iStock

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΜΑΖΙ

Δεν ταιριάζουν όλα τα προϊόντα ομορφιάς μεταξύ τους. Ανάλογα με τα συστατικά τους, πρέπει να προσέχεις πώς τα συνδυάζεις, ώστε να δεις το καλύτερο αποτέλεσμα δράσης στο δέρμα σου και να μην αντιμετωπίσεις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μπορεί να ακολουθείς τις τάσεις της κοσμητολογίας κατά γράμμα. Να έχεις εντοπίσει high-end μάρκες και να έχεις γεμίσει το ντουλάπι με τα προϊόντα τους. Να γνωρίζεις κάθε νέο συστατικό και να είσαι πάντα συνεπής με τη ρουτίνα ομορφιάς σου. Κι όμως, το αποτέλεσμα που βλέπεις στην επιδερμίδα σου δεν είναι το επιθυμητό. Κάποιες φορές, μάλιστα, νιώθεις το δέρμα σου ιδιαίτερα ερεθισμένο ή κόκκινο. Τότε σαστίζεις και αναρωτιέσαι: αφού τα έχω κάνει όλα σωστά, τι έχει πάει λάθος;

Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι μήπως συνδυάζεις συστατικά που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι το ένα συστατικό ακυρώνει τη δράση του άλλου. Στη χειρότερη, ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να στρεσάρει και να ερεθίσει το δέρμα σου, προκαλώντας από κνησμό μέχρι τσούξιμο και κάψιμο.

Επειδή δεν θέλεις να σου συμβεί κάτι από τα δύο, σου παρουσιάζουμε ποιους συνδυασμούς συστατικών πρέπει να αποφεύγεις.

αταίριαστα συστατικά
iStock

Αταίριαστα συστατικά #1: Ρετινόλη και AHA

Μια σίγουρη «συνταγή» για ερυθρότητα είναι ο συνδυασμός ρετινόλης με τα οξέα φρούτων. Η δημοφιλής ρετινόλη είναι ένα συστατικό αναφοράς για αντιγήρανση, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τα θέματα ακμής και υπερμελάγχρωσης. Κάνοντας ήπια απολέπιση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα. Παρόμοια δουλειά κάνουν και τα άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), τα οποία έχουν πιο έντονη απολεπιστική δράση.

Η διαδικασία της απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων κάνει έτσι κι αλλιώς το δέρμα πιο ευαίσθητο. Αν, λοιπόν, γίνει ταυτόχρονα και από τα δύο συστατικά, υπάρχει κίνδυνος το δέρμα να εκδηλώσει ερεθισμό, δερματίτιδα και κάψιμο.

Ο καλύτερος τρόπος να συμπεριλαμβάνεις και τα δύο συστατικά στην περιποίησή σου είναι να εναλλάσσεις τη χρήση τους. Εφάρμοσε, λοιπόν, το ένα βράδυ τη ρετινόλη και το επόμενο ένα προϊόν με οξέα φρούτων, χωρίς να ξεχνάς μετά την ενυδατική κρέμα.

Αταίριαστα συστατικά #2: Ρετινόλη και βιταμίνη C

Μπορεί να συμβιώνουν πλέον αρμονικά μέσα στη φόρμουλα ορισμένων νέων προϊόντων, αλλά η ρετινόλη και η βιταμίνη C είναι ασύμβατα συστατικά, όταν τα χρησιμοποιείς σε διαφορετικά προϊόντα στην ίδια ρουτίνα ομορφιάς. Το πρωί προτίμησε τη βιταμίνη C, η οποία θα προστατεύσει την επιδερμίδα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ θα μπλοκάρει την τυροσινάση, δηλαδή το ένζυμο που ευθύνεται για την υπερμελάγχρωση. Άφησε για το βράδυ τη ρετινόλη, που διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, και ανανεώνει τα κύτταρα.

αταίριαστα συστατικά
iStock

Αταίριαστα συστατικά #3: Ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου

Τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή είναι μια ομάδα παραγώγων της βιταμίνης Α με εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακμή, καθώς απομακρύνουν τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους.

Εξίσου δημοφιλής θεραπεία για την ακμή είναι το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Οι αντισηπτικές ιδιότητές του μειώνουν τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος, όπως επίσης τα λευκά και τα μαύρα στίγματα.

Πρόσεξε όμως ότι και οι δύο θεραπείες είναι τόσο ισχυρές, ώστε μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλα, ερεθισμό, αίσθηση τραβήγματος και έντονο ξεφλούδισμα. Όπως καταλαβαίνεις, είναι οι πλέον ακατάλληλες για «πάντρεμα». Επιπλέον, η δράση του ενός μπορεί να απενεργοποιήσει τη δράση του άλλου. Αφού συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου, μπορείς να εφαρμόζεις το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου το πρωί και τα ρετινοειδή το βράδυ.

Αταίριαστα συστατικά #4: Βιταμίνη C και AHA

Τα AHA αποσταθεροποιούν το pH της βιταμίνης C κάνοντας αναποτελεσματική τη δράση της. Σ’ αυτή την περίπτωση, η επιδερμίδα σου δεν κινδυνεύει από ερεθισμό. Η μοναδική παρενέργεια είναι στην τσέπη σου, αφού θα ξοδέψεις χρήματα σε προϊόντα από τα οποία τελικά δεν θα δεις αποτέλεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.