Jernej Graj / Unsplash

ΡΥΤΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΤΕΚΟΛΤΕ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ

Νομίζουμε ότι προκαλούνται από τον ύπνο και την κακή στάση του σώματος, αλλά δεν ισχύει! Οι ρυτίδες στο ντεκολτέ, όπως και οι δυσχρωμίες, οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μάς λέει πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

Ένα πρωί πριν από δύο καλοκαίρια, ξύπνησα και ξαφνικά αντίκρισα στον καθρέφτη μερικές «περίεργες» γραμμές στο ντεκολτέ μου. Τότε, είχα σκεφτεί ότι αυτές οι λεπτές γραμμές σχηματίστηκαν από την κακή στάση του σώματος στον ύπνο (συνηθίζω να κοιμάμαι στο πλάι) και από τον ιδρώτα, γιατί έκανε πολλή ζέστη. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη, στην οποία απευθύνθηκα τότε για να λύσω το μυστήριο, μου εξήγησε ότι αυτές οι γραμμές είναι ρυτίδες και δεν προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Αντίθετα, οφείλονται στην αθροιστική έκθεση στον ήλιο και στο ότι δεν βάζουμε αρκετό αντηλιακό σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το ντεκολτέ, που εκτείνεται από το κάτω μέρος του λαιμού μέχρι το πάνω μέρος του στήθους, είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα και ακάλυπτα σημεία του σώματος. Μετά την ηλικία των 40-45, οι ρυτίδες γίνονται συνήθως πιο μεγάλες, έντονες και βαθιές.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις ρυτίδες και τις δυσχρωμίες στο ντεκολτέ

Πιο επιρρεπείς φωτότυποι στις ρυτίδες είναι οι ανοιχτοί, που «σπάνε» εύκολα, ενώ περισσότερο ευάλωτες είναι και οι γυναίκες που φορούν χειμώνα και καλοκαίρι πουκάμισα και μπλούζες που αποκαλύπτουν το ντεκολτέ. Σπάνια θα δεις άντρα με ρυτίδες σε εκείνο το σημείο, αφού προστατεύεται από τις τρίχες στο στήθος, τα ρούχα με λαιμόκοψη καθώς και τα πουκάμισα, που συνήθως είναι κουμπωμένα μέχρι πάνω.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ρυτίδες που απειλούν τη νεανική όψη του ντεκολτέ! Η Μαρίτα Κοσμαδάκη μας προειδοποιεί και για τις δυσχρωμίες, οι οποίες εμφανίζονται με καφέ και κόκκινο χρώμα. Όπως τονίζει, «πρόκειται για βλάβες που οφείλονται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο και στη μη εφαρμογή αντηλιακού». Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και την πρόωρη γήρανση του δέρματος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

ντεκολτέ
iStock

Πώς να αντιμετωπίσεις ρυτίδες και δυσχρωμίες στο ντεκολτέ

Μπορείς να εξαφανίσεις –κυριολεκτικά– τις ανεπιθύμητες ρυτίδες με τη βοήθεια του υαλουρονικού οξέος! Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι τα fillers, που χρησιμοποιούν λεπτόρρευστο υαλουρονικό οξύ. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις και τη μεσοθεραπεία, αρκεί η συγκέντρωση του υαλουρονικού οξέος να είναι υψηλή. Προτείνονται από δύο έως τέσσερις συνεδρίες κατά μέσο όρο, ανάλογα με το βάθος και την έκταση της ρυτίδας. Μετά τη θεραπεία, χρειάζεται αποθεραπεία λίγων ημερών, ώστε να επουλωθούν τα τσιμπήματα από τη βελόνα – σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν επουλώνεται τόσο εύκολα όσο το πρόσωπο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τα fillers στη συγκεκριμένη περιοχή είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το ντεκολτέ μας δεν είναι τόσο εκτεθειμένο. Φυσικά, αναρωτιέσαι αν τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια, για να αποφασίσεις αν αξίζει τον κόπο να υποβληθείς σε αυτήν τη θεραπεία. Το σίγουρο είναι ότι θα ξεγνοιάσεις από τις ρυτίδες για τουλάχιστον δύο χρόνια, αρκεί να βοηθήσεις και εσύ, δηλαδή να φοράς το αντηλιακό σου!

Όσο για τις δυσχρωμίες, η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι το laser, το οποίο διαφοροποιείται ως προς το είδος ανάλογα με την ένταση των δυσχρωμιών. Στην περίπτωση του laser, τα αποτελέσματα είναι πιο μακροπρόθεσμα και μπορούν να σε καλύψουν για μια ολόκληρη δεκαετία.

Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι εντελώς απαραίτητο να φοράς πάντα –μα πάντα!– το αντηλιακό σου. Μόνο έτσι θα κρατήσεις μακριά τις ρυτίδες και τις δυσχρωμίες. Αν και δεν προσφέρουν 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, τα αντηλιακά προϊόντα ελαττώνουν την ταχύτητα και τον ρυθμό με τον οποίο «εγκαθίστανται» οι βλάβες στο δέρμα. Επίσης, φρόντιζε το ντεκολτέ με τα ίδια καλλυντικά προϊόντα ενυδάτωσης και αντιγήρανσης που χρησιμοποιείς και στο πρόσωπο ανάλογα με τις ανάγκες σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.