iStock

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ FILLERS ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Τι είναι τα εμφυτεύματα με υαλουρονικό οξύ; Ποια είναι τα οφέλη, το ιδανικό target group αλλά και οι προφυλάξεις; H δερματολόγος Βάλια Μουσάτου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις για μία από τις δημοφιλέστερες αισθητικές θεραπείες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το υαλουρονικό οξύ τρυπώνει όλο και συχνότερα στις καλλυντικές συνθέσεις των προϊόντων, σε διάφορα μοριακά βάρη, και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα αξιόπιστο συστατικό ομορφιάς. Το 2003, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δίνει το πράσινο φως ώστε δερματολόγοι και πλαστικοί χειρούργοι να το χρησιμοποιούν σε ενέσιμη μορφή για το γέμισμα και την εξάλειψη των ρυτίδων.

Σήμερα, τα fillers με υαλουρονικό οξύ είναι από τις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες στο ιατρείο. Μήπως όμως έχουμε φτάσει στο αντίθετο άκρο;

«Έχουμε δει υπερβολές στη χρήση του υαλουρονικού οξέος και το αποτέλεσμα είναι τεράστια χείλη, φουσκωμένα πρόσωπα, αφύσικα μεγάλα ζυγωματικά», σημειώνει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Παρατηρεί ωστόσο ότι τελευταία υπάρχει μια τάση για πιο μινιμαλιστική αισθητική παρέμβαση, με σεβασμό στη συμμετρία του προσώπου.

Το overfilled face syndrome, δηλαδή το σύνδρομο του παραφουσκωμένου προσώπου, τείνει να εγκαταλειφθεί. Το σήμα έχουν δώσει πολλές διασημότητες, που σπεύδουν να ακυρώσουν την υπερβολική χρήση υαλουρονικού οξέος για χάρη μιας πιο φυσικής εικόνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Courteney Cox, η οποία δεν είναι πια… φιλαράκι με τα fillers.

Τι είναι τα fillers με υαλουρονικο οξύ και τι ακριβώς κάνουν;

Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται σε αφθονία στους ιστούς και κυρίως στο δέρμα μας, τους συνδετικούς ιστούς (αρθρώσεις και συνδέσμους) και τους οφθαλμούς. Στο δέρμα συγκρατεί την υγρασία, διατηρώντας το ενυδατωμένο, σφριγηλό κι ελαστικό. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, το ενδογενές υαλουρονικό οξύ μειώνεται, προκαλώντας αφυδάτωση, μείωση της σφριγηλότητας και της ανθεκτικότητας της επιδερμίδας.

fillers με υαλουρονικό οξύ
iStock

Τα δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι βιοδιασπώμενα μόρια σε μορφή τζελ με διάρκεια ζωής από 6-18 μήνες. Η εφαρμογή τους στο δέρμα, ανάλογα με το είδος του υαλουρονικού οξέος (λεπτόρρευστο, παχύρρευστο, συμπαγές, ελαστικό) και το βάθος έγχυσης, έχει πολλαπλές δράσεις. Όλα τα fillers υαλουρονικού οξέος συγκρατούν νερό, αποκαθιστώντας την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Επιπλέον, λειτουργούν και σαν δομικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική του προσώπου, γεμίζοντας ρυτίδες, ανασηκώνοντας πτυχές και πτωτικούς ιστούς, καθώς είναι εξαιρετικά βιοσυμβατά με το δέρμα.

Για ποιο λόγο να κάνει κάποιος filler με υαλουρονικό οξύ;

Με την πάροδο του χρόνου συντελούνται αλλαγές σε όλους τους ιστούς του προσώπου. Τα οστά, όπως και τα δόντια, χάνουν την πυκνότητα τους, οι μύες αλλάζουν, οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, το υποδόριο λίπος ανακατανέμεται, δηλαδή συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του προσώπου και χάνεται από το άνω μέρος. Έτσι, προκαλείται χαλάρωση, «άδειασμα» στα ζυγωματικά, στους κροτάφους και στα μάγουλα, ενώ αποκαλύπτονται ρυτίδες και πτυχές γύρω από το στόμα.

fillers με υαλουρονικό οξύ
iStock

Ο ρόλος του υαλουρονικού οξέος είναι να αποκαταστήσει τον χαμένο όγκο με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται, να γεμίσει τις ρυτίδες και να «ανασηκώσει» τους πτωτικούς ιστούς. Να αποκαταστήσει, δηλαδή, στο μέτρο του δυνατού, την αρχιτεκτονική του προσώπου.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται και για beautification, δηλαδή για την αισθητική βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου, όπως για τη διόρθωση ασυμμετριών και την απάλυνση των ουλών ακμής.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν από τη θεραπεία;

Πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή υαλουρονικού οξέος είναι πολύ σημαντική η λήψη του ιστορικού από έμπειρο δερματολόγο ή πλαστικό χειρούργο. Το υαλουρονικό οξύ είναι πολύ φιλικό στο δέρμα και προσομοιάζει με το ενδογενές υαλουρονικό οξύ. Ωστόσο, σε περίπτωση σοβαρών αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η δερματομυοσίτιδα, είμαστε επιφυλακτικοί στη χρήση του για να μη διεγερθεί το ανοσοποιητικό και έχουμε έξαρση του αυτοάνοσου.

Επίσης, αναζητάμε αν έχει γίνει στο παρελθόν θεραπεία με άλλου είδους fillers (ημιμόνιμα ή μόνιμα) και αν λαμβάνονται αντιπηκτικά, ενώ συμβουλεύουμε να μην λαμβάνεται ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη χάπια ένα 48ωρο πριν. Αποφεύγουμε αυστηρά την εφαρμογή σε περιοχή με ενεργό φλεγμονή (ακμή, ροδόχρους, έρπης κ.λπ.), καθώς και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Την ημέρα της θεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα 30-45 λεπτά πριν την εφαρμογή, η οποία γίνεται σε καθαρό και υγιές δέρμα. Επίσης, ενημερώνουμε πάντα τον ασθενή για τυχόν επιπλοκές και του εξηγούμε ότι χρειάζεται να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες.

fillers με υαλουρονικό οξύ
iStock

Πόσο διαρκεί μια τυπική συνεδρία εφαρμογής και πόσο γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα;

Κατά μέσο όρο, η διάρκεια της θεραπείας είναι από 10 έως 30 λεπτά. Αυτό εξαρτάται από την περιοχή στην οποία θέλουμε να κάνουμε την εφαρμογή και πόσες σύριγγες υλικού θα χρησιμοποιήσουμε ανά συνεδρία. Συνήθως, οι εφαρμογές αφορούν σε μία με τρεις σύριγγες ανά συνεδρία, χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε περισσότερες αν χρειάζεται. Αυτό καθορίζεται από τον ασθενή, τις ανάγκες του, το budget του, αλλά και την τεχνική του γιατρού. Ακόμα κι αν έχουμε θεραπευτικό πλάνο για πολλές σύριγγες, συνήθως χωρίζουμε τις θεραπείες για να αποφύγουμε το οίδημα.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, αλλά καθώς το υαλουρονικό οξύ ενσωματώνεται στο δέρμα, είναι εμφανή ακόμα περισσότερο τις επόμενες 15-20 μέρες.

Σε ποιες περιοχές προσώπου και σώματος μπορούν να εφαρμοστούν τα fillers;

Η κύρια εφαρμογή των εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος γίνεται στο πρόσωπο. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί σχεδόν παντού: σε ζυγωματικά και κροτάφους για ανόρθωση, στα μάγουλα όταν έχουν υποχωρήσει, στα χείλη για διόρθωση σχήματος ή αύξηση μεγέθους, κάτω από τα μάτια για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων, στις ρινοπαρειακές ρυτίδες για πλήρωση, στο πηγούνι για αποκατάσταση της συμμετρίας και τη διόρθωση του οβάλ, στο μέτωπο για τις ρυτίδες, στη μύτη για διόρθωση σχήματος, στο περίγραμμα του προσώπου παράλληλα με την κάτω γνάθο για διόρθωση του οβάλ, στην περιοχή μπροστά από το αυτί για ανόρθωση του προσώπου, καθώς και σε όλες τις ρυτίδες.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον λαιμό για τις οριζόντιες ρυτίδες και για ενυδάτωση, στο ντεκολτέ για τις ρυτίδες ύπνου, αλλά και στα χέρια (στη ραχιαία επιφάνεια) για αναπλήρωση του όγκου, ώστε να μη φαίνονται αποστεωμένα και ρυτιδιασμένα.

Τέλος, υπάρχουν ειδικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος για το σώμα, και κυρίως για την περιοχή των γλουτών, που στοχεύουν στη σμίλευση του σχήματος τους.

fillers με υαλουρονικό οξύ
iStock

Ποια είναι τα οφέλη των fillers στο πρόσωπο;

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι μια επανάσταση για την αισθητική δερματολογία. Είναι το πλέον χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για να σμιλεύσουμε το πρόσωπο και να συντηρήσουμε την αρχιτεκτονική του. Αν ο ασθενής είναι συνεπής στο θεραπευτικό πλάνο και ξεκινήσει από νωρίς τις θεραπείες, διατηρεί για πολλά χρόνια τη νεανική του εμφάνιση.

Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει άμεση και γρήγορη αποκατάσταση, είναι πολύ καλά ανεκτή και ενσωματώνεται άριστα στο δέρμα. Είναι κατάλληλη σχεδόν για όλους και το κόστος της, που κυμαίνεται γύρω στα 200 ευρώ, είναι πιο προσιτό συγκριτικά με χειρουργικές τεχνικές και πραγματοποιείται σε περιβάλλον ιατρείου.

Υπάρχουν παρενέργειες ή πιθανοί κίνδυνοι από αυτή τη θεραπεία;

Όπως σε κάθε επεμβατική μέθοδο, υπάρχουν κάποιες σπάνιες παρενέργειες. Οι πιο συνήθεις είναι το οίδημα και η ερυθρότητα της περιοχής, που υποχωρούν συνήθως μέσα σε διάστημα 48 ωρών.

Άλλες παρενέργειες είναι η πρόκληση αιματώματος (μελανιάς) ή μικρών εκχυμώσεων, ειδικά αν η έγχυση γίνεται με βελόνα αντί μικροκάνουλα, καθώς και η δημιουργία μικρών οζιδίων, που είναι όμως διαχειρίσιμη. Πιο σπάνιες επιπλοκές, όπως η επιμόλυνση, η φλεγμονή και η αλλεργία, αντιμετωπίζονται εύκολα από τον γιατρό. Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά, κορτιζόνη, αντιισταμινικά, ή να γίνει διάλυση του υαλουρονικού οξέος με υαλουρονιδάση.

Πώς φροντίζουμε την επιδερμίδα μας μετά την εφαρμογή;

  • Αποφεύγουμε για μερικές μέρες τα θερμά περιβάλλοντα, όπως η σάουνα, ο ατμός, η ηλιοθεραπεία και το τζάκι, αλλά και την έντονη άσκηση για 48 ώρες. Έτσι, διευκολύνεται η υποχώρηση πιθανού μικρού οιδήματος που μπορεί να προκύψει μετά την εφαρμογή.
  • Επίσης, μπορεί να δοθεί οδηγία για μασάζ με κρέμα πάνω στην περιοχή της θεραπείας.
  • Αφήνουμε το μακιγιάζ για την επόμενη ημέρα.
  • Για να αποφευχθεί η μικροβιαιμία, που μπορεί να επιμολύνει τα πρόσφατα εμφυτεύματα, δεν κάνουμε λίγες μέρες πριν τη θεραπεία οδοντιατρικές εργασίες που απαιτούν αντιβίωση ή προκαλούν οίδημα.
  • Τέλος, αμέσως μετά τα fillers αποφεύγουμε άλλες θεραπείες, όπως fractional co2, fractional ραδιοσυχνότητες, HIFU, γιατί επιταχύνουν την αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος.

Σε ποια άτομα απευθύνονται τα fillers και ποια πρέπει να τα αποφεύγουν;

Ιδανικοί υποψήφιοι είναι τα υγιή άτομα άνω των 18 ετών που τους ενδιαφέρει η βελτίωση της εμφάνισης τους, δεν είναι σε προχωρημένη ηλικία, έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και συμμορφώνονται με τις οδηγίες και το θεραπευτικό πλάνο.

Η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για άτομα με σοβαρά αυτοάνοσα, ενεργό φλεγμονή στην περιοχή θεραπείας, που λαμβάνουν σοβαρή αντιπηκτική αγωγή ή έχουν αλλεργία στο υαλουρονικό οξύ, αλλά και για τις εγκυμονούσες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.