iStock

Ο ΔΙΠΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ

Ο διπλός καθαρισμός στο πρόσωπο είναι μια συνήθεια των γυναικών στην Κορέα την οποία έχουμε υιοθετήσει κι εμείς στη Δύση, για να αποκτήσουμε την αξιοζήλευτα πεντακάθαρη επιδερμίδα τους.

Η απαραίτητη κίνηση ομορφιάς και βάση της λαμπερής επιδερμίδας των γυναικών –αλλά και των αντρών, πλέον– από την Κορέα είναι ο διπλός καθαρισμός του προσώπου. Δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη αυτή η συνήθεια. Στην Ιαπωνία, εφαρμόζεται εδώ και αιώνες: είναι μια έμπνευση από τις γκέισες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν αρχικά ένα έλαιο καμέλιας για να αφαιρέσουν το βαρύ μακιγιάζ τους, και στη συνέχεια ένα υδρόφιλο προϊόν καθαρισμού.

Την τελευταία πενταετία, ο διπλός καθαρισμός έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και στη Δύση. Δεν είναι η μόνη καλή συνήθεια ομορφιάς που έχουμε πάρει από τις Ασιάτισσες. Για να φρεσκάρω τη μνήμη σου, αναφέρω τα λεπτόρρευστα essences και το περιβόητο layering, που περιλαμβάνει δέκα και παραπάνω βήματα στην περιποίηση. Είναι ξεκάθαρο ότι την πεντακάθαρη, αλαβάστρινη επιδερμίδα τη ζηλεύουμε και θέλουμε να την αποκτήσουμε και εμείς.

Τι είναι ο διπλός καθαρισμός;

Πρόκειται για τον καθαρισμό που ολοκληρώνεται σε δύο στάδια και περιλαμβάνει τη χρήση προϊόντων με διαφορετική υφή και σύνθεση.

  • Στο πρώτο στάδιο εφαρμόζεις συνθέσεις που έχουν ελαιώδη βάση, όπως το γαλάκτωμα, το balm, το έλαιο, το eau micellaire, για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ από το πρόσωπο και τα μάτια.
  • Ολοκληρώνεις το δεύτερο στάδιο με φόρμουλες σε μορφή gel ή αφρού, που απομακρύνουν ρύπους, σμήγμα, ιδρώτα.

Η πρώτη φάση γίνεται με εφαρμογή σε στεγνό δέρμα, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα προϊόν που ξεπλένεται.

Αχτύπητο δίδυμο αποτελούν τα διφασικά ή σε μορφή balm προϊόντα ντεμακιγιάζ, μαζί με ανάλαφρα gel καθαρισμού, που χαρίζουν αίσθηση καθαριότητας, δροσιάς και απαλότητας στην επιδερμίδα. Αν και δεν είναι ιδανικός συνδυασμός για τα πολύ λιπαρά δέρματα, η επιλογή ενός διφασικού προϊόντος, αντί για σκέτο λαδάκι, επιτρέπει τον διπλό καθαρισμό και σε αυτή την περίπτωση.

διπλός καθαρισμός
iStock

Γιατί να επιλέξεις τον διπλό καθαρισμό

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι είναι η κίνηση που κάνει τη διαφορά σε όλους τους τύπους δέρματος.

  • Απομακρύνει νεκρά κύτταρα και κάθε ίχνος μακιγιάζ, ιδρώτα, σμήγματος, σκόνης και ρύπων.
  • Καθαρίζει την επιφάνεια της επιδερμίδας χωρίς να απομακρύνει τα φυσικά της έλαια, ώστε να μην την απογυμνώνει και να μην την αφήνει εκτεθειμένη σε εξωτερικές περιβαλλοντικές επιθέσεις. Φτάνει, βέβαια, να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα προϊόντα, που περιέχουν ήπια συστατικά.
  • Καθαρίζει τους πόρους σε βάθος, αποτρέποντας τη συσσώρευση σμήγματος και ακαθαρσιών που μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία φαγέσωρων (μαύρα στίγματα).
  • Επιτρέπει στα συστατικά των προϊόντων περιποίησης να διεισδύσουν καλύτερα και να είναι πιο δραστικά και αποτελεσματικά.

διπλός καθαρισμός
iStock

Πότε να κάνεις διπλό καθαρισμό

Η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από τον απλό καθαρισμό και είναι προτιμότερο να γίνεται το βράδυ! Επιπλέον, το βράδυ η επιδερμίδα σου έχει ανάγκη από έναν πολύ σχολαστικό καθαρισμό, που διώχνει ό,τι έχει επικαθίσει πάνω της όλη την ημέρα.

Ο διπλός καθαρισμός είναι ιδανικός στην περίπτωση που:

  • επιλέγεις ολοκληρωμένο και καλυπτικό μακιγιάζ, και το ανανεώνεις κατά τη διάρκεια της μέρας,
  • χρησιμοποιείς προϊόντα μακιγιάζ αδιάβροχα στο νερό και πολύ ανθεκτικά,
  • έχεις μπόλικο χρόνο να αφιερώνεις στον καλό και σχολαστικό καθαρισμό του προσώπου σου,
  • φοράς προϊόντα πλούσια σε λιπίδια, όπως η αντηλιακή κρέμα. Αν η αντηλιακή προστασία είναι ο χρυσός κανόνας της περιποίησης (και έτσι πρέπει να είναι!), ο διπλός καθαρισμός θα σε εξυπηρετήσει πολύ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.