iStock

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ;

Αν σε προβληματίζει ο αποχρωματισμός και η άτονη υφή των μαλλιών σου, αναζήτησε τον ένοχο στο νερό που τρέχει από τη βρύση.

Ένα επάγγελμα που δεν γνώριζα ότι υπάρχει είναι ο σομελιέ νερού, ο οποίος κάνει σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας ακριβώς την ίδια δουλειά με εκείνη του σομελιέ κρασιού. Με κάποιον τρόπο γίνεσαι κι εσύ σομελιέ νερού, όταν δοκιμάζεις το νερό της βρύσης και το βρίσκεις υφάλμυρο, υπόγλυκο ή ακόμη και χωμάτινο (πόσες φορές μας έχει συμβεί στις διακοπές στα νησιά!). Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση του νερού είναι τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει, όπως έχει πει σε συνέντευξή του στο Oneman ο μοναδικός Έλληνας σομελιέ νερού.

Αναρωτιέσαι γιατί συζητάμε σε ένα άρθρο ομορφιάς και περιποίησης για μια εντελώς ασυνήθιστη επαγγελματική επιλογή και για τα μέταλλα στο νερό, λες και είμαστε επιθεωρητές σε μονάδες εμφιάλωσης; Η απάντηση είναι απλή: η υπερσυγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων στο νερό με το οποίο πλένεις τα μαλλιά σου μπορεί να τα «στρεσάρει». Εκτός, λοιπόν, από τον ήλιο, τα θερμικά εργαλεία styling, τις βαφές και τη θάλασσα ή την πισίνα, που έχουμε γράψει πολλές φορές ότι προκαλούν διάφορες βλάβες στα μαλλιά, το νερό του ντους αφήνει στα μαλλιά μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλων που καταστρέφουν με διάφορους τρόπους την τρίχα.

Τα μαλλιά σου δεν αγαπάνε το υδάτινο… heavy metal

Όταν ανοίγουμε τη βρύση, ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι το νερό «σκληραίνει» περνώντας από σωλήνες και κουβαλώντας μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, τα οποία κολλάνε πάνω στις τρίχες. Σημείωσε επίσης ότι η διάβρωση των δικτύων υδροδότησης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η βιομηχανική δραστηριότητα επιβαρύνουν το νερό με τοξικά βαρέα μέταλλα όπως ο αμίαντος και ο μόλυβδος. Ανάλογα μάλιστα με την περιοχή όπου ζεις ή ταξιδεύεις, τα αποτελέσματα αυτής της συσσώρευσης στο χρώμα ή την υφή της τρίχας μπορεί να είναι πιο έντονα. Και πώς ακριβώς καταλαβαίνεις ότι τα μαλλιά σου κοντεύουν να μετατραπούν σε… ορυχείο;

iStock

Ας ξεκινήσουμε από τις πιο ορατές συνέπειες της υπερσυγκέντρωσης μετάλλων στο νερό με το οποίο λούζεσαι. Αν βλέπεις τα μαλλιά σου να αλλάζουν σιγά-σιγά χρώμα αποκτώντας μια πρασινωπή ή μπρούντζινη απόχρωση, αυτό είναι ένα σημάδι. «Τα μέταλλα του νερού διαπερνούν την επιδερμίδα της τρίχας [σ.σ. η προστατευτική εξωτερική στιβάδα από κερατίνη] και προκαλούν φυσικό και χημικό αποχρωματισμό, αλλά και θαμπάδα», εξηγεί ο hairstylist Marty Harper, που περιποιείται μεταξύ άλλων την κώμη της Zendaya. Τα μέταλλα του νερού ευθύνονται επίσης και για τη δυσάρεστη υφή των μαλλιών που θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως τραχιά και ξηρή. Κάτι σαν να πιάνεις άχυρα δηλαδή! Αυτό μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε στρεσάρισμα της τρίχας και σπάσιμο.

Υπάρχουν όμως και πιο «κρυφές» παρενέργειες. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες φορές, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, το σαμπουάν σου δεν κάνει πολύ αφρό. Πράγματι, το σκληρό νερό, δημιουργεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο στρώμα υπολειμμάτων στα μαλλιά και το τριχωτό. Αυτό το στρώμα δεν συνεργάζεται και πολύ καλά με τα σαμπουάν αλλά και άλλα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών. Γι’ αυτό το σαμπουάν σου δεν αφρίζει απολαυστικά, και γι’ αυτό η τρίχα δεν προσλαμβάνει την απαραίτητη ενυδάτωση και θρέψη από τα προϊόντα.

Πώς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από το σκληρό νερό

  • Όπως ακριβώς χρησιμοποιείς φίλτρα για καλύτερης ποιότητας πόσιμο νερό, προσάρμοσε στη βρύση του ντους ένα φίλτρο ή αγόρασε ένα ειδικό «τηλέφωνο» με ενσωματωμένο φίλτρο, που μειώνουν το χλώριο και κατακρατούν πολλών ειδών μέταλλα.
  • Ζήτησε από τον/την επαγγελματία που περιποιείται τα μαλλιά σου να σου προσφέρει μια θεραπεία αποτοξίνωσης και επανόρθωσης, που θα αφαιρέσει τα καταστροφικά μέταλλα και θα αντιστρέψει τον αποχρωματισμό.
  • Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα που απομακρύνουν τα μέταλλα του σκληρού νερού από τα μαλλιά και το τριχωτό.

To OW προτείνει

Δοκίμασε τα 6 καινοτόμα προϊόντα Metal Detox από τη Serie Expert της L’Oréal Professionnel, που είναι στοχευμένα σ’ αυτό το πρόβλημα – η μάσκα αποτοξίνωσης είναι ένα προϊόν που αγαπάμε πολύ γιατί προστατεύει τα μαλλιά από την προσκόλληση μεταλλικών στοιχείων.

Αποτελεσματικά απομακρύνουν τα μεταλλικά και κάθε άλλου είδους υπολείμματα αφήνοντας στα μαλλιά ταυτόχρονα υπέροχο άρωμα το τριανταφυλλένιο Detox Shampoo της Ouai.

Στην ίδια λογική και το Clarifying Shampoo της Moroccanoil, που θα το παραγγείλεις από το διαδίκτυο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.