iStock

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΗΜΙΜΟΝΙΜΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται τα χέρια όσων κάνουν ημιμόνιμο μανικιούρ. Πρέπει να τρομάξουμε πραγματικά ή μήπως είναι υπερβολικοί;

Δεν είμαι μια μέση περίπτωση ανθρώπου που φτιάχνει τα νύχια του. Βλέπεις, μετά το «αλληλούια» που είπα όταν εμφανίστηκε στις επιλογές το ημιμόνιμο μανικιούρ (μπορείς να κάνεις ό,τι θες, αφότου ολοκληρωθεί η εφαρμογή), ήλθε το απεταξάμην: η «βάση» μου αποδείχθηκε πολύ ευαίσθητη, για να αντέξει την εμπειρία.

Δύο διαδοχικές χρήσεις του υλικού κάνουν τα νύχια μου λεπτά σαν μεταξόχαρτα (σπάνε με τους πλέον αθώους τρόπους). Κάθε αφαίρεση (πλην μιας εξαίρεσης) μου αφήνει τον τροχό ως ενθύμιο στο νύχι – χαραγμένο έως ότου μεγαλώσει αρκετά για να εξαφανιστεί.

Αν έπαιρνα ένα ευρώ από κάθε τεχνίτρια που μου είπε πως «εμείς χρησιμοποιούμε ειδικά μαξιλαράκια που δεν αφήνουν σημάδια και αφαιρούν το υλικό, χωρίς να προκαλούν φθορές στο νύχι» ή «εμείς ξέρουμε πώς να κάνουμε την αφαίρεση, χωρίς να πληγώνουμε το νύχι», ενδεχομένως να μην πλήρωνα τα μανικιούρ μου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μην σου πω έως το τέλος του χρόνου.

Κράτα πως έχω εγώ την ευαισθησία μου, έχουν και τα προϊόντα την ιδιαιτερότητα τους, ώστε να μπορούν να διατηρούν την ακεραιότητα και τη λάμψη τους, ό,τι μα ό,τι κι αν κάνουμε. Τα συστατικά του τζελ του ημιμόνιμου που δίνουν τη μακρά διάρκεια και τη λάμψη μπορούν να προκαλέσουν ευθραυστότητα, ξεφλούδισμα και σκάσιμο των νυχιών.

Κατά την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανσης του δέρματος στα χέρια.

Τα βερνίκια για ημιμόνιμο μανικιούρ λειτουργούν με επιστρώσεις τζελ υψηλής ρευστότητας. Η χημική σύνθεσή τους περιλαμβάνει συστατικά τα οποία έχουν επισημανθεί ως αλλεργιογόνα. Όλα τα στοιχεία του μείγματος πολυμερίζονται (ας πούμε απλά πως ενώνονται) πάνω στο νύχι, με τη βοήθεια ακτίνων UV. Αυτές μπορεί να είναι και πιο ισχυρές από τον ήλιο. Όσο πιο τακτικά εκθέτουμε στις ακτίνες UV το δέρμα μας, τα πετσάκια και τα νύχια, αυξάνουμε το ρίσκο να προκύψει θέμα. Οι ειδικοί ενημερώνουν πως βοηθά να φοράμε αντιηλιακή κρέμα στα χέρια, πριν το μανικιούρ και να μην αφαιρούμε μόνες το υλικό.

Το χειρότερο δυνατό «σενάριο» για το ημιμόνιμο μανικιούρ

Η τελευταία έρευνα που ασχολήθηκε με όσα προκαλεί η ακτινοβολία που «στερεώνει» το υλικό στα νύχια πρόσθεσε ανησυχίες. Σύμφωνα με δημοσίευση στο Nature Communications, η ακτινοβολία που εκπέμπεται από στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών UV μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα.

ημιμόνιμο μανικιούρ
iStock

Κάποια beauty salons χρησιμοποιούν λαμπτήρες LED και άλλα λάμπες UV. Διαπιστώθηκε πως εσφαλμένα πιστεύαμε πως οι συσκευές LED ελαχιστοποιούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως είπε η Chris Adigun, δερματολόγος στο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας που ειδικεύεται στις διαταραχές των νυχιών (συνεισέφερε συμβουλές για την ασφάλεια του μανικιούρ με τζελ στην Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας), «τα τζελ είναι πολύ δημοφιλή και έχουν εκτοξεύσει τη βιομηχανία των beauty salons σε στρατόσφαιρα εσόδων. Εξ ορισμού, χρειάζονται έκθεση σε UVA για να πολυμεριστούν».

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UVB και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση του δέρματος (όπως οι ρυτίδες και οι κηλίδες από τον ήλιο). Για να σκληρύνει το βερνίκι νυχιών, τοποθετούμε το χέρι μας κάτω από μια λάμπα που εκπέμπει ακτίνες UVA από 30’’ έως λίγα λεπτά, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

«Οι λαμπτήρες LED έχουν πολύ μικρότερους χρόνους σκλήρυνσης, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες UVA που εκπέμπουν είναι πολύ πιο έντονες από τις κανονικές λάμπες UV ή ακόμα και από τον ήλιο», λέει η Dr. Adigun, «είναι τόσο ισχυρά που δεν ξέρουμε πώς να τα συγκρίνουμε με την έκθεση των ανθρώπων στην υπεριώδη ακτινοβολία όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους».

Για αυτό εγώ προσωπικά επέστρεψα στην παραδοσιακή μέθοδο: των απλών βερνικιών. Πλέον χρειάζονται μόλις 20 λεπτά για να στεγνώσουν και να μπορείς να κάνεις βασικά πράγματα (για παράδειγμα, να βγάλεις το πορτοφόλι από την τσάντα και να πληρώσεις). Δεν είσαι δηλαδή αναγκασμένη να ζεις σε συνθήκη «αγκύλωσης» για μια ώρα. Άσε που τα αφαιρείς και μόνη, όποτε θες, απλά, με ασφάλεια και αποτελεσματικά.

Κι αν δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος;

Κατά την ειδικό στις διαταραχές νυχιών, λίγα λεπτά στη λάμπα των beauty salons μπορούν θεωρητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αφού «γνωρίζουμε ότι η έκθεση σε ακτίνες UVA αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, δεν έχουμε αποδείξει πραγματικά τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, δηλαδή τη σύνδεση».

Σε μελέτη του 2023, ερευνητές του University of California San Diego χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές κυτταρικές σειρές από ανθρώπους και ποντίκια, για έκθεση στις λάμπες των beauty salons. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο κυτταρικός θάνατος, η βλάβη και οι μεταλλάξεις του DNA παρατηρήθηκαν έπειτα από οξεία έκθεση στη συσκευή (που ορίζεται ως δύο συνεδρίες 20 λεπτών κάθε φορά) και μετά τη χρόνια έκθεση (ορίζεται ως 20 λεπτά την ημέρα, για τρεις ημέρες).

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ευρήματα τους δεν παρέχουν άμεσες ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους, καθώς γι’ αυτό απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη του 2023 καταλήγει στο εξής: «Τα ευρήματα όλων των ερευνών υποδηλώνουν έντονα πως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις λάμπες που σταθεροποιούν το ημιμόνιμο μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει καρκίνους στο χέρι και ότι είναι παρόμοιες με τα σολάριουμ, σε ό,τι αφορά την αύξηση του κινδύνου πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.