iStock

ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Θέλεις πλάτη λεία σαν αλάβαστρο, αλλά δεν σου κάνουν τη χάρη τα γονίδια και οι ορμόνες; Ποιες τεχνικές αποτρίχωσης θα σε βοηθήσουν να μειώσεις μια για πάντα την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και να αποκτήσεις απαλό και μαλακό δέρμα, που νιώθει άνετα όταν έρχεται σε επαφή με το νερό και τα ρούχα;

Δεν τη βλέπεις ποτέ (εκτός κι αν στρίψεις τον λαιμό στον καθρέφτη), αλλά σε ενοχλεί όσο λίγα άλλα πράγματα. Και μόνο που σκέφτεσαι ότι βλέπει τη δασύτριχη πλάτη σου καθημερινά το άτομο που κοιμάται μαζί σου ή ο κόσμος στην παραλία, τρελαίνεσαι! Η έντονη τριχοφυΐα στην πλάτη είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που το σκέφτεσαι συνέχεια και θέλεις να απαλλαγείς από αυτό, αλλά δεν το αποφασίζεις. Ίσως γιατί ένιωσες τον πόνο στο δικό σου πετσί όταν είδες τον Steve Carell να κάνει αποτρίχωση στο στήθος στην ταινία «Παρθένος ετών 40».

Μπορεί να έχεις σκεφτεί το ξυραφάκι, που είναι η πιο απλή και ανέξοδη επιλογή, αλλά προκαλεί ερεθισμό και φαγούρα. Επίσης, δεν είναι καθόλου φρόνιμο να το κάνεις μόνος σου, αφού το χέρι σου δεν φτάνει σε όλη την πλάτη. Ακόμα κι αν ζητήσεις βοήθεια από ένα δικό σου πρόσωπο, ποτέ δεν θα έχεις με το ξυραφάκι το άψογο και μόνιμο αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι.

Οι άλλες παραδοσιακές τεχνικές αποτρίχωσης, όπως το κερί, η αποτριχωτική κρέμα και η αποτριχωτική μηχανή (ή trimmer) έχουν αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο μήνες για να ξεμυτίσουν ξανά οι τρίχες στην πλάτη.

αποτρίχωση
iStock

Πρόσεχε, όμως, γιατί το κερί και η κρέμα μπορεί να σου προκαλέσουν πόνο και άλλες επιπλοκές, όπως ερεθισμούς και θυλακίτιδες, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Προφανώς, θα αναγκαστείς να επαναλάβεις τη διαδικασία, αφού το αποτέλεσμα είναι παροδικό.

Αποτρίχωση laser για πιο μόνιμα αποτελέσματα

Η πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και μόνιμη μέθοδος αποτρίχωσης είναι η αποτρίχωση με τη μέθοδο laser αλεξανδρίτη. Αυτή η high-tech τεχνολογία αποδεσμεύει μια εστιασμένη, μονοχρωματική και συνεκτική δέσμη φωτός, η οποία στοχεύει στη μελανίνη της τρίχας. Θερμαίνει και καταστρέφει μόνο τη ρίζα της, αποτρέποντας τον σχηματισμό νέας τρίχας χωρίς να επηρεάζει τους γύρω ιστούς.

Βασικό ατού της αποτρίχωσης laser με αλεξανδρίτη είναι ότι είναι κατάλληλο για όλους τους καυκάσιους φωτότυπους, αρκεί να μην έχεις μαυρίσει στον ήλιο.

αποτρίχωση με laser
iStock

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη. «Στους άντρες η τριχοφυΐα επιμένει περισσότερο λόγω των ανδρογόνων. Γι’ αυτό χρειάζονται πολύ περισσότερες συνεδρίες για μια περιοχή σε σχέση με τις γυναίκες», λέει χαρακτηριστικά η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, από την πρώτη κιόλας συνεδρία η μείωση της τριχοφυΐας μπορεί να φτάσει έως 25%, ενώ μετά το τέλος των συνεδριών η μείωση αγγίζει μέχρι και το 95%.

Επιπλέον, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες με τη μορφή ερυθρότητας ή ήπιου πρηξίματος, υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες έως σε μία μέρα. Αν υποφέρεις από φωτοαλλεργίες, χρειάζεται να κάνεις τεστ πριν την αποτρίχωση.

Σημείωσε ότι απαγορεύεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μια εβδομάδα πριν και μετά τη θεραπεία. Και κράτα μια υποσημείωση στην περίπτωση που έχεις σπίλους: τo laser απαγορεύεται να περνάει πάνω από τους σπίλους, γι’ αυτό πριν από την αποτρίχωση οι ελιές πρέπει να προστατεύονται και να καλύπτονται με άσπρο αυτοκόλλητο ή άσπρο μολύβι.

Αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη ή Φωτόλυση IPL;

Η αποτρίχωση IPL, ή, αλλιώς, φωτόλυση ή φωτοαποτρίχωση, είναι μια εξίσου ασφαλής μέθοδος, που χρησιμοποιεί σύντομους παλμούς έντονου φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος, στοχεύοντας στη μελανίνη της τρίχας.

Όπως καταλαβαίνεις, ο τρόπος δράσης του laser και του IPL μοιάζουν πολύ, αφού χρησιμοποιούν φωτεινή ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στο είδος της φωτεινής ενέργειας και στην τεχνολογία τους, που κάνει μεγάλη διαφορά και στην αποτελεσματικότητα.

Σε αντίθεση με τον αλεξανδρίτη, το IPL παράγει μια δέσμη φωτός ευρέως φάσματος που δεν είναι εστιασμένη στην τρίχα, αλλά διαχέεται σε μεγαλύτερη περιοχή, σαν το φως ενός λαμπτήρα. Μάλιστα, στο εμπόριο θα βρεις οικιακές συσκευές παλμικού φωτός για εφαρμογή στο σπίτι. Αν δεν αντέχεις τον πόνο, το IPL είναι μια πιο ήπια μέθοδος. Επιπλέον, προτείνεται αν έχεις πολύ σκούρο τύπο δέρματος.

Το laser αλεξανδρίτη είναι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά, πραγματοποιείται μόνο στο ιατρείο και η δράση του είναι πιο στοχευμένη, δραστική και μόνιμη. Για το IPL μπορεί να χρειαστείς περισσότερες συνεδρίες και τα αποτελέσματα να μην είναι μόνιμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.