στο 80% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου αναφέρει ότι το χαρακτηριστικό της είναι η ανομοιόμορφη όψη του δέρματος σε περιοχές του σώματος όπου συνήθως εναποτίθεται λίπος, όπως οι μηροί και οι γλουτοί, και σημειώνει ότι δεν σχετίζεται απαραίτητα με το υπερβολικό βάρος, αφού ακόμα και οι πολύ αδύνατες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα. Αναγνωρίζει ότι «παρόλο που είναι αρκετά συχνή, εξακολουθεί να απασχολεί, να στεναχωρεί και να ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αιτία χαμηλής αυτοεκτίμησης».
Γιατί εμφανίζεται η κυτταρίτιδα;
Η αιτία εντοπίζεται κυρίως στη δομή του γυναικείου δέρματος. Η κ. Μουσάτου εξηγεί ότι στις γυναίκες το λίπος αποθηκεύεται σε «σακουλάκια» που περιβάλλονται από πιο χαλαρό συνδετικό ιστό και ξεπροβάλλουν πιο έντονα στην επιδερμίδα που είναι λεπτή. Επίσης, στις γυναίκες υπάρχουν ινώδεις σύνδεσμοι ανάμεσα στο λίπος και στην επιδερμίδα που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές «λακκούβες». Αντίθετα, επειδή το ανδρικό δέρμα είναι παχύτερο και τα σακουλάκια του λίπους (ακόμα και όταν υπάρχει πολύ λίπος) συγκρατώνται από ισχυρότερο ιστό και σπάνια ξεπροβάλλουν στην επιδερμίδα, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σπανιότερα.
Μετά τα 35-40 έτη, η φυσική μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης κάνει το δέρμα πιο λεπτό και λιγότερο σφριγηλό, με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση να γίνονται πιο έντονες. Η έκθεση στον ήλιο, οι αυξομειώσεις βάρους, οι ορμονικές αλλαγές, η λήψη αντισυλληπτικών αλλά και η εγκυμοσύνη επιβαρύνουν επίσης την εικόνα της κυτταρίτιδας ή μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν την εμφάνισή της.
Ποιες θεραπείες βελτιώνουν την εικόνα της επιδερμίδας
Η πλήρης εξάλειψη της κυτταρίτιδας δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Υπάρχουν, όμως, θεραπείες που βελτιώνουν αισθητά την όψη του δέρματος, τη χαλάρωση και την κατακράτηση υγρών, αρκεί να επιλέξουμε την καταλληλότερη για τις ανάγκες του δικού μας σώματος.
Μη ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Ραδιοσυχνότητες
Η κ. Μουσάτου αναφέρει ότι «για να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας στις “προβληματικές” περιοχές, χρειάζεται να ενισχύσουμε την πυκνότητα του δέρματος μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Από τις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες, οι ραδιοσυχνότητες διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μέσω θερμικής ενέργειας, βελτιώνοντας τη χαλάρωση και βοηθώντας την επιδερμίδα να γίνει σταδιακά πιο λεία και σφριγηλή στην αφή και στην όψη.
Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, ιδανική για μεγάλες περιοχές του σώματος, που δεν έχει χρόνο αποθεραπείας και επιτρέπει την έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την πραγματοποίησή της. Συνήθως απαιτούνται 8 με 10 συνεδρίες με συχνότητα μία ανά εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια προτείνεται συντήρηση μία φορά τον μήνα για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα. Συχνά, οι ραδιοσυχνότητες συνδυάζονται με μεσοθεραπεία για ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα.
LPG Endermologie
Αυτή η διαδεδομένη, μη επεμβατική τεχνική μηχανικής μάλαξης στοχεύει κυρίως στην οιδηματώδη κυτταρίτιδα και στην κατακράτηση υγρών. Μέσω ειδικών κυλίνδρων γίνεται βαθύ λεμφικό μασάζ στους ιστούς, το οποίο βοηθάει στην αποσυμφόρηση και την αποβολή των τοξινών και των υγρών που τους πιέζουν. Η θεραπεία προάγει σταδιακά τη λείανση της όψης της κυτταρίτιδας, ενώ παράλληλα μειώνει το αίσθημα πρηξίματος και βάρους στα πόδια. Το LPG Endermologie είναι ανώδυνο, χαλαρωτικό και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας, γι’ αυτό πολλές γυναίκες το επιλέγουν ως βασική θεραπεία. Ωστόσο, για πιο σταθερό αποτέλεσμα απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες αλλά και συντήρηση.
Ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Μεσοθεραπεία
Η μεσοθεραπεία πραγματοποιείται με πολύ λεπτές, μικροσκοπικές βελόνες στις περιοχές όπου υπάρχει κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος. Σ’ αυτή χρησιμοποιείται ένα «κοκτέιλ» δραστικών ουσιών, όπως λιπολυτικές ουσίες, εκχύλισμα αγκινάρας και καφεΐνη, που στοχεύουν στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας, στη μείωση της κατακράτησης υγρών και στη σταδιακή λείανση της όψης του δέρματος. Συνήθως απαιτούνται 4 με 6 συνεδρίες, ενώ μετά την εφαρμογή μπορεί να εμφανιστούν κάποιες μικρές μελανιές, που υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες μέρες.
Fillers με υαλουρονικό οξύ
Το ειδικό υαλουρονικό οξύ σώματος είναι ιδανικό για να καμουφλάρουμε περιοχές με ανομοιομορφία κυρίως σε μηρούς και γλουτούς, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και «λακκούβες». Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές αντιμετωπίζονται με υποσκαφή, δηλαδή γίνεται αποκόλληση των στοιβάδων του δέρματος που δημιουργούν τη λακκουβίτσα με ειδικό νυστέρι ή κάνουλα, και κατόπιν γέμισμα της περιοχής με το ειδικό υαλουρονικό οξύ. Αν και συχνά αυτή η θεραπεία προκαλεί μελανιές για λίγες μέρες, το αποτέλεσμα αποζημιώνει.
Βιοδιεγέρτες κολλαγόνου
Οι βιοδιεγέρτες είναι ενέσιμες ουσίες που προκαλούν διέγερση του κολλαγόνου και της ελαστίνης με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της επιδερμικής χαλάρωσης και της ποιότητας του δέρματος σε περιοχές όπως οι μηροί, πάνω από τα γόνατα, η κοιλιά, τα μπράτσα – αυτά όμως αργούν και γίνονται εμφανή σταδιακά μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες.
Η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια ανάλογα με το είδος του βιοδιεγέρτη. Κατάλληλοι βιοδιεγέρτες για το σώμα είναι ο υδροξυαπατίτης ασβεστίου και το PLLA (πολυγαλακτικό οξύ). Οι βιοδεγέρτες είναι μια πολύ αποτελεσματική αλλά αρκετά κοστοβόρα θεραπεία, γιατί χρειάζεται περισσότερο υλικό σε μεγαλύτερης έκτασης χαλάρωση. Ανάλογα με το είδος του βιοδιεγέρτη μπορεί να χρειαστούν από 1έως 3 επαναλήψεις.
Η κυτταρίτιδα θέλει ολιστική αντιμετώπιση
Παρόλο που οι δερματολογικές θεραπείες στο ιατρείο βελτιώνουν σημαντικά την καλή εικόνα της επιδερμίδας, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής. Χρειάζεται, για παράδειγμα, να ενισχύσεις τη διατροφή σου με πρωτεΐνες (το δομικό στοιχείο του κολλαγόνου), να αποφεύγεις τις αλμυρές τροφές και να πίνεις άφθονο νερό για να μην υπάρχει κατακράτηση, να μειώσεις την καφεΐνη και το αλκοόλ, που προκαλούν αφυδάτωση, και να λαμβάνεις αντιοξειδωτικά, που περιορίζουν τη φλεγμονή. Φυσικά, πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου την άσκηση, γιατί μέσω αυτής γίνεται καλύτερη αιμάτωση των ιστών, ενώ παράλληλα τεντώνονται οι ισχυρότεροι μύες και το δέρμα πάνω από αυτούς.
Όπως τονίζει η κ. Μουσάτου, η κυτταρίτιδα μπορεί να επιμένει ακόμα και όταν τρεφόμαστε σωστά, όταν διατηρούμε φυσιολογικό βάρος ή όταν γυμναζόμαστε συστηματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά με τη σωστή προσέγγιση και τις κατάλληλες θεραπείες.