Vianney Le Caer/Invision/AP Photo

ΛΕΥΚΗ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Η Winnie Harlow κατέρριψε τα προκαθορισμένα standards της ομορφιάς, επαναπροσδιορίζοντάς τη με τους δικούς της όρους. Με αφορμή την εντυπωσιακή της εμφάνιση στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, μαθαίνουμε τα βασικά στοιχεία για τη λεύκη.

Η Winnie Harlow είναι ένα διάσημο μοντέλο με καταγωγή από την Τζαμάικα και τον Καναδά. Από τότε που πήρε μέρος στο «America’s Next Top Model», το 2014, η Winnie Harlow έβαλε το λιθαράκι της σε ένα πιο συμπεριληπτικό πλαίσιο στη μόδα και την ομορφιά. Τι κι αν δεν κέρδισε στο τηλεοπτικό σόου; Το 2019 έγινε το πρώτο μοντέλο με λεύκη που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Sports Illustrated Swimsuit Issue και της Vogue Arabia, πρωταγωνίστησε σε μεγάλες καμπάνιες, όπως για λογαριασμό της M.A.C Cosmetics, και έχει διανύσει χιλιόμετρα στις πασαρέλες των μεγαλύτερων οίκων μόδας.

Σε ηλικία 4 ετών, η Winnie Harlow διαγνώστηκε με λεύκη όταν το δέρμα της άρχισε να αποχρωματίζεται σε μεγάλα σημεία του σώματος και του προσώπου της. Ταυτόχρονα, άρχισε να δέχεται αδιανόητο bullying από τους συνομιλήκους της, οι οποίοι την αποκαλούσαν «αγελάδα» και «ζέμπρα».

Πριν από λίγα χρόνια σε μια συνέντευξή της στο CNN αποκάλυψε τις επιπτώσεις της κακοποίησης που βίωσε: «Το bullying ήταν τόσο έντονο και δυσάρεστο, που αναγκάστηκα να σταματήσω να πηγαίνω στο σχολείο και έκανα όλα τα μαθήματα από το σπίτι. Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση του δέρματός μου μού έριχνε την ψυχολογία, όσο μου την έριχνε ο περίγυρός μου. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι αυτή η δυσάρεστη κατάσταση με εξόπλισε με πολύ θάρρος, τόλμη και δύναμη. Κατάφερα να βρω τον δικό μου δρόμο και τώρα χαίρομαι πολύ που τον άνοιξα και για άλλους ανθρώπους με λεύκη, που δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Πριν χρόνια νόμιζα ότι ήμουν η μόνη με λεύκη στον κόσμο!»

λεύκη
2022 Daniel Cole / AP Photo

Παρόλο που χρειάστηκε να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια στη δουλειά της, το μοντέλο έχει αγκαλιάσει πια με υπερηφάνεια τις αλλαγές που είδε στο δέρμα της και έχει γίνει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρότυπα συμπερίληψης στον εξαιρετικά αυστηρό ως προς τα στερεότυπα χώρο της ομορφιάς. «Δεν θέλω να καθορίζομαι από αυτό. Οι διαφορές είναι αυτές που μας κάνουν μοναδικούς», είχε δηλώσει κατηγορηματικά σε μια συνέντευξή της.

Τι είναι η λεύκη

Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία κάποιες περιοχές του δέρματος αποχρωματίζονται, δηλαδή χάνουν σταδιακά τη φυσιολογική χρωστική, τη μελανίνη, και δημιουργούνται λευκές κηλίδες.

Πώς εκδηλώνεται η λεύκη

Ο αποχρωματισμός εμφανίζεται κυρίως σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χείλη, τα χέρια και τα πόδια. Η λεύκη μπορεί να επηρεάσει τους βλεννογόνους στο στόμα και τη μύτη, όπως και τα μάτια. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε τύπο δέρματος, αλλά είναι περισσότερο συχνή στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Άλλο σύμπτωμα της λεύκης είναι το γκριζάρισμα των μαλλιών, των φρυδιών και των βλεφαρίδων.

1 στους 100 ανθρώπους προσβάλλεται από λεύκη

Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση γιατί και σε ποιους εμφανίζεται η λεύκη, είναι πιθανόν ότι προκαλείται από ένα σύνολο παθοφυσιολογικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση και, πιο συγκεκριμένα, οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η δυσλειτουργία του θυροειδούς και το Hashimoto, η νόσος Addison και ο διαβήτης.

Οι περισσότεροι δερματολόγοι ενοχοποιούν το διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται και αλλοιώνει τα μελανοκύτταρα. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως ένα ηλιακό έγκαυμα ή ένα συναισθηματικό σοκ (μια απώλεια, ένα πένθος), μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν τη λεύκη, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί κάτι από αυτά.

Ποιους προσβάλλει η λεύκη

Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές και τα φύλα, και συνήθως στο διάστημα μεταξύ των 10 και των 30 ετών. Παρ’ όλα αυτά, κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιστατικά σε ηλικίες μικρότερες των 12 μηνών και μεγαλύτερες των 80 ετών.

Πόσα είδη λεύκης υπάρχουν

  • Η γενικευμένη ή μη τμηματική λεύκη είναι το πιο κοινό είδος της ασθένειας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι αποχρωματισμένες κηλίδες εμφανίζονται συμμετρικά σε πολλά και διαφορετικά τμήματα του σώματος.
  • Η τμηματική λεύκη εμφανίζεται μόνο σε ένα τμήμα ή σε μία πλευρά του σώματος, με κηλίδες που έχουν ακανόνιστο σχήμα.
  • Η εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη παρουσιάζεται μόνο σε ένα ή μερικά μικρά τμήματα του σώματος

Είναι η λεύκη απειλητική για τη ζωή;

Όχι, δεν είναι ούτε απειλητική ούτε μεταδοτική. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως η απώλεια της ακοής και διαταραχές στην όραση.

Το θέμα είναι κυρίως αισθητικό και έχει ψυχολογικές και συναισθηματικές προεκτάσεις, αφού επηρεάζει πολύ την αυτοεκτίμηση και τη διάθεση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και η κατανόηση της ασθένειας.

Θεραπεύεται η λεύκη;

Η λεύκη δεν θεραπεύεται ποτέ τελείως και σπάνια εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς με την αντιμετώπισή της σε περίπτωση που είναι ήπιας μορφής. Η επαναμελάγχρωση μπορεί να είναι αργή και να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Αυτό που μπορεί να κάνει ένα άτομο με λεύκη είναι να αποφεύγει τους τραυματισμούς (έγκαυμα, γδάρσιμο, τρύπημα) και επιπλέον να προστατεύει τα σημεία με λεύκη με αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας για να μην παθαίνει εγκαύματα.

Στην περίπτωση της έντονης αισθητικής δυσμορφίας, η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της τμηματικής λεύκης. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει και φωτοχημειοθεραπεία, κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και έχει κάποιες παρενέργειες, δηλαδή ενδέχεται να φέρει φωτοτοξική αντίδραση, να προκαλέσει ερύθημα ή φυσαλίδες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.