iStock

ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Τα οξέα φρούτων είναι ο βασικός λόγος που αισθάνεσαι το πρόσωπό σου καθαρό και ανανεωμένο μετά την απολέπιση. Δεν είναι όμως όλα κατάλληλα για σένα, γι’ αυτό σου έχουμε τα SOS οξέα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου.

H λέξη «οξύ» μπορεί να δημιουργήσει… καυστικούς συνειρμούς στο μυαλό μας. Φέρνει στον νου δοκιμαστικούς σωλήνες σε εργαστήρια και τρομάζει. Ωστόσο, τα οξέα φρούτων, ως βασικά συστατικά στη χημική απολέπιση της επιδερμίδας, αποτελούν εδώ και χρόνια το κλειδί για ένα υγιές και «χαρούμενο» πρόσωπο.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ποιο οξύ να χρησιμοποιείς για την περίπτωση σου, δηλαδή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος που έχεις και τις ανάγκες του. Το να γνωρίζεις τι κάνει κάθε οξύ είναι το πρώτο βήμα για να αξιοποιήσεις τα οφέλη του στο μάξιμουμ και να αποφύγεις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα σου.

Για να σε βάλουμε στο κλίμα εγκυκλοπαιδικά πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, αναφέρουμε ότι τα AHA (άλφα-υδροξυοξέα) είναι υδατοδιαλυτά και ενδείκνυται περισσότερο για την ξηρή επιδερμίδα με φωτογήρανση, ενώ τα BHA (βήτα-υδροξυοξέα) είναι λιποδιαλυτά, διεισδύουν σε βαθύτερες στοιβάδες και καθαρίζουν τους πόρους.

Για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής: Απολέπιση με σαλικυλικό και αζελαϊκό οξύ

Αν έχεις λιπαρή και ακνεϊκή επιδερμίδα, θα επιλέξεις με κλειστά μάτια το σαλικυλικό οξύ από την ομάδα των βήτα-υδροξυοξέων. Έχει κερατολυτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ιδανικό για να απαλλαγείς από σπυράκια, λευκά και τα μαύρα στίγματα.

Το σαλικυλικό οξύ διεισδύει στους μπλοκαρισμένους πόρους και τους καθαρίζει σε βάθος από σμήγμα, βακτήρια και ρύπους. Απομακρύνοντας τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή και μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από τους φραγμένους πόρους, εξυγιαίνει την επιδερμίδα χωρίς να προκαλεί λιπαρότητα στο δέρμα. Ακόμα κι αν δεν έχεις πάντως τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος αλλά κάποια στιγμή εμφανίσεις κάποιο σπυράκι, το συγκεκριμένο οξύ θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Συστατικό επιλογής για την αντιμετώπιση της ακμής είναι και το αζελαϊκό οξύ, το οποίο παράγεται από τη μαγιά που υπάρχει στο σιτάρι, στη σίκαλη, ή στο κριθάρι. Είναι κερατολυτικό, σκοτώνει τα βακτήρια στους πόρους, μειώνει τη φλεγμονή και την ερυθρότητα, περιορίζει τη δημιουργία λιπαρότητας και σμήγματος.

Ποιο συστατικό είναι ιδανικό για να κάνεις απολέπιση στον δικό σου τύπο επιδερμίδας
iStock

Για το ξηρό και ώριμο δέρμα: Απολέπιση με γλυκολικό οξύ

Τα AHA, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το γλυκολικό, το γαλακτικό, το μανδελικό και το κιτρικό οξύ, λειτουργούν στην επιφάνεια του δέρματος και χάρη στην κερατολυτική τους δράση διαλύουν την «κόλλα» που συγκρατεί τα κερατινοκύτταρα μεταξύ τους.

Επειδή διαθέτει το μικρότερο μοριακό βάρος, το γλυκολικό οξύ είναι ένας δραστικός απολεπιστικός παράγοντας που διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Χάρη στην αντιγηραντική και ενυδατική δράση του είναι ιδανικό τόσο για το ξηρό όσο και για το ώριμο δέρμα.

Ποιο συστατικό είναι ιδανικό για να κάνεις απολέπιση στον δικό σου τύπο επιδερμίδας
iStock

Για το ευαίσθητο δέρμα: Μανδελικό και γαλακτικό οξύ

Είναι γεγονός ότι όταν έχεις ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Μπορεί, λοιπόν, να ακούς τις λέξεις «οξέα» και «απολέπιση» και να διστάζεις να τα εφαρμόσεις στο δέρμα σου.

Υπάρχουν όμως μερικά οξέα από την ομάδα των AHA, τα οποία είναι ανεκτά από το ευαίσθητο δέρμα. Αυτά είναι το γαλακτικό οξύ, που προέρχεται από το γάλα όπως υπονοεί και το όνομά του, και το μανδελικό οξύ, που προέρχεται από τα πικραμύγδαλα. Επειδή διαθέτουν μεγάλο μοριακό βάρος, δεν διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, κάνουν ήπια απολέπιση και δεν προκαλούν ανεπιθύμητους ερεθισμούς.

Για το μεικτό δέρμα: Γλυκολικό οξύ

To να βρεις ένα προϊόν που δεν ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα σου ενώ ταυτόχρονα δεν μπλοκάρει τους πόρους είναι σαν να παίζεις στοίχημα. Υπάρχει όμως το γλυκολικό οξύ που τα κάνει όλα και συμφέρει! Στην περίπτωση του μεικτού δέρματος, μειώνει τη λιπαρότητα χωρίς όμως να ξηραίνει το δέρμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.