Freepik

NAIL CYCLING: ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟ ΝΕΟ VIRAL TREND ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ;

Η αποχή από το μανικιούρ για να δυναμώσουν τα νύχια είναι η νέα συνήθεια που ακούγεται πολύ στα social media, αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι είναι αποτελεσματική.

Ήταν ζήτημα χρόνου να επεκταθεί το skin cycling και σε άλλα σημεία του σώματος. Αν έχεις χάσει… επεισόδια, δηλαδή δεν τσεκάρεις συχνά το TikTok και το Instagram (και μπράβο σου που ελέγχεις το screentime σου), το skin cycling είναι μια ρουτίνα περιποίησης που βασίζεται στην εκ περιτροπής χρήση καλλυντικών προϊόντων για «ξεκούραση» της επιδερμίδας. Αφού το δοκίμασαν και το έκαναν viral trend στα social media, κάποιοι χρήστες σκέφτηκαν να εφαρμόσουν το cycling στα μαλλιά και στα νύχια.

Κάπως έτσι καταλήξαμε στο nail cycling, που σημαίνει να κάνεις αποχή για ένα διάστημα από την περιποίηση και τον καλλωπισμό των νυχιών. Η ιδέα είναι απλή: τα νύχια χρειάζονται ένα διάλειμμα από τα μανικιούρ με gel, dip powder ή ακρυλικό για να «αναπνεύσουν».

Σε αντίθεση όμως με το skin cycling, που φαίνεται να δουλεύει, οι απόψεις για το nail cycling είναι μοιρασμένες. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να δυναμώσει τα νύχια, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να τα υποβάλλεις σε αλλεπάλληλα μανικιούρ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ιδέα της «ξεκούρασης» των νυχιών ανάμεσα στα μανικιούρ είναι μύθος. Τι ισχύει τελικά;

Τι είναι ακριβώς και πώς γίνεται

Υγιή νύχια σημαίνει ενυδατωμένα νύχια με λεία, ομοιόμορφη επιφάνεια χωρίς ξεφλούδισμα, ξηρότητα, λεκέδες, σκούρα σημάδια, κιτρίνισμα ή διαβρώσεις. Σημαίνει επίσης ότι τα νύχια δεν παρουσιάζουν ευαισθησία όταν βάζεις τα χέρια στο κρύο ή το ζεστό νερό. Αν παρατηρήσεις κάποιο απ’ αυτά τα συμπτώματα, τότε το nail cycling ακούγεται σαν μια καλή λύση.

νύχια
Freepik

Οι υπέρμαχοι αυτής της πρακτικής λένε ότι τα μανικιούρ… κατά συρροή αφυδατώνουν και λεπταίνουν τα νύχια, και τα κάνουν να λυγίζουν και να σπάνε. Τι σου λένε, λοιπόν, να κάνεις; Βασικά, να τα λες πιο αραιά με την τεχνίτρια που φτιάχνει τα νύχια σου! Αυτή η αποχή έχει κι ένα άλλο όφελος, καθώς επιτρέπει στα στρώματα κερατίνης στην πλάκα των νυχιών να παραμένουν συμπαγή και εμποδίζει την έκθεσή τους σε επιβλαβή χημικά.

Πρακτικά, όσοι θεωρούν ότι το nail cycling είναι απαραίτητο για υγιή νύχια, προτείνουν ως γενικό κανόνα να τα αφήνεις να «ξεκουράζονται» έξι με οκτώ εβδομάδες αφού αφαιρέσεις το μανικιούρ και μέχρι το επόμενο. Εναλλακτικά, μπορείς να το εφαρμόζεις εφόσον το χρειάζεσαι, δηλαδή αν παρατηρήσεις κάποια προβλήματα στα άβαφα νύχια όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω (αφυδάτωση, σημάδια, διαβρώσεις κ.λπ.). Τότε απέχεις από το μανικιούρ, δίνοντας στην πλάκα των νυχιών τον χρόνο να αναδημιουργηθεί και να αναπληρώσει τα φυσικά έλαια και θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται μέχρι και τρεις μήνες μέχρι το επόμενο μανικιούρ.

Γιατί να κάνεις ή να μην κάνεις nail cycling

Καταρχάς, προτού δοκιμάσεις κάθε viral trend που βλέπεις στα social media, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου ότι δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Το γενετικό υλικό, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες μας επηρεάζουν διαφορετικά. Αυτό ισχύει και για τα νύχια. Κάποιοι έχουν γερά, ακόμη κι αν κάνουν το ένα μανικιούρ μετά το άλλο, και άλλοι πιο εύθραυστα. Το nail cycling είναι ιδανικό στη δεύτερη περίπτωση, γιατί σου δίνει την ευκαιρία να δυναμώσεις, να ενυδατώσεις και να περιποιηθείς τα φυσικά νύχια με λαδάκια, σκληρυντικά και άλλες θεραπείες, ή λαμβάνοντας στοχευμένα συμπληρώματα διατροφής.

μανικιούρ
Freepik

Υπάρχει όμως κι η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία το nail cycling είναι άλλος ένας μύθος των social media, που προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση απ’ όσα προβλήματα υποτίθεται ότι διορθώνει. Σύμφωνα μ’ αυτή την πλευρά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα διαλείμματα ανάμεσα στα μανικιούρ βοηθούν τα νύχια να αναγεννηθούν. Αντίθετα, το τακτικό μανικιούρ, όταν γίνεται υπεύθυνα από εξειδικευμένες τεχνίτριες, με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής, με ασφαλή προϊόντα και ολοκληρωμένη περιποίηση της περιοχής, τότε βοηθάει τα αδύναμα νύχια που είναι επιρρεπή στο σπάσιμο.

Επιπλέον, οι βλάβες στα νύχια αποκαθίστανται πολύ γρηγορότερα και ευκολότερα απ’ ό,τι στην επιδερμίδα ή στα μαλλιά, έπειτα από τη χρήση επιθετικών προϊόντων ή θεραπείες που δεν πήγαν καλά. Οπότε, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις ένα κέντρο αισθητικής όπου θα σε προσέξουν περισσότερο, ώστε να μη στερηθείς μία περιποίηση που σε κάνει να νιώθεις ομορφότερα αλλά και, εφόσον γίνεται σωστά, τελικά ωφελεί τα νύχια σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.